Why Thai Food & Wine – w poszukiwaniu Tajlandii odc. 5

24 stycznia 2013

Why Thai Food & Wine, nowa restauracja z kuchnią tajską, otworzyła się w ostatnich dniach grudnia na Wiejskiej. Doszły nas słuchy o gotujących w niej szefach kuchni, którzy przyjechali prosto z Tajlandii, idziemy więc sprawdzić, czy znajdziemy na Wiejskiej prawdziwą Tajlandię.

W wystroju restauracji Tajlandii próżno by szukać. Gdyby nie sugerować się nazwą lokalu i nie zaglądać do karty, można by stwierdzić, że jesteśmy w nowoczesnym europejskim bistro. Urządzonym stylowo, z klasą, ale bez tajskich elementów, przynajmniej jeśli chodzi o Tajlandię w tradycyjnej odsłonie. Nie ma tu powiewu orientu, nie ma złotego Buddy rozmyślającego o wieczności, za to na ścianach zawieszono kolorowe, nowoczesne grafiki. Gdzieś już je widziałam… Po chwili przypominam sobie, takie same widziałam w otwartej niedawno restauracji Nolita, zdecydowanie z inną kuchnią. Ja nie mam nic przeciwko takiej odmianie, wystrój mi się podoba, a najważniejsze w restauracji jest przecież jedzenie.

Why Thai

Gdy wchodzimy do środka, w sali jest dość pusto, tylko dwa stoliki zajęte, kelner jednak dopytuje czy mieliśmy rezerwację i dłuższą chwilę zastanawia się gdzie nas posadzić… Całe szczęście na sali wypełnionej pustymi stolikami, znajduje się jeden wolny stolik 🙂 W trakcie naszej wizyty zajęte są jeszcze trzy, reszta pozostaje wolna przez cały wieczór.

W karcie znajdziemy tylko dania tajskie, nie ma tu azjatyckiego miksu, jak w większości azjatyckich miejsc i karta nie jest przesadnie długa. Kilka przystawek, kilka zup, dziesięć dań głównych, uff, nie trzeba godzinami studiować karty. Z informacji na stronie, ale także na szyldzie lokalu wynika, że gotują tu świeżo i zdrowo i nie używają glutaminianu sodu. Popularna zupa Tom Kha Kai, która jest moim punktem porównawczym w trakcie poszukiwań tajskiej kuchni w Warszawie, w karcie nazywa się po prostu Kokosowa. Nie mija się to z prawdą, bo tą zupę przyrządza się przecież na bazie mleka kokosowego. Ale w prawdziwej tajskiej restauracji może warto by jednak zostawić oryginalną nazwę.

Why Thai Wiejska

Why Thai

W ramach powitania dostajemy chipsy krewetkowe z sosem orzechowym. To bardzo dobry początek. Sos jest idealny i bardzo przypomina nam te, które jedliśmy w Tajlandii. Zupa kokosowa z kurczakiem (21 zł) to również dobry wybór.  Zupa jest idealnie zrównoważona, ja dodałabym jeszcze świeżej kolendry i zmniejszyła ilość części not-eatable (pisałam o tym tu). Spring Rolle, czyli świeże sajgonki z kurczakiem (16 zł) z marynowaną marchewką i białą rzodkiewką w domowym sosie słodko-kwaśnym również są daniem bardzo udanym, nic im nie brakuje. Nie warto zamawiać w Why Thai Satay’a z wołowiny w tajskiej marynacie z sosem orzechowym i kokosową pianką (16 zł). To danie niestety nie przypomina znanych mi satayów, ani smakiem ani wyglądem. Oprócz tego mięso jest twarde i niezbyt smaczne. Towarzyszy mu za to smakowity, lekko słodki, orzechowy sos. Sticky Rice z mango i mlekiem kokosowym (18 zł) to kolejne rozczarowanie.  Danie jest bezosobowe, daleko mu do tych, które jedliśmy w Tajlandii,  mleka i owoców jest tak niewiele ze wyczuwalny w smaku jest jedynie klejący się ryż.

Why_Thai_wolowina

Why_Thai_zupa

Grillowana polędwica wołowa w domowym sosie z tamaryndowca (49 zł) mimo, że nie jest zła, rozmija się z moimi oczekiwaniami. Znam i lubię lekko kwaśny smak tamaryndowca, uczyłam się robić z niego specjalną masę i sosy na jej bazie w szkole gotowania na wyspie Ko Lanta. Tutaj dostaję po prostu pikantny sos, w którym tamaryndowca nie wyczuwam. Może sos został całkowicie przyćmiony przez dominujące chilli ? Nie wiem, ale ja jestem rozczarowana. Mięso za to jest kruche i smakuje bez zarzutu, choć ja akurat wolałabym bardziej krwiste. Pytam kelnera o zawartość tamaryndowca w tym sosie, upewniając się, czy na pewno dostałam danie, które zamawiałam. Dostaję zapewnienie, że żadnej pomyłki nie było a wszystkim innym gościom smakuje. Ten gość akurat miał inne oczekiwania… Kelner zdaje się nie przejmować moim komentarzem oddalając się bez słowa.

Wychodząc z restauracji zaglądam do sali mieszczącej się w głębi lokalu. Właściciele robią właśnie sesję zdjęciową swoich dań, a przy otwartej kuchni krzątają się tajscy szefowie kuchni. Estetyczny wystrój, wszystko gotowane bez glutaminianu sodu, krótka karta, w której są tylko dania tajskie. Brzmi jak lokal idealny…  ale do ideału Why Thai jeszcze trochę brakuje. Ruszam więc dalej w poszukiwaniu idealnej kuchni Tajskiej w Warszawie… Do następnego odcinka.

Why Thai, ul. Wiejska 13, tel. 22 625 76 98

.

Pozostałe wpisy z cyklu Poszukiwanie Tajlandii w Warszawie:

 

Odc.1 – Natara

 

Odc. 2 – Suparom Thai Food

 

Odc. 3 – Fusion Perfect

 

Odc. 4 – Silk & Spicy

 

4 Responses to Why Thai Food & Wine – w poszukiwaniu Tajlandii odc. 5

  1. SUzie says:

    Nie ma nic gorszego niż komentarz od obsługi „innym gościom smakuje”. Wiadomo, żadna kuchnia na świecie, nawet ta najlepsza nie zadowoli absolutnie wszystkich gości, ale takie komentarze są po prostu nie na miejscu.
    A po za tym 🙂 Podoba mi się pomysł nieazjatyckieo wystroju z azjatycką kuchnią. Przecież nie każda kuchnia włoska ma na stole kraciaste obrusy. Ech, szkoda , że to jeszcze nie to, bo na zdjęciach wygląda pięknie.

  2. Asia says:

    Bardzo przyjemne wnętrze, eleganckie, ale na luzie, miła obsługa, Pad thai był dość dobry, może porcja nie za duża, tarta cytrynowa pyszna, ceny mogłyby być nieco niższe, będę tu wracać, jaka smakoszka tajskiej kuchni wyprobowalam tez inna tajska ostatnio otwarta, ale ta zdecydowanie bije ja na glowe smakami potraw

  3. Tomek says:

    Jedzenie niestety calkowicie pozbawione jest smakow i aromatow znanych mi z Tajlandii. Wg mnie to kwestia doboru skladnikow- w tej restauracji wszystko jest z biedronki.
    Poziom obslugi jest dramatycznie niski, az przykro patrzec.
    Wlasciwie knajpy nie ratuje nic.
    Przepraszam za brak polskich znakow.
    T

    • karlo says:

      jesli szukasz taiskeij knajpy w formacie basic ze „smakami” polecam Thai Wok. Why Thai radze odwiedzić za jakiś czas kiedy zrozumiesz co znaczy nowoczesna tajska kuchnia.
      pozdr

Odpowiedz na „TomekAnuluj pisanie odpowiedzi