Szparagi w Przegryź

7 czerwca 2013

W Przegryź, restauracji Piotra Najsztuba przy Mokotowskiej,  dawno mnie już nie było. Tym razem trafiłam tu dość przypadkowo, bo inne miejsce w okolicy, do którego się wybieraliśmy, było akurat zamknięte. Wystarczył jeden rzut oka na kartę, żeby wiedzieć, że tu zostajemy – mają szparagi! Wnętrze lokalu jest zupełnie inne od tego, które zapamiętałam kilka lat temu, na pierwszy rzut oka wydaje się interesujące, ale nie mam czasu mu się dokładnie przyjrzeć, bo siadamy w ogródku na zewnątrz na wygodnych siedzeniach pod dachem osłaniającym nas  przed słońcem.

Przegryź

W karcie rzuca mi się w oczy  kilka ciekawych dań np. gęś duszona z gruszkami i podgrzybkami, gicz jagnięca, botwinka, chłodnik.  Nie poświęcamy jej jednak zbyt dużo uwagi, bo tym razem idziemy całkowicie w szparagi. Spośród czterech dostępnych dań szparagowych próbujemy trzech. Są to Szparagi z młodymi ziemniakami i jajkiem sadzonym (25 zł), szparagi z pieczoną młodą marchewką z imbirem, kuminem i czosnkiem oraz jajkiem sadzonym (26 zł) oraz szparagi z plastrami polędwicy z sosem z gorgonzoli (33 zł).

Przegryź

W ramach czekadełka dostajemy marynowane buraki. To oryginalne, chrupkie i smakowite powitanie. Na nasze szparagi nie czekamy długo. Zgodnie z zapowiedzią sympatycznej i zorientowanej świetnie w menu kelnerki to wielkie, zupełnie nie przystawkowe porcje.

Białe i zielone szparagi są chrupiące i smakowite. Nie są może tak sprężyste i idealne jak w Magiel Cafe, ale nic im nie brakuje i miłośnicy tych sezonowych warzyw będą ukontentowani. Młode ziemniaki, sadzone jajka, marchewka z imbirem pasują do nich jak ulał. Darowałabym sobie tylko bułkę tartą, która jest w tych daniach zupełnie zbędna. Propozycja mięsna też jest bardzo udana. Do szparagów może bardziej pasuje białe wino niż  piwo, ale Pat entuzjastycznie wita  piwo Raciborskie poznane ostatnio w Autorskim Bistro (trochę tylko żałuje, że jest butelkowe a nie z nalewaka).

Przegryź

Przegryź

Przegryź to lokal cieszący się nadal sporą popularnością, co chwilę w ogródku pojawiają się nowi goście, w niedzielne popołudnie, które wieńczy długi weekend zajętych jest sporo stolików.  To miejsce, które bez wątpienia mogę polecić na szparagi. Sezon już się ma ku końcowi więc trzeba się spieszyć. Dobre sezonowe dania dają nadzieję na niezłą jakość także pozostałej części karty. Do sprawdzenia…

Przegryź, ul. Mokotowska 52, Warszawa, Śródmieście, tel. 22 621 71 77

Podsumowanie

Kuchnia: międzynarodowa

Typ lokalu: restauracja

Dodatkowe wymagania: lokal przyjazny psom

One Response to Szparagi w Przegryź

  1. Gosialein says:

    ciekawa recenzja, chociaż nie uważam wielkości dania za atut
    zainteresowało mnie połączenie szparagów z warzywami z kuminem – fajny pomysł i warto go opisać 🙂

Odpowiedz na „GosialeinAnuluj pisanie odpowiedzi