Ave Pizza Piękna 56

8 marca 2015

Druga lokalizacja Ave Pizza otworzyła się niedawno przy Pięknej. Za nową restauracją stoją ci sami właściciele, których pamiętam jeszcze z Rubikonu czy Syreny. W lokalu na Powiślu nie miałam okazji jeszcze jeść, gdyż menu ograniczało się głównie do pizzy, a pizzę jadam bardzo sporadycznie. Ave Pizza Piękna 56 to jednak nie tylko pizzeria, ale także restauracja z daniami kuchni włoskiej, która ma nawiązywać do dawnego Rubikonu. W karcie jest oczywiście pizza, którą przygotowują tu Włosi, podobnie jak na Powiślu. Poza pizzą są jednak jeszcze włoskie antipasti, makarony, risotto, rybne i mięsne dania główne i kilka deserów.

Ave Pizza z zewnątrz

Ave Pizza Piękna 56 odwiedzamy w ostatnią sobotę lutego. W środku zwraca uwagę różowy neon z logiem lokalu, dokładnie taki jak przy ulicy Topiel. Wystrój jest prosty z przewagą  bieli, po obu stronach stoją duże regały na wino, które na razie pozostają puste. Od poniedziałku po naszej wizycie dostępne będą też wina na karafki i butelki więc półki na pewno szybko się zapełnią. Na stolikach wyłożone są papierowe obrusy z charakterystycznym różowym stemplem Ave Pizza. Dla dzieci są kredki, którymi bezkarnie mogą po nich rysować. Lokal mimo, że czynny od niedawna, nie jest całkiem pusty, kilka stolików jest zajętych, ciągle pojawiają się nowi goście.

Ave Pizza wnętrze

Ave Pizza Wnętrze

Rozpoczynam od spróbowania pizzy, która pojawia się na naszym stole jako pierwsza. Pizza Capricciosa (29 zł) jest cieniutka, ciasto wyśmienite, a dodatków nie poskąpiono. Szynka, karczochy, sos pomidorowy, pieczarki, mozarella i czarne oliwki suto pokrywają ciasto. Próbuję tylko kilka gryzów, żeby mieć miejsce na inne dania, ale jej smak tak wciąga, że muszę kontynuować.

Ave Pizza pizza

Vitello Tonnato  (36 zł), czyli cielęcina z sosem tuńczykowym przygotowana jest idealnie.  Delikatne, cieniutkie plastry cielęciny pokryte są lekkim sosem z tuńczyka z kaparami. Bardzo udane danie! Boczniaki w zalewie balsamiczno-czosnkowej to proste smaki, grzyby są lekko kwaskowate dzięki balsamicznej zalewie i dobrze przyprawione czosnkiem, solą, pieprzem z dodatkiem pietruszki. To lekka i wyrazista przekąska. Wśród kilku różnych makaronów własnej roboty, które są specjalnością restauracji, wybieramy Pappardelle z kaczką (34 zł). Makaron ugotowany jest idealnie, kawałki kaczki są soczyste i mięciutkie. Całe danie ma mocny aromat rozmarynu i charakterystyczny, wyrazisty smak kaczki. Całość podkręca obfity dodatek cienkich plasterków twardego włoskiego sera.

Ave pizza vitello tonato

Ave Pizza Parpadelle

Ave pizza boczniaki

Tagliata wołowa z rukolą (54 zł) to pocięty na plastry ponad 200 gramowy kawałek rostbefu wołowego. Mięso jednak trafia na stół przeciągnięte i zbyt twarde, żeby jego jedzenie mogło mi sprawiać przyjemność. Kelner nie spytał niestety przez zamówieniem o stopień wysmażenia co tłumaczy rodzajem serwowanego mięsa. Jego zdaniem rostbef lepiej smakuje w wersji mniej krwistej i w związku z tym nie pyta gości o to jak ma być przygotowana wołowina. Jego reakcja na moją uwagę jest jednak natychmiastowa i nie wymaga żadnych dodatkowych komentarzy z mojej strony. Od razu proponuje wymianę dania i przyrządzenie go jeszcze raz według moich wymagań, na co chętnie przystaję. Drugie podejście jest już idealne, a mięso krwiste, różowe w środku, soczyste. Drobne przerosty typowe dla rostbefu wcale nie przeszkadzają, żeby się cieszyć jego wyśmienitym smakiem. Nasz sobotni obiad w Ave Pizza Piękna 56 wieńczy panna cotta, która w tutejszym wydaniu nie rzuca mnie na kolana, jest dla mnie zdecydowanie za słodka, choć poza tym ciężko jej coś innego zarzucić.

Ave pizza wołowina

Ave Pizza Piękna 56 to proste, przyjemne smaki, sympatyczna obsługa. Jeszcze się docierają i nie wszystko jest idealne, ale z otwartością przyjmują komentarze gości… Wizytę zaliczam do udanych i chętnie wrócę tu spróbować innych dań z karty…

Ave Pizza Piękna 56, ul. Piękna 56, Warszawa, Śródmieście, tel. 22 412 06 56

Dodaj komentarz