Nowe miejsce: Limoni Canteri 1952

7 grudnia 2011

source: Limoni Canteri

Włoska lodziarnia na Nowym Świecie o niekończącej się nazwie Lodziarnio-Cukiernio-Gastronomie Limoni Canteri 1952 poszerzyła swoją działalność o nielodowe przysmaki. Jej właściciel, włoch Giacomo Canteri, otworzył w ostatnią sobotę drugą część lokalu serwującą włoskie specjały. Można tu zjeść domowe makarony, włoskie sery i wędliny, a także różnorodne przygotowywane na miejscu słodkości. Z ciekawostek w rzadko spotykanych we włoskich restauracjach w Warszawie, w Limoni Canteri znalazła sie Piadina czyli placek wypełniony farszem (danie z rejonu Emilia-Romani) oraz cannoli  siciliani czyli rurki nadziewane ricottą (rodem z Sycylii).Do tego włoskie wino i jesteśmy w słonecznej Italii…

Limoni Canteri 1952, ul.Nowy Świat 52

 

Zobacz także:

Nowe miejsca w Warszawie

Podsumowanie

Kuchnia: włoska

Przewodnik: nowe miejsca