Mateusz Gessler – Warszawa Wschodnia

27 listopada 2012

Gdy podjeżdżamy do Soho Factory, gdzie mieści się nowa restauracja Mateusza Gesslera – Warszawa Wschodnia, okazuje się, że tym razem, nie tylko jesteśmy jednymi z pierwszych gości, ale pojawiliśmy się jeszcze przed oficjalnym otwarciem… Nie jesteśmy jednak jedyni. Kilkanaście osób bardziej lub mniej zaprzyjaźnionych z właścicielem  siedzi w niedzielne popołudnie przy barze nachylonych nad białymi talerzami, na których co i raz pojawiają się nowe smakołyki.  Witający nas w drzwiach mężczyzna uprzedza, że nie mają menu, terminali i sala restauracyjna jeszcze nie działa, ale zaprasza serdecznie na degustację przy barze. Takiej okazji nie możemy przepuścić…

Warszawa Wschodnia Mateusz Gessler

Siadamy na wysokich stołkach przy dużym kuchennym stole i przyglądamy się z bliska pracy w otwartej kuchni. Kilku panów w białych kitlach krząta się przygotowując dania dla gości, a wśród  nich rozpoznaję Mateusza Gesslera, właściciela, i Roberta Kondzielę, szefa kuchni, poprzednio u steru w restauracji U Kucharzy…  Na naszych oczach powstają i lądują na blacie przed nami kolejne dania. Rozpoczynamy od śledzi marynowanych przygotowanych wcześniej i ukrytych w metalowych pojemnikach… To świetny start, któremu towarzyszą smakowite świeże bułeczki… Puste talerze znikają i zaraz pojawiają się kolejne… Fasolka w sosie pomidorowym… smakuje jak moja ulubiona fasolka po bretońsku… tylko bez mięsa… lubię takie smakowe wycieczki w przeszłość… Kucharze, obsługa, właściciel dopytują się o nasze wrażenia, słysząc pozytywne komentarze po pierwszych, proponują kolejne dania… Przed każdym pytają czy dane danie nam odpowiada, czy mają przygotować coś innego… Nie marudzimy i po kolei jemy co dają… Dalej przed nami pojawiają się talerze ze znakomitą, świetnie przyprawioną zupą dyniową, która w tempie błyskawicznym znika z naszych talerzy…

Warszawa Wschodnia Mateusz Gessler

Warszawa Wschodnia Mateusz Gessler

Potem chwila przerwy, czas na przyglądanie się sprawnym rękom krojącym ziemniaki czy marchewkę, a także ogniowi buchającemu spod patelni. W oczekiwaniu na kolejne danie podziwiamy wystrój i oryginalny koncept lokalu. Otwarta kuchnia otoczona barem i stylowe industrialne wnętrza robią wrażenie… A obcowanie aż tak blisko z kuchnią to pomysł jak na Warszawę bardzo nowatorski, do tej pory spotykany najczęściej w barach sushi… Wreszcie naszym oczom ukazuje się danie główne czyli jagnięcina z ziemniakami i marchewką z porem… Prosta, przygotowana idealnie potrawa jest dopełnieniem degustacyjnej kolacji…

Na koniec pytamy o rachunek… Co łaska – brzmi odpowiedź… Nie mają jeszcze menu i terminali… Zostawiamy wszystko, co akurat mamy w gotówce i idziemy na krótkie zwiedzanie z przewodnikiem… Pokazuje nam przestronną restauracyjną salę, z otwartą, choć jeszcze nieczynną kuchnią. Wcześniej byliśmy w części barowej, która ma serwować jedzenie 24 godziny na dobę, to kolejny ciekawy koncept pod tym dachem w loftowych przestrzeniach Soho Factory. W Warszawie Wschodniej będzie można nie tylko zjeść, ale także samemu coś ugotować. Do dyspozycji gości będą dwie w pełni wyposażone kuchnie, każda na 12 osób. Kuchnię można wynająć i gotować z przyjaciółmi w asyście kucharzy.

Warszawa Wschodnia Mateusz Gessler

Warszawa Wschodnia Mateusz Gessler

Warszawa Wschodnia ma się oficjalnie otworzyć  za tydzień, najdalej dwa… Póki co robią degustacje dla mniej lub bardziej znanych przyjaciół 🙂 My czuliśmy się tu jak u dobrych znajomych, którzy przyjęli nas serdecznie i nakarmili suto. A że ze znajomymi lubimy się często spotykać niedługo znów przybędziemy, pewnie już po otwarciu aby poznać tutejszą kartę 🙂

Warszawa Wschodnia by Mateusz Gessler, ul. Mińska 25, Soho Factory, tel. +48 22 870 29 18

Więcej zdjęć z mojej wizyty w Warszawa Wschodnia znajdziesz na fanpage’u Restaurantica.pl na Facebooku.