Szóstka – opowieść o warzywach z widokiem na Warszawę

12 czerwca 2019

Szóstka otworzyła się niedawno na szóstym piętrze Hotelu Warszawa. Szefem Kuchni nowej restauracji jest Dariusz Barański, którego doskonałe dania zjemy także w restauracji Warszawska zlokalizowanej w podziemiach tego samego hotelu.

Zanim zaczniemy jeść, podziwiamy wystrój. Przeszklony dach restauracji, a także taras z widokiem na centrum Warszawy robią duże wrażenie. Przyjemnie jest tam wyjść z kieliszkiem w ręku w przerwie między konsumpcją dań albo na deser i popatrzeć na miasto z góry. Szef wraz ze swoją ekipą kucharzy gotuje w otwartej kuchni z widokiem na całą salę. Siedzimy blisko, więc możemy podpatrywać jak przygotowuje nasze dania.

Szóstka wnętrze

Szóstka taras

Szóstka Szef Kuchni

szóstka zachód słońca

Warzywa i wołowina

Menu Szóstki to opowieść o warzywach. Siedem na dziesięć dań to dania wegetariańskie, roślinne, oparte przede wszystkim na sezonowych warzywach takich jak: szparagi, młode marchewki, młode ziemniaki, szczaw… Pozostałe trzy to dania z mięsem, ale tylko jednym rodzajem, z wołowiną. W Szóstce możemy zamawiać dania z karty lub zdecydować się na 5-daniowe menu degustacyjne w cenie 180 zł od osoby.  Ceny dań warzywnych wahają się od 21 do 42 zł, za mięsne dania główne zapłacimy 85 – 110 zł. Tak jak ceny większości dań z karty nie szokują (mimo, że do najniższych nie należą) tak ceny wina już tak… Najtańszy kieliszek wina kosztuje tu… 39 zł! A ceny butelek zaczynają się od 190 zł. Rozumiem strategię zarabiania na napojach, ale wspominając moje wizyty w gwiazdkowych restauracjach w Hiszpanii, gdzie za dobre wino płaciłam ok. 100 zł za butelkę uważam ceny win w Szóstce na odjechane w kosmos.

Restaurację odwiedzam w zacnym gronie warszawsko-krakowskich foodies: Froblog, Kati  i Karoliny w ramach omawiania planów rozwoju serwisu KrakowFoodie.pl, który wspólnie rozwijamy. Szybko podejmujemy decyzję co zamówić: bierzemy wszystko na środek do podziału. No prawie wszystko, omijamy jeden deser.

Piękna przygrywka

Zanim na stole pojawiają się zamówione dania, dostajemy kolejne warzywne amuse bouche, które wydają się rywalizować w konkursie piękności. Młoda kalarepa z bułką oraz cytryną to prosty, lekki powiew wiosny i wspomnienie dzieciństwa. Dlaczego to warzywo jest w większości miejsc tak pomijane? Chrupiąca, soczysta kalarepa jest słodkawa, ma delikatny smak i pięknie otwiera kubki smakowe. Tartaletka ze szparagami i kwiatami rzepaku to wspomnienie wiosennych podróży po Polsce. Kojarzycie te żółte pola ciągnące się wzdłuż drogi, przy których chce się wysiąść i ciągle robić zdjęcia? Tu obok pięknych kwiatów mamy też szparagi. Całość jest lekka i bezbłędna w smaku. Kolejne danie może nie prezentuje się tak jak poprzednie, ale w smaku jest rewelacyjne. Zielony ogórek podany jest z wyśmienitym sosem orzechowym. Warzywom towarzyszy wybitny chleb pszenno – żytni, podany z masłem cebulowym ze szpikiem i  z oliwą rzepakową.

Szóstka młoda kalarepa

Szóstka młode kalarepy

Szóstka tartaletki ze szparagami

Szóstka ogórek

Opowieść pierwsza

Rozpoczynamy od dań zimnych. Selekcja pomidorów z młodym serem i szczypiorkiem (34 zł) to opowieść o tęsknocie za latem. Pomidorom towarzyszy domowa ricotta, szczypiorek i consomme pomidorowe.  Tatar wołowy w taco z liściem buraka (49 zł) angażuje nie tylko nasz zmysł smaku, ale też dotyk – aby zjeść tatar musimy go najpierw zawinąć w liść buraka tworząc warzywno-mięsne taco. Zaskakująco dobre są młode marchewki z domową ricottą i masłem (39 zł) – na dole mamy warstwę marchewek ugotowanych na maśle, z dodatkiem ricotty i przyprawionych curry, a na górze carpaccio z marynowanej marchewki. Przewijają się tu słodko-kwaśne nuty, a curry jest ciekawym urozmaiceniem tego idealnie harmonijnego dania.

Szóstka opowieść pierwsza

Szóstka selekcja pomidorów

Szóstka tatar wołowy

Szóstka taco

Szóstka młode marchewki

Opowieść druga

Druga runda dań, które lądują na naszym stole to głównie dania ciepłe. Najszybciej nikną z talerza uzależniające młode ziemniaki z ikrą jesiotra i szczawiem (44 zł). Młode ziemniaki w sezonie mogę jeść codziennie, nietrudno je zrobić samemu, ale dodatek maślanego sosu i kwasowe nuty szczawiu wznoszą to proste danie na inny – dużo wyższy – poziom. Ziemniaki jemy także w ciekawej odsłonie smażone z czarnym czosnkiem (24 zł). Nie zawodzą białe szparagi w cieście brik z orzechami włoskimi i gorczycą (39 zł) podane z majonezem z palonego masła. Najciekawszym daniem mięsnym są idealnie przyrządzone fantastyczne żeberka wołowe z ketchupem z cebuli (95 zł) – mięso jest tak miękkie że można kroić je widelcem… Bardzo ciekawa jest też cebulowa konfitura. Jeśli miałabym się do czegoś przyczepić to zmieniłabym dodatek, przybranie do mięsa – samotny liść sałaty masłowej wygląda trochę smutno i niewiele wnosi. Bavette z grillowanymi pędami rzepaku (110 zł) to pokrojone na plasterki mięso wołowe o idealnej strukturze, z piklowanymi liśćmi porzeczki i grillowanymi pędami rzepaku.

Szóstka opowieść druga

Szóstka szparagi

Szóstka ziemniaki

Szóstka Bavetta

Finał

Końcówka warzywnych opowieści to podobnej klasy spektakl co roślinna przygrywka. Co ciekawe, desery w szóstce to desery z warzyw. Szczaw z miętą (32 zł) to szczawiowe parfait przykryte świeżym szczawiem i pudrem miętowym. To lekki deser, z mocną szczawiową nutą i słodkim posmakiem. Ja która w deserach tylko dzióbię  – tu o dziwo zjadam prawie cały….

Na pożegnanie od szefa kuchni dostajemy jeszcze marynowanego pomidorakandyzowaną marchewkę, przypominającą trochę w strukturze żelkę, a w smaku mocno oddaloną od nut marchwi. To przyjemne deserowe zakończenie wieczoru – niesłodkie desery warzywne to jest to!

Szóstka szczaw z miętą

Szóstka szczaw bok

Szóstka desery

Szóstka to piękna opowieść o sezonowych warzywach, o polskich smakach. To historia nie tylko smaczna, ale  estetyczna ze względu na zjawiskowy wystrój, a także wygląd dań. To nowa jakość dla tych, którzy poszukują ciekawych dań wegetariańskich, na bazie warzyw. Szef kuchni, Dariusz Barański udowadnia, że kuchnia warzywna nie musi być nudna i można ją serwować w wydaniu fine dining. Już się cieszę na kolejne warzywne wyprawy! Musicie tego spróbować!

Szóstka, Hotel Warszawa, ul. Plac Powstańców Warszawy 9, tel. 22 470 03 42

Podsumowanie

Ceny: 40-60 zł, powyżej 60 zł