Galicja – kulinarny przewodnik cz. 2 – winnice, targi, kulinarne atrakcje

25 lutego 2020

Kulinarna podróż po hiszpańskiej Galicji to nie tylko restauracje (opisane w 1 części przewodnika), ale także winnice, targi z jedzeniem czy inne kulinarne atrakcje takie jak wizyta w porcie czy zbieranie małży w galicyjskich wodach. Zapraszam też do przeczytania ilustrowanego zdjęciami przewodnika  „Co zjeść w Galicji„, który także przyda się  w podróży po tym regionie. 

TARGI  Z JEDZENIEM

Mercado Municipal (Abastos) de Pontevedra, Rúa Serra, 5, Pontevedra

Lokalny targ z jedzeniem z 50-letnią historią. Na parterze znajdziemy stragany z owocami morza, rybami, kwiatami i mięsem. Są tu także są stragany z warzywami i owocami, a także z wędlinami, winami i serami. Koniecznie wejdźcie na antresolę, aby podziwiać targ z góry i skosztować lokalnych produktów w stoiskach gastronomicznych.

Mercado Abastos, Rua Ameás, Santiago de Compostella

Mój ulubiony targ z jedzeniem w Hiszpanii i jeden z bardziej znanych w całym kraju. Kompaktowy, nie aż tak turystyczny jak ten w Barcelonie czy Madrycie, przyciąga galicyjskimi przysmakami – kupimy tu lokalne sery, wędliny, mięsa, warzywa czy owoce. Największe wrażenie robią stoiska z rybami i owocami morza – znajdziecie tu świeże muszle, ośmiornice i ryby w różnych kształtach, wielkościach i kolorach. Zaopatrują się tu mieszkańcy, a także właściciele lokali gastronomicznych. Kuchnia wielu restauracji w Santiago bazuje na produktach dostępnych właśnie na tym targu. Więcej info w targu znajdziecie w tekście o Santiago De Compostella

WINNICE

Don Olegario, Refoxos s/n – Corbillón, Cambados

Rodzinna winnica specjalizująca się w szczepie Albariño zlokalizowana 10 minut samochodem od Cambados. Winnicę prowadzą bracia Falcon, a założył ją w 1950 roku ich dziadek Adolfo Falcon. Na jej terenie jest przyjemny zadaszony bar,  otwarty zwykle w sezonie letnim, gdzie można wpaść na wino i przekąski. My mieliśmy okazję zwiedzać winnicę z jednym z właścicieli, ale uwaga – mówi tylko po hiszpańsku!

Gil Armada, Praza de Fefiñáns,Cambados

Winnica Gil Armada zlokalizowana jest przy głównym placu w Cambados, w północnym skrzydle pochodzącego z XVI wieku Pazo de Fefiñáns. Powstała w 1959 roku i specjalizuje się w białych winach Albariño. Podczas wizyty z przewodnikiem możemy zwiedzić wnętrza renesansowego pałacu Pazo de Fefiñáns, winnice  jak i piękny ogród otaczający pałac. W budynku jest również mały sklep gdzie można zaopatrzyć się w tutejsze wina.

Adega Algueira, Doade, Lugo

Winnica Algueira to firma rodzinna, którą założył Fernando Algueira  i jego żona Ana w 1980  roku. Rozpoczęli od malutkiej winnicy, którą w 1998 roku  przekształcili w większą i stworzyli markę Algueira, która obecnie jest znana ze znakomitych białych i czerwonych win z regionu Ribeira Sacra (szczepy takie jak godello, albarino, treixadura, mencia czy meranzao). Właściciele oferują możliwość zwiedzania winnicy, organizują specjalne wyprawy łódką wzdłuż winnic, goście mogą wziąć udział także w degustacji win, a także zjeść galicyjskie dania w ich restauracji. Nam o winnicy opowiadał syn właściciela.

Pazo de Rubianes, Rúa Pazo, 7, 36619 Vilagarcía de Arousa,

Winnica Pazo de Rubianes znajduje się w ujściu rzeki Arousa i jest częścią Historycznych Ogrodów Szlaku Kameliowego i Szlaku Wina Rías Baixas. Kompleks składa się z  dużego budynku pałacowego, ogromnego ogrodu z oryginalną i zróżnicowaną roślinnością i 25-hektarowej winnicy z winogronami Albariño.  Historia pałacu Casa de Rubianes sięga średniowiecza, kiedy rodzina Caamaño osiedliła się w XII-wiecznej warowni i zbudowała tam swoją pierwszą rezydencję. Nieruchomość nadal znajduje się w rękach tej samej rodziny, która mieszka w pałacu i przekazuje posiadłość z pokolenia na pokolenie. Ogrody i winnice można zwiedzać od poniedziałku do czwartku w godzinach od 9:00 do 18:00 (w lipcu, sierpniu i wrześniu do 15:00).

KULINARNE ATRAKCJE

POŁÓW I DEGUSTACJA MAŁŻY

Stowarzyszenie kobiet ( poławiaczek małży) Amarcarril , Rúa alameda vella s/n, Carril

Atrakcją Galicji, którą warto wpisać w swój plan podróży jest przyglądanie się połowom owoców morza. W tym celu warto wybrać się do Carril, gdzie mieści się Stowarzyszenie Amarcarril (kobiet poławiaczek małży). Każdy chętny może przyjrzeć się pracy kobiet – mariscadoras – a także samemu doświadczyć jak wygląda i jak trudne jest zbieranie muszli. Wystarczy z wyprzedzeniem zarezerwować wizytę na farmie małży kontaktując się ze stowarzyszeniem. Do wyboru są trzy rodzaje wypraw – wizyta na farmie, wizyta połączona z degustacją małży, a także wyprawa na wyspę Cortega. Taka przyjemność kosztuje od 7 Euro za osobę, 15 Euro z degustacja muszli i 23 Euro z wizytą na wyspie.

WIZYTA W PORCIE I NA AUKCJI OWOCÓW MORZA

Puerto de Vigo, Vigo

Port rybacki w Vigo nie jest miejscem ogólnodostępnym i jeśli chcemy poznać jego atrakcje warto jest z wyprzedzeniem zarezerwować wycieczkę poprzez organizację Vigo Pesquiero, która oferuje zarówno wycieczki grupowe (to głównie w sezonie) jak i indywidualne. W trakcie wycieczki możemy odwiedzić m.in. (w zależności od wybranej opcji i dostępności danej atrakcji) teren portu, muzeum morza, łódź rybacką wewnątrz, stocznię, producentów owoców morza, targ rybny czy aukcję owoców morza. Szczególnie aukcja owoców morza jest warta uwagi, a przyglądanie się kupcom i sprzedawcom najlepszym owocom morza na świecie – fascyjnujące i wciągające.

Mój kulinarny przewodnik po Galicji znajdziecie też na mapie, gdzie zaznaczyłam wszystkie warte odwiedzenia kulinarne perełki regionu.

Galicję odwiedziłam w ostatnim czasie dwukrotnie. Druga wizyta to niezwykła podróż po tych mniej i bardziej znanych zakątkach Galicji na zaproszenie Ambasady Hiszpańskiej regionu Galicia.

 

Podsumowanie