Kulinarny spacer po Santiago de Compostela. Gdzie i co zjeść?
13 sierpnia 2022
Santiago de Compostela to miasto położone na szlaku Świętego Jakuba, które kojarzy się przede wszystkim z pielgrzymkami religijnymi. Prowadzą tu szlaki piesze, rowerowe czy konne, które przemierzają co roku tysiące pielgrzymów z całego świata. Ale Santiago to nie tylko cel podróży religijnych. To stolica Galicji, kulinarnego raju dla miłośników jedzenia, jednego z najsmaczniejszych regionów gastronomicznych Hiszpanii. Warto się tu wybrać na pielgrzymkę… kulinarną i zachwycić się wybitnymi daniami opartymi przede wszystkim na owocach morza. Gdzie warto się udać na kulinarny spacer i czego powinni spróbować foodies w Santiago de Compostela?
Poranne zakupy na targu
Kulinarny spacer po Santiago warto zacząć od wizyty na targu Abastos, który budzi się do życia już o 8 rano. Wtedy jest tu największy wybór produktów. Targ z jedzeniem działa w tym miejscu od dwóch stuleci, a obecny budynek, w którym się mieści został zbudowany w 1941 roku. Abastos to jeden z bardziej znanych w Hiszpanii targów z jedzeniem, odwiedzają go licznie turyści, ale zakupy robią tu przede wszystkim okoliczni mieszkańcy, a także właściciele zlokalizowanych w mieście restauracji. Znajdziemy tu stoiska wyspecjalizowane w rybach i owocach morza, mięsie, wędlinach, warzywach i owocach czy lokalnych serach. Ja kupuję tu galicyjskie kiełbasy, sery i wędzoną paprykę, które zabiorę ze sobą do Polski. W barach zlokalizowanych na targu możemy zjeść dania przygotowane z produktów z targu w towarzystwie najbardziej znanego galicyjskiego wina – Albariño.
Mercado de Abastos, adres: Travesía de Altamira, czynne pon-sob. 8:00-15:00
Obiad z owocami morza prosto z targu
Po wizycie na targu możemy płynnie przejść do sąsiadującej z nim restauracji Abastos 2.0, która swoją nazwę zapożyczyła od słynnego mercado. Można tu zjeść lunch lub kolację w części restauracyjnej przy niskich stoikach, w części barowej przy wysokich stołach w środku lub przy barowych stołach na zewnątrz. Restauracja serwuje proste dania przygotowane z produktów pochodzących z targu i specjalizuje się w przede wszystkim w owocach morza. Abastos 2.0 to miejsce gdzie wielbiciele morskich stworów mogą naprawdę poszaleć. Wybór dań z owocami morza jest szeroki i zmienia się w zbieżności od dostępności produktów. W części restauracyjnej serwowane jest menu degustacyjne składające się z 7 dań w cenie 30 Euro za osobę. W części barowej wybieramy dania z karty, można też spróbować wszystkich dostępnych danego dnia dań za 50 Euro. Poza wspaniale przyrządzonymi muszlami w różnych odsłonach takich jak mule w sosie escabeche, berberechos (małże sercówki), warto spróbować też oryginalnego autorskiego taco z morszczukiem czy ośmiornicy z grilla. Restaurację zauważyli m.in. inspektorzy przewodnika Michelin i przyznali mu wyróżnienie Bib Gourmand. To jedno ze smaczniejszych miejsc, które odwiedziłam w Galicji, warto wpisać je na swoją listę MUST VISIT.
Abastos 2.0. adres: Praza de Abastos, czynne pon-sob. 12:00-15:30, 20:00-23:00
Ośmiornica po galicyjsku w nowej odsłonie
W poszukiwaniu miejsca z dobrym jedzeniem i klimatycznym ogródkiem warto się przespacerować poza centrum i usiąść w pięknym słonecznym patio albo w chłodnych wnętrzach restauracji O Sendeiro. Mieszcząca się w 300-letnim kamiennym budynku restauracja serwuje sezonową kuchnię galicyjską. W menu znajdziemy ryby i owoce morza takie jak ośmiornica, przegrzebki czy okoń morski. Największe wrażenie robi na mnie pulpo á feira (zwana w innych regionach, a także poza Hiszpanią ośmiornicą po galicyjsku) w nowej odsłonie, która przypomina bardziej carpaccio z ośmiornicy niż tradycyjną ośmiornicę serwowaną w Galicji. Wyjątkowo smaczny i uzależniający jest też grillowany ser San Simón z pomidorami i żelem cytrusowym, zachwycają także oryginalne mocno kremowe croquetas z chorizo i kasztanami o mocno wędzonej nucie czy croquetas z 3 rodzajami lokalnych serów. Połączeniem dobrego produktu z przygotowaniem w punkt jest cielęcina galicyjska podana z pikantnym chutneyem i marynowaną cebulą. Na deser jak zwykle nie mam już miejsca, ale okazuje się, że na wyjątkowo kremowy i rozpływający się w ustach sernik z białą czekoladą i konfiturą mirabelkową miejsce musi się znaleźć…
O Sendeiro Rúa do Olvido 22, czynne śr.-niedz. od 13.00 do 15.30 i od 20.00 do 22.30.
Na poranną albo popołudniową kawę i churros
W ramach przerwy w spacerze albo w poszukiwaniu schronienia przed deszczami, które nie są rzadkością w stoicy Galicji, warto wpaść do Café Casino. Doświadczymy tu nie tylko przeżyć kawowo-kulinarnych, ale także estetycznych i historycznych. Historia tego miejsca sięga XIX wieku, gdyż zlokalizowana w sercu Santiago kawiarnia działa tu od 1873 roku. Tradycyjne, wypełnione drewnianymi meblami wnętrze, ozdobne kryształowe lustra sprawiają, że miejsce bardziej przypomina muzeum niż kawiarnię. Napijemy się tu kawy, zjemy ciastko, śniadanie czy churros z czekoladą, ale możemy tu także zamówić dania kuchni galicyjskiej.
Café Casino Rúa del Villar 35 , czynna pon-niedz. 9:00-00:00
Na kolację na tatar z tuńczyka
Tylko 3 minuty spacerem od Mercado de Abastos mieści się kolejny punkt na mojej gastronomicznej mapie polecanych miejsc w Santiago. Otwartą przed 3 laty restaurację Benedita Elisa prowadzą dwaj przyjaciele – Galicyjczyk i Katalończyk, którzy poznali się na studiach hotelarskich w Santiago, a potem pracowali razem w Barcelonie. Nazwa restauracji pochodzi od imion ich babć, a jej menu to połączenie tradycyjnej i nowoczesnej kuchni inspirowanej darami Morza Śródziemnego i Atlantyku. Próbujemy tu kilku różnych dań np. hummusu z ośmiornicą, cannelloni wieprzowego z mango, sashimi z barweny czy sernika. Najbardziej przypada mi do gustu wyśmienity tatar z tuńczyka podany na liściu pachnotki, sashimi z barweny z czosnkiem, a także lekka burrata z pomidorami.
Benedita Elisa Praza do Matadoiro 1, czynne pon, czw-ndz. 13:30-16:30, 21:00-00:30
Na osobucco, szparagi i degustację win
Nazwa działającej od 2014 roku restauracji El Romero oznacza rozmaryn. Wystrój przypomina dom i domowo mamy się poczuć odwiedzając to miejsce. Wzrok przykuwa wyjątkowa kwiatowa dekoracja stołów, ale także niezwykle piękna ceramika, na której serwowane są dania. Kuchnia El Romero oparta jest na tradycyjnej kuchni galicyjskiej, ale z nowoczesnymi akcentami, opiera się na produktach dostępnych na lokalnym targu. Kolację rozpoczynamy od chrupiącego chleba z galicyjską oliwą, potem na bogato udekorowanym stole lądują owoce morza na zimno. Najciekawsze jest osobucco i szparagi z truflami. Do każdego dania próbujemy inne wino w ramach wine pairingu, sporo z nich to wina niszowe i trudno dostępne.
El Romero Rúa das Galeras, 22, czynne wtorki od 13.00 do 16.30, Środy-Piątki 13.00 do 16.30 i od 20.00 do 23.30, soboty od 10.00 do 16.30 i od 20.00 a 23.30, niedziele 10.00 a 17.00
Morszczuk i wieprzowina na kolację
W Santiago dobre jedzenie kręci się wokół targu Abastos i do kolejnej restauracji zlokalizowanej tuż przy nim wracamy na kolację. Restauracja La Radio, która została otwarta pod koniec 2019 roku należąca do gwiazdkowego szefa kuchni Pepe Solla to ciekawy koncept nawiązujący do muzyki, a jednocześnie kuchnia produktu. Na ścianach wiszą gitary, we wnętrzu rozbrzmiewa muzyka, a jak nam się spodoba to w domu możemy słuchać jej ponownie na playlistach restauracji w Spotify. Menu restauracji oparte jest o dwa lokalne produkty z dokładnie określonym miejscem pochodzenia. Są to morszczuk z Celeiro i wieprzowina z Joselito. Obydwu składników możemy spróbować w La Radio w wielu daniach poznając ich różnorodne odsłony. Morszczuka próbujemy m.in. w empanadzie z porem i grzybami, w chrupiącym taco z kimchee, croquetas z salsą verde czy w czerwonym curry. Wieprzowinę poznajemy kosztując wyśmienitego tatara, kremowych croquetas z szynką, brioche z ogonem wieprzowym, czy soczystego mięsa mogote z górnej części schabu w sosie mole verde. La Radio to bardzo dobra, nieprzekombinowana kuchnia oparta na produkcie, to restauracja o luźnej atmosferze, do której z przyjemnością jeszcze wrócę.
La Radio – Pepe Solla, Plaza de San Fiz de Solovio 2B, czynne śr-sb. 13:00-17:00, 20:30-00:00, niedz. 13:00-17:00
A na koniec… spacer po dachach katedry
Kulinarny spacer po mieście warto zakończyć spacerem po… dachach katedry… Aby tam się dostać trzeba pokonać setki schodów, ale nagroda, która na nas czeka na szczycie, jest tego warta. Z odnowionych dachów tej najważniejszej dla miasta budowli rozpościera się wyjątkowy widok na stare miasto. Siedząc na dachu na jednym ze schodków i grzejąc się w promieniach hiszpańskiego słońca z wiatrem we włosach, obiecuję sobie, że moja trzecia wizyta w tym mieście na pewno nie będzie ostatnią.
I jeszcze kilka restauracji jeśli wybieracie się do Santiago na dłużej
Jako extra dorzucam jeszcze kilka miejscówek z moich dwóch poprzednich wyjazdów, które nadal działają na kulinarnej mapie Santiago i warto je sprawdzić. Więcej o tych miejscach pisałam w poprzednim tekście o gastronomii w Santiago.
Casa Marcelo, Rúa das Hortas 1
Casa Marcelo, zlokalizowana niedaleko słynnego Praza do Obradoiro, to jedna z dwóch restauracji w Santiago de Compostela z gwiazdką Michelin. Oryginalne menu Marcelo Tejedora to mix smaków kuchni galicyjskiej, peruwiańskiej, japońskiej i azjatyckiej.
A curro da Parra, Rúa do Curro da Parra 7
Niewielka restauracja na Starym Mieście, gdzie możemy skosztować oryginalnych tapas, a także sezonowych dań stworzonych z produktów pochodzących z targu Abastos. Zjemy tu kreatywne galicyjskie dania, których lista regularnie się zmienia.
Café de Altamira, Ameas 9
Restauracja i kawiarnia sąsiadująca ze słynnym Mercado de Abastos zaciekawia rustykalnym wystrojem. W tym lokalu – wyróżnionym przez przewodnik Michelin symbolem Bib Gourmand – zjemy tu tradycyjne dania kuchni galicyjskiej oparte o IokaIne produkty.
Mercado la Galiciana, Rúa de Gómez Ulla, 1
Pierwszy zadaszony kompleks gastronomiczny w Galicji to 1200 m2 powierzchni na dwóch poziomach. To hala z kilkunastoma stoiskami z jedzeniem, specjalizującymi się w produktach i daniach pochodzących głównie z Galicji.
Inne moje artykuły, które warto przeczytać jeśli wybieracie się do Galicji:
Zjeść Galicję. Co warto spróbować w Galicji?
Gdzie zjeść w Santiago de Compostela – cz.1
Galicja – Gdzie zjeść ?Kulinarny przewodnik po Galicji – cz. 1
Galicja – Kulinarny przewodnik po Galicji – cz.2 – winnice, targi, kulinarne atrakcje
MAPA POLECANYCH RESTAURACJI W SANTIAGO DE COMPOSTELA
Santiago de Compostela odwiedziłam na zaproszenie Ambasady Hiszpańskiej i regionu Galicia.