O blogu

Restaurantica.pl to subiektywny przewodnik po restauracjach w Warszawie i nie tylko, a także blog o kulinarnych podróżach po Polsce i po świecie. To jeden z najpopularniejszych blogów o restauracjach w Polsce. Istnieje od 2007 roku i zawiera blisko tysiąc postów poświęconych tematyce jedzenia.

O mnie

Kim jestem? Nazywam się Marta Glinka. Jestem miłośniczką dobrego jedzenia, od lat regularnie odwiedzam i opisuję restauracje w Polsce i na świecie, w tym restauracje gwiazdkowe i doceniane w międzynarodowych rankingach. Doradzam swoim czytelnikom gdzie warto się wybrać, a których miejsc należy unikać. Miałam przyjemność być  w jury konkursów na najlepsze restauracje – Knajpa Roku 2013 i 2016 Gazety CJG i Best of Warsaw 2012-2018 magazynu Warsaw Insider, a także w jury konkursu na najlepszy produkt Targów Regionalia 2016.

Zawodowo jest marketingowcem, z 18-letnim doświadczeniem w zarządzaniu polskimi i międzynarodowymi markami, obecnie jako konsultant doradzam firmom w strategiach marketingowych dla marek z sektora spożywczego i horeca. W 2016 roku skończyłam podyplomowe studia na kierunku Food Studies na SWPS. Jestem ekspertem do spraw trendów kulinarnych, przygotowuję raporty dotyczące trendów w kulinariach i gastronomii dla polskich i zagranicznych firm. Piszę także artykuły o restauracjach, trendach kulinarnych czy kulinarnych podróżach na zamówienie magazynów o podobnej tematyce czy marek.

Jeśli chcesz być na bieżąco z tym co się dzieje w warszawskiej gastronomii i gdzie warto pójść, zapraszam na mój profil na Facebooku.

Zapraszam także na mój portal Warsaw Foodie, który prowadzę od ponad 6 lat wspólnie z Froblog  i moim mężem. Warsawfoodie.pl to najpopularniejszy portal newsowy o jedzeniu poza domem w Warszawie. Informujemy tam na bieżąco o nowych otwarciach, ciekawych miejscach, zmianach menu czy kulinarnych wydarzeniach w Warszawie. Od września 2018 zapraszam także na Krakow Foodie – portal o jedzeniu w Krakowie prowadzony przez ekipę Jedling.

_MG_7709

autor zdjęcia: Asia Matyjek, Odczaruj Gary

Zasady działania bloga:

1. za posiłki i wizyty w restauracjach, a także kulinarne wyjazdy, o których piszę, zwykle płacę sama, jeśli zdarzy się inaczej, zawsze informuję o tym w artykule.

2. restauracje odwiedzam anonimowo i bez zapowiedzi (wyjątkiem są specjalne spotkania dla blogerów czy warsztaty, ale wtedy taka informacja jest w tekście)

3. Nie współpracuję z restauracjami. Nie piszę sponsorowanych recenzji restauracji ani za pieniądze, ani za vouchery.

4. Wszystkie posty powstałe w wyniku współpracy w markami, firmami, regionami są oznaczone na blogu.

5. czytając  pamiętaj, że nie jestem profesjonalnym krytykiem kulinarnym, teksty są  subiektywnymi opiniami klienta restauracji

6. zachęcam do komentowania. zwykle nie usuwam pozostawianych przez czytelników komentarzy, chyba że naruszają czyjeś prawa osobiste, są bezpodstawnym oskarżeniem, objawem hejtu, są napisane wulgarnym językiem lub po prostu spamem. komentuj, ale z kulturą:)

7. wszystkie publikowane na blogu teksty i zdjęcia, są mojego autorstwa, chyba, że zaznaczyłam inaczej.

8. jeśli chcesz wykorzystać mój tekst lub zdjęcie, najpierw zapytaj.

A tymczasem zapraszam do czytania, a także komentowania tego co piszę. Czekam także na Twoje maile z informacjami o nowych miejscach, komentarzami na temat mojego bloga, czy  pytaniami: gdzie pójść.

Blog Restaurantica.pl znajdziesz także na:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na:  kontakt@restaurantica.pl .