Espana to tu

6 stycznia 2008

Jestem stałym gościem Casa to tu i od dawna  fanką wszystkiego co hiszpańskie, więc gdy  tylko usłyszałam o nowej restauracji Espana to tu – musiałam od razu spróbować dań z tutejszej karty. Espana to tu, jak sama nazwa wskazuje ma tych samych właścicieli co Casa to tu. Jest to jednak zupełnie inna restauracja, z eleganckim wystrojem, ekskluzywna i wyszukana, także jeśli chodzi o kartę dań i ich ceny. Wchodząc do Espana to tu przechodziliśmy przez Casa to tu, mijaliśmy miejsce  gwarne, pełne ludzi, radosne. Weszliśmy do restauracji pustej i  smutnej. Ale to nas nie zraziło. Mieliśmy pełen wybór stolików do dyspozycji, wybraliśmy miejsce  tuż przy oknie i zamówiliśmy dania. Ja poszłam na całość jeśli chodzi o degustację i zdecydowałam się na 3 różne przystawki: kolorowa sałata skropiona miodowym vinegrette, z karmelizowanymi świeżymi figami i orzechami (27zl) – danie było wyśmienite, choć niewielkich rozmiarów. Kolejne danie, które zamówiłam to carpaccio z marokańskiej ośmiornicy po galicyjsku z ostrą papryką (ok.25zł). Delikatne w smaku, cieniutkie plastry, dobrze przyprawione, kulinarne wyżyny, ale tu też malutko malutko… Na końcu zjadłam jeszcze coś na ciepło – papryki faszerowane krewetkowym beszamelem (25zł), bardzo oryginalne danie, niezwykłe w smaku. Podsumowując Espana to tu to piękna, ekskluzywna  restauracja na specjalne okazje. Dania są intrygujące, wykwintne, ale niewielkie, wiec trzeba zjeść ich kilka  żeby się najeść.

Espana to tu , ul. Nowy Świat 54/56 (Uwaga! Restauracja zamknięta)

Podsumowanie