15 najlepszych dań roku 2012

30 grudnia 2012

Podobnie jak  w roku poprzednim, także i tym razem postanowiłam wybrać najlepsze dania, które jadłam i opisałam na blogu w 2012 roku. Są wśród nich zarówno dania zjedzone w eleganckich restauracjach jak i propozycje bardziej street foodowe. Wybór w tym roku był tak trudny, że listę wydłużyłam z 10. na 15. 🙂 Zjadłam znacznie więcej pysznych dań niż na poniższej liście, ale te wbiły mi się w pamięć na długo i są godne odnotowania… Kolejność umieszczenia na liście nie ma znaczenia… Bo te dania są na tyle różne od siebie, że praktycznie niemożliwe jest ich porównanie czy ułożenie w rankingu …

15_najlepszych_dan_roku_2012

 

1. Stek rossigni podany  z foie gras i czarną truflą – Nolita 

Stek rossigni z foie gras i czarną truflą, który jadłam w restauracji Nolita był soczysty i różowy, o idealnym stopniu wysmażenia. Podany był w towarzystwie kremowych, aksamitnych ziemniaków puree.

Nolita stek

2. Wołowina polska ze świeżym foie gras  – Ole Tapas Steak Restaurant

Wołowina polska ze świeżym foie gras, którą zamówiłam w Ole to wołowina ekologiczna, od krów, które pasą się wolno na bieszczadzkich łąkach. Podane w restauracji mięso było idealnie soczyste, delikatne, rozpływało się w ustach.

3. Stek z polędwicy wołowej – Winkolekcja

Stek z wysokiej jakości polędwicy wysmażony został zgodnie z życzeniem. Towarzyszyły mu młode ziemniaki z kawałkami boczku, marchewka oraz sos grzybowy. Całość udekorowano fioletowymi bratkami.

4. Grillowany stek wołowy – Restro

Grillowany stek wołowy, który jadłam w Restro, został wcześniej zamarynowany w rozmarynie i pieprzu. Mięso było idealnie miękkie i soczyste. Pod stekiem chowały się doskonałe boczniaki w kremowym sosie śmietanowym z czosnkiem i natką pietruszki.

5. Chilliburger – Warburger

Lekko krwista wołowina zamarynowana w chilli, pomidory, roszponka, cebula, pyszny sos podane zostały w lekko słodkiej, bułce… Maślana bułka ciekawie komponowała się z lekko pikantnym mięsem.

6. Rosti buraczane z kozim serem – Objekt kulinarny

Rostii buraczane zapiekane z kozim serem to oryginalne danie o intrygującym i doskonałym smaku, które zamówiłam na przystawkę w Objekcie Kulinarnym.

7. Grillowane szparagi z serem bachanowskim na sałacie – Magiel Cafe

To jedno z moich ulubionych dań, które jadłam w tegorocznym sezonie szparagowym. Idealnie chrupkie szparagi, smakowite dodatki, pycha…

8. Królik po sycylijsku – Mamma Marietta

Królik po sycylijsku duszony był w białym winie z warzywami. Delikatne mięso rozpływało się w ustach. Do tego idealny winn0-śmietanowy sos. Czego chcieć więcej?

9. Talerz degustacyjny z królika i kukurydzy  – Sepia

Talerz degustacyjny z królika i kukurydzy  zrobił na mnie wrażenie jeszcze przed spróbowaniem. Królik był mięciutki, delikatny, rozpływał się w ustach. Wraz z delikatną pianka z kukurydzy powstaje danie o niezwykłym smaku.

10. Ragout z muszli św Jakuba- Repubblica Italiana

Ragout z muszli św Jakuba czyli  przegrzebki w kaparowo-śmietanowym  sosie z rodzynkami, kalafiorem i dymką to danie oryginalne i urzekające w smaku.

11. Tom Kha Kai  – Suparom Thai Food

Tom Kha Kai, czyli zupa z kurczaka z mlekiem kokosowym,w  Suparom jest idealnie zbalansowana, jednocześnie słodka, słona, kwaśna i  pikantna. To prawdziwa Tajlandia na talerzu i na razie najlepsza zupa Tom Kha Kai, którą jadłam w Warszawie.

12. Sernik z białą czekolada – Magiel Cafe

Sernik z białą czekoladą, który zamawiam w Magiel Cafe jest delikatny, niezbyt słodki, na orzechowej podstawie. Poza tym że znakomicie smakuje, pięknie się prezentuje. Wracam na niego kilka razy, mimo, że nie jestem mocno deserowa…

13. Trufle czekoladowe z truskawkami – Soul Kitchen

Trufle czekoladowe z truskawkami to intrygująca kompozycja z ciemnobrązowych trufli, ziemistego ciasta, śmietanowych kulek i truskawek.

14. Suflet – Nolita

W Nolicie miałam okazję zjeść idealnie przygotowany suflet, rzadkość w Warszawie.

15. Parfait z białej czekolady i malin z orzechowym dacquise i czekoladowym musem – Sepia

Parfait z białej czekolady i malin z orzechowym dacquise i czekoladowym musem to jeden z ciekawszych deserów, które kiedykolwiek jadłam. Warstwy  o różnych smakach i kolorach współgrają ze sobą, tworząc smaki idealne.


 

 

Podsumowanie

Przewodnik: rankingi

9 Responses to 15 najlepszych dań roku 2012

  1. tola says:

    królik po sycylijsku! muszę go spróbować, koniecznie 🙂

  2. Kaczanek says:

    Nie wiem jak udało Ci się to wybrać, bo mi większość rzeczy smakuje, które jem poza domem. 🙂 Ale przychylam się do burgera i mam nadzieję, że po wakacjach 2013, w końcu dołączę sie do opinii na temat poszukiwania Tajlandii w Warszawie :))))

  3. hania-kasia says:

    Królik po sycylijsku do mnie przemawia.

  4. tomek says:

    Szkoda, że te dania są bez cen. Królik po sycylijsku to coś dla mnie, zresztą wszystko wyglada zachecająco, ale skoro reklamować trzeba, to pewnie ceny kosmos!

    • restaurantica says:

      Ceny większości dań znajdziesz w opisach poszczególnych restauracji – linki do recenzji przy nazwie każdego dania. Królik kosztował 40 zł. Moje recenzje nie są reklamą, sama płacę za zamawiane dania – przeczytaj strone „o blogu”.

  5. Pingback: mamma marietta | tolala

Dodaj komentarz