Restro

16 września 2012

Restro to restauracja znana głównie jako lunchownia warszawiaków pracujących w okolicach Ronda ONZ. Mimo, że istnieje już od trzech lat i słyszałam o niej sporo, nie udało mi się dotychczas tam dotrzeć, bo lokal był czynny od poniedziałku do piątku do 19.00 czy 20. 00. Miejsce jest obecnie szczególnie dobrze ukryte przed przypadkowymi odwiedzinami przez pobliską budowę stacji metra. Na szczęście od czerwca można odwiedzać ich także w weekendy w ciągu dnia (do 20.00 w sobotę, do 18.00 w niedzielę). Zgłodniali w sobotnie popołudnie wybieramy to miejsce na nasz późny obiad.

Restro

Z zewnątrz Restro wygląda dość niepozornie. Kilka stolików na zewnątrz, kilka w środku, dopiero po wejściu dostrzegam dodatkowy ogródek z boku lokalu i sporą salę z tyłu. Wystrój jest sympatyczny, choć nie jakiś wymyślny, moją uwagę zwracają zielone pomidory wymalowane na ścianach,a także wszechobecna drobna czerwona kratka (jest nie tylko na obrusach, ale m.in. na lustrze). Na zewnątrz stoją doniczki z ziołami.  Jest chłodno, więc siadamy w środku i przeglądamy menu.

W karcie znajdziemy dania kuchni włoskiej z elementami międzynarodowej. Lista dań jest krótka, a potrawy niby proste, ale oryginalne. Zaciekawia mnie kilka różnych pozycji z menu: interesująco brzmi tymbalik z tuńczyka błękitnopłetwego z oliwą truflową, szczypiorkiem i musem z avokado, kusi także szynka parmeńska zapieczona ze świezymi figami i kozim serem, oraz krem z boczniaka z kardamonem. Pat wspomina, że kiedyś zachwycał się zjedzoną tu piersią z kaczki, marynowaną w imbirze i morskiej soli, podaną na batatach z cukrowym groszkiem i musem z mango. Ceny dań są raczej przystępne, makarony kosztują 23-25 zł, a za danie główne zapłacimy od 31 do 39 zł.

Restro

Restro

W ciągu tygodnia w restauracji można zjeść dwudaniowe zestawy lunchowe (od 21 d 29 zł).  W weekendy oprócz normalnego menu dostępna jest opcja brunch menu. Nie jest to jednak tak powszechny w ofertach brunchowych bufet, ale zestaw składający się z czterech dań – przekąski, zupy, dania głównego, deseru i kieliszka prosecco (cena zależna jest od liczby osób, przy 2 osobach to koszt 65 zł / osobę). My tym razem na brunch się nie decydujemy, bo nie jesteśmy aż tak głodni, zamawiamy więc dania z karty.

Jako czekadełko dostajemy koszyk pełen pysznych małych bułeczek i masło czosnkowe. Smakuś korzysta z okazji i po 10 minutach jego twarz pokryta jest masłem czosnkowym – nos, policzki, buzia, a nawet czoło 🙂 Wyraźnie masło czosnkowe przypadło mu do gustu… Niedługo później pojawia się zamówiona przystawka – Parmigiano & prosciutto di parma  (28 zł) czyli  szynka parmeńska zapieczona ze świeżymi figami i kozim serem na kruchych sałatach z pomidorkami cherry. Porcja jest bardzo duża, wystarczyłaby chyba za główne danie, a jej największą część stanowi ser kozi i wielkie świeże figi zawinięte w szynkę. Całość wieńczy smakowity sos i maliny prosto z krzaka.

Restro

Restro

Świeże liście szpinaku z gorącą wołowiną, parmezanem, suszonymi pomidorami z dressingiem z octu balsamicznego (28 zł) to danie równie udane, grube plastry półkrwistej wołowiny są mięciutkie i jędrne, a w połączeniu z młodymi szpinakowymi listkami i pozostałymi dodatkami, smakują doskonale. Grillowany stek wołowy  (35 zł) był wcześniej marynowany w rozmarynie i pieprzu, a na talerzu towarzyszą mu ziemniaki i boczniaki. Mięso jest idealnie miękkie, soczyste i wysmażone zgodnie z życzeniem medium rare. Wołowina nie ma ani jednej żyłki. Ukryte pod nim boczniaki w kremowym sosie śmietanowym z czosnkiem i natką pietruszki to niebo w gębie i mogłyby bez problemu stanowić osobne danie.

Restro to dla mnie niezwykłe odkrycie. Serwowane tu jedzenie jest świeże, smaczne i  oryginalne. Porcje są duże, a stosunek jakości do ceny oceniam na wybitny. Zazdroszczę tym, którzy mogą tu jeść codziennie lunche albo dają radę zdążyć na wczesną kolację… Ja spróbuję wpadać na weekendowe obiadki.

 

Restro, ul. Pańska 57, tel. 620 22 66

Podsumowanie

Dzielnica: Wola

Kuchnia: międzynarodowa, ryby i owoce morza, śródziemnomorska, włoska

Ceny: 20-40 zł

Typ lokalu: restauracja

Dodatkowe wymagania: ogródek letni

Okazja: lunch