kulinarnie na 6-tym Festiwalu Kultury Żydowskiej
27 sierpnia 2009
W piątek 28 sierpnia rozpoczyna się w Warszawie 6-sty Festiwal Kultury Żydowskiej im. Isaaca Singera. W programie przewidziano min. przedstawienia, koncerty muzyczne, wystawy, i różnorodne warsztaty tematyczne. Podczas festiwalu będziemy mogli także bliżej poznać kuchnię żydowską, gdyż organizatorzy przewidzieli liczne atrakcje kulinarne:
30 sierpnia, skwer przed Teatrem Żydowskim, Twarda 2/4
13.15 -14.00 Do magicznego świata kuchni żydowskiej zapraszają Magda Gessler i Gołda Tencer (gotowanie na scenie)
15.00–17 .00 – warsztaty „Zapachy i smaki kuchni żydowskiej” – prowadzenie: Hanna Kossowska i Etel Szyc
13.00 – 17.00 – Zaprasza stoisko z kuchnią koszerną
4 września, restauracja Próżna-Hoiz, ul. Próżna 14
16.30 – „W kuchni mamy Soni” czyli Gołda Tencer z przyjaciółmi. Podczas spotkania zaplanowano „Czulent Party” czyli wspólne gotowanie czulentu
18.00 – Shabat Salom, ul. Próżna, Świąteczny wieczór prowadzi Mendy Cahan, Etel Szyc, Genady Iskhakov i inni. Organizatorzy zapraszają na ulicę Próżną, aby wspólnie przywitać Królową Szabat. Będziemy mogli wspólnie zapalić szabatowe świece, błogosławić wino, śpiewać pieśni, słuchać nauki Tory, spożywać tradycyjne potrawy kuchni żydowskiej.
5 września, duża scena na pl.Grzybowskim
17.30 – Czulent Party – widowisko kulinarno-muzyczne z udziałem Gołdy Tencer i Macieja Nowaka. Gość specjalny: Magda Gessler
6 września, skwer na placu Grzybowskim
17.00– „Zapachy i smaki kuchni żydowskiej” – warsztat prowadzą Hanna Kossowska i Etel Szyc.
Ponadto podczas trwania festiwalu organizatorzy zapraszają do klubu Mamele i restauracji Próżna-Hoiz oraz w dniach 3-6 września do Tancbudy na skwerze przed Teatrem Żydowskim na potrawy tradycyjnej kuchni żydowskiej.
Zobacz także:
Wydarzenia kulinarno-degustacyjne w Warszawie
Podsumowanie
Kuchnia: żydowska