Gęsina na św.Marcina
7 listopada 2009
Ruszyła ogólnopolska akcja „Gęsina na św.Marcina„. Od 11 do 21 listopada siedemnaście wybranych restauracji z całej Polski zaprasza na dania z polskiej gęsi. Organizatorzy akcji w tym min. organizacja Slow Food Polska chcą przywrócić ginącą tradycję spożywania mięsa gęsiego w okresie św. Marcina (dzień Niepodległości). Amerykanie w Święto Dziękczynienia mają swoje indyki, akcja ma zachęcić Polaków, aby w święto Niepodległości przypomnieli sobie o polskich gęsiach. Szczególnie, że Polska jest największym europejskim producentem gęsi, z których większość wyjeżdża zagranicę. Na stołach wszystkich restauracji biorących udział w akcji pojawią się dania z młodej polskiej gęsi owsianej z hodowli w Kołudzie Wielkiej. Szefowie kuchni podadzą potrawy z gęsi przygotowane według autorskich przepisów‚ które następnie zostaną zebrane w specjalnej książce kucharskiej. W Warszawie polską gęś owsianą możemy skosztować w trzech restauracjach:
Absynt, ul. Wspólna 35, szef kuchni Agata Wojda
Mirador, ul. Grzybowska 2, Szef kuchni Dariusz Opasek proponuje min. rucolę z paskami gęsiny i słodką gruszką w sosie Pedro Ximenez (27 zł), gęsinę pieczoną z gruszkami (45 zł)
Likus Concept Store, ul. Krakowskie Przedmieście 16/18, szef kuchni Arkadiusz Janczarek
Jeszcze w Fukierze są gęsi, na stałe. Jadłam kiedyś (to był jeden z tych trzech razów kiedy miałam do czynienia z gęsią ;)) i była wyśmienita.
Ciekawa akcja. Właśnie uświadomiłam sobie, że jeszcze nigdy nie jadłam żadnego dania z gęsiny.