Gęsina na św.Marcina

7 listopada 2009

ges2Ruszyła ogólnopolska akcja „Gęsina na św.Marcina„. Od 11 do 21 listopada siedemnaście wybranych restauracji z całej Polski zaprasza na dania z polskiej gęsi. Organizatorzy akcji w tym min. organizacja Slow Food Polska chcą przywrócić ginącą tradycję spożywania mięsa gęsiego w okresie św. Marcina (dzień Niepodległości). Amerykanie w Święto Dziękczynienia mają swoje  indyki, akcja ma zachęcić Polaków, aby w święto Niepodległości przypomnieli sobie o  polskich gęsiach.  Szczególnie, że Polska jest największym europejskim producentem gęsi, z których większość wyjeżdża zagranicę. Na stołach wszystkich restauracji biorących udział w akcji pojawią  się dania z młodej polskiej gęsi owsianej z hodowli w Kołudzie Wielkiej. Szefowie kuchni podadzą potrawy z gęsi przygotowane według autorskich przepisów‚ które następnie zostaną zebrane w specjalnej książce kucharskiej. W Warszawie polską gęś owsianą możemy skosztować w trzech restauracjach:

Absynt, ul.  Wspólna 35, szef kuchni Agata Wojda

Mirador, ul. Grzybowska 2, Szef kuchni Dariusz Opasek proponuje min. rucolę z paskami gęsiny i słodką gruszką w sosie Pedro Ximenez (27 zł), gęsinę pieczoną z gruszkami (45 zł)

Likus Concept Store, ul. Krakowskie Przedmieście 16/18, szef kuchni Arkadiusz Janczarek

Podsumowanie