Toskański Wine Dinner w restauracji KOM 23 lutego

20 stycznia 2010

23 lutego (wtorek), o godz. 19.00  restauracja KOM zaprasza na inauguracyjną kolację w klimatach słonecznej Toskanii. Ten wieczór rozpoczynie cykl Wine Dinners o przewrotnej nazwie „Nie-winne wieczory”, czyli kolacji z winem, które będą odbywały się w lokalu w każdy ostatni wtorek miesiąca.

Szef Kuchni restauracji KOM Rafał Sanetas zaprosi na autorskie dania  kuchni Toskańskiej. W menu znajdziemy min. serca karczochów nadziewane oliwkami i suszonymi pomidorami, parpadelle z sosem z gęsim miesem, jałowcem i rozmarynem, medalion z dzika z puree z białej fasoli. Wina do każdego dania dobierze Tomasz Prange – Barczyński, który opowie  także o tym szlachetnym trunku i poprowadzi winną degustację. Koszt 5 daniowej kolacji z winem za osobę to 249 zł, konieczna jest wcześniejsza rezerwacja miejsc.

Restauracja KOM, ul. Zielna 37, (Uwaga! Restauracja zamknięta!)

Podsumowanie

4 Responses to Toskański Wine Dinner w restauracji KOM 23 lutego

  1. imprezykomunikat says:

    Zapraszamy także na :

    Walentynkowy Weekend
    13,14 luty 2010 r.

    Lampka wina musującego na powitanie

    Przekąska
    Carpaccio z tuńczyka z grillowanymi świeżymi szparagami, cytryną, dressingiem chilli, kolendrą i sorbetem imbirowym

    Danie główne
    Marynowany w rozmarynie i winie Bordeaux, pieczony stek wołowy, z ziemniaczaną gratiną w sosie balsamiczno-winnym, z pomidorami po prowansalsku i groszkiem cukrowym
    lub
    Domowej roboty szafranowy makaron „Włos Anielski” z tygrysim krewetkami, świeżym szpinakiem i karczochami w kremowym sosie z homara.

    Deser
    Gino – gratina z truskawek, kiwi i bananów w białej czekoladzie podawana na lodach waniliowych własnej produkcji KOM.

    Cena za 3 dania: 99 zł za osobę

    • Michał says:

      Restauracja KOM i Tomasz Prange Barczyński Zaprasza na Wine Dinner – Tradycja I Moderna w La Rioja !!!
      TRADYCJA I MODERNA W LA RIOJA

      La Rioja to winiarska ikona Hiszpanii. Wielu enofilów zaczyna swą przygodę właśnie od tego legendarnego regionu rozciągającego się wzdłuż rzeki Ebro, w północnej części półwyspu Iberyjskiego.

      Dzisiejsza La Rioja jest sceną winiarskiego sporu między tradycjonalistami i modernistami. Ten sam region, klimat, te same odmiany winogron i zupełnie odmienne podejście do wina.

      W czasie kolejnego wieczoru z cyklu „Wino, kulinaria & muzyka” zaprezentujemy Państwu oba podejścia do riojy. O tym, kto wygra, zadecyduje Państwa podniebienie i preferencje. Bacząc na klasę podawanych win stawiamy na remis…

      Tego wieczora ugościmy Państwa potrawami będącymi autorską szefa kuchni KOM interpretacją dań hiszpańskich. Ponownie moderna zetnie się z tradycją.

      Jeśli zaś chodzi o muzykę – towarzyszyć nam będą dzieła m.in. Isaaca Albéniza i Joaquína Rodrigo.

      30.03.2010 r. godz. 19.00, Ul. Zielna 37(przy metrze Świętokrzyska) cena 195 zł/os.
      Zapraszamy !!!
      Proszę o potwierdzenie przybycia pod adresem : imprezy@komunikat.net

  2. Mike says:

    Ukryte skarby obu Ameryk

    Restauracja KOM i Tomasz Prange Barczyński Zaprasza na Wine Dinner

    Kolejny wieczór z cyklu „Wino, kulinaria i muzyka” w restauracji KOM poświęcimy mniej znanym winom z Ameryk Północnej i Południowej. Zamorskie kraje winiarskie kryją wciąż skarby, o których nie wiemy, kojarząc hasło „Nowy Świat” z niską półką supermarketu. Współcześni winiarze z Kalifornii, Argentyny, Chile, ale też mniej znanych krajów takich jak Urugwaj, czy Brazylia penetrują siedliska w poszukiwaniu idealnego terroir dla swych upraw, zwracają się ku zapomnianej tradycji, poszukują indywidualności.

    W czasie kolacji będziecie Państwo mieli okazję spróbować:

    1. Brut Miolo Vale dos Vinhedos (Brazylia)

    2. Crios DO Cafayete, Salta, Susana Balbo (Argentyna)

    3. Pinot Noir, Santa Barbara, Draper & Esquin (Kalifornia)

    4. Tannat Reserva Bodegas Toscanini (Urugwaj)

    5. Terrunyo Carmenere Concha y Toro (Chile)

    11.05.2010 r. godz. 19.00, Ul. Zielna 37(przy metrze Świętokrzyska) cena 195 zł/os. Zapraszamy !!!

    Prosimy o potwierdzenie przybycia pod adresem : imprezy@komunikat.net

  3. MIke says:

    Restauracja KOM
    &
    Magazyn WINO

    redaktor naczelny Tomasz Prange-Barczyński
    &
    szef kuchni Rafał Sanetas

    prezentują

    WINO, KULINARIA & MUZYKA

    Kolejny wieczór z cyklu „Wino, kulinaria i muzyka” w restauracji KOM poświęcimy mniej znanym winom z Ameryk Północnej i Południowej. Zamorskie kraje winiarskie kryją wciąż skarby, o których nie wiemy, kojarząc hasło „Nowy Świat” z niską półką supermarketu. Współcześni winiarze z Kalifornii, Argentyny, Chile, ale też mniej znanych krajów takich jak Urugwaj, czy Brazylia penetrują siedliska w poszukiwaniu idealnego terroir dla swych upraw, zwracają się ku zapomnianej tradycji, poszukują indywidualności.
    W czasie kolacji będziecie Państwo mieli okazję spróbować:

    I
    Wino :Brut Miolo Vale dos Vinhedos (Brazylia)

    Brazylijska wersja libańskiej przystawki z wołowiny i kaszy bulgur z miętą

    II

    Wino :Crios DO Cafayete, Salta, Susana Balbo (Argentyna)

    Serowe empenadas
    .
    Intermezzo

    Krem z karczochów z topingiem z koziego sera

    III

    Wino :Pinot Noir, Santa Barbara, Draper & Esquin (Kalifornia)
    Carpaccio z tuńczyka podane z galaretką z czerwonego wina, kiełkami słonecznika i oliwą bazyliową

    IV

    Wino :Tannat Reserva Bodegas Toscanini (Urugwaj)
    Stek z polędwicy wołowej podany z kukurydzianym puree, chipsami z papaii i salsą chimichurri

    V

    Wino :Terrunyo Carmenere Concha y Toro (Chile)

    Puree z carici przekładane musem z białej czekolady

    Koszt 5 daniowej kolacji z winem za osobę to 195 zł, konieczna jest wcześniejsza rezerwacja miejsc, pod e- mailem: imprezy@komunikat.net

    11 maja 2010 r. Restauracja KOM, ul. Zielna 37, tel. (22) 338 63 53

Odpowiedz na „MikeAnuluj pisanie odpowiedzi