Toskański Wine Dinner w restauracji KOM 23 lutego
20 stycznia 2010
23 lutego (wtorek), o godz. 19.00 restauracja KOM zaprasza na inauguracyjną kolację w klimatach słonecznej Toskanii. Ten wieczór rozpoczynie cykl Wine Dinners o przewrotnej nazwie „Nie-winne wieczory”, czyli kolacji z winem, które będą odbywały się w lokalu w każdy ostatni wtorek miesiąca.
Szef Kuchni restauracji KOM Rafał Sanetas zaprosi na autorskie dania kuchni Toskańskiej. W menu znajdziemy min. serca karczochów nadziewane oliwkami i suszonymi pomidorami, parpadelle z sosem z gęsim miesem, jałowcem i rozmarynem, medalion z dzika z puree z białej fasoli. Wina do każdego dania dobierze Tomasz Prange – Barczyński, który opowie także o tym szlachetnym trunku i poprowadzi winną degustację. Koszt 5 daniowej kolacji z winem za osobę to 249 zł, konieczna jest wcześniejsza rezerwacja miejsc.
Restauracja KOM, ul. Zielna 37, (Uwaga! Restauracja zamknięta!)
Zapraszamy także na :
Walentynkowy Weekend
13,14 luty 2010 r.
Lampka wina musującego na powitanie
Przekąska
Carpaccio z tuńczyka z grillowanymi świeżymi szparagami, cytryną, dressingiem chilli, kolendrą i sorbetem imbirowym
Danie główne
Marynowany w rozmarynie i winie Bordeaux, pieczony stek wołowy, z ziemniaczaną gratiną w sosie balsamiczno-winnym, z pomidorami po prowansalsku i groszkiem cukrowym
lub
Domowej roboty szafranowy makaron „Włos Anielski” z tygrysim krewetkami, świeżym szpinakiem i karczochami w kremowym sosie z homara.
Deser
Gino – gratina z truskawek, kiwi i bananów w białej czekoladzie podawana na lodach waniliowych własnej produkcji KOM.
Cena za 3 dania: 99 zł za osobę
Restauracja KOM i Tomasz Prange Barczyński Zaprasza na Wine Dinner – Tradycja I Moderna w La Rioja !!!
TRADYCJA I MODERNA W LA RIOJA
La Rioja to winiarska ikona Hiszpanii. Wielu enofilów zaczyna swą przygodę właśnie od tego legendarnego regionu rozciągającego się wzdłuż rzeki Ebro, w północnej części półwyspu Iberyjskiego.
Dzisiejsza La Rioja jest sceną winiarskiego sporu między tradycjonalistami i modernistami. Ten sam region, klimat, te same odmiany winogron i zupełnie odmienne podejście do wina.
W czasie kolejnego wieczoru z cyklu „Wino, kulinaria & muzyka” zaprezentujemy Państwu oba podejścia do riojy. O tym, kto wygra, zadecyduje Państwa podniebienie i preferencje. Bacząc na klasę podawanych win stawiamy na remis…
Tego wieczora ugościmy Państwa potrawami będącymi autorską szefa kuchni KOM interpretacją dań hiszpańskich. Ponownie moderna zetnie się z tradycją.
Jeśli zaś chodzi o muzykę – towarzyszyć nam będą dzieła m.in. Isaaca Albéniza i Joaquína Rodrigo.
30.03.2010 r. godz. 19.00, Ul. Zielna 37(przy metrze Świętokrzyska) cena 195 zł/os.
Zapraszamy !!!
Proszę o potwierdzenie przybycia pod adresem : imprezy@komunikat.net
Ukryte skarby obu Ameryk
Restauracja KOM i Tomasz Prange Barczyński Zaprasza na Wine Dinner
Kolejny wieczór z cyklu „Wino, kulinaria i muzyka” w restauracji KOM poświęcimy mniej znanym winom z Ameryk Północnej i Południowej. Zamorskie kraje winiarskie kryją wciąż skarby, o których nie wiemy, kojarząc hasło „Nowy Świat” z niską półką supermarketu. Współcześni winiarze z Kalifornii, Argentyny, Chile, ale też mniej znanych krajów takich jak Urugwaj, czy Brazylia penetrują siedliska w poszukiwaniu idealnego terroir dla swych upraw, zwracają się ku zapomnianej tradycji, poszukują indywidualności.
W czasie kolacji będziecie Państwo mieli okazję spróbować:
1. Brut Miolo Vale dos Vinhedos (Brazylia)
2. Crios DO Cafayete, Salta, Susana Balbo (Argentyna)
3. Pinot Noir, Santa Barbara, Draper & Esquin (Kalifornia)
4. Tannat Reserva Bodegas Toscanini (Urugwaj)
5. Terrunyo Carmenere Concha y Toro (Chile)
11.05.2010 r. godz. 19.00, Ul. Zielna 37(przy metrze Świętokrzyska) cena 195 zł/os. Zapraszamy !!!
Prosimy o potwierdzenie przybycia pod adresem : imprezy@komunikat.net
Restauracja KOM
&
Magazyn WINO
redaktor naczelny Tomasz Prange-Barczyński
&
szef kuchni Rafał Sanetas
prezentują
WINO, KULINARIA & MUZYKA
Kolejny wieczór z cyklu „Wino, kulinaria i muzyka” w restauracji KOM poświęcimy mniej znanym winom z Ameryk Północnej i Południowej. Zamorskie kraje winiarskie kryją wciąż skarby, o których nie wiemy, kojarząc hasło „Nowy Świat” z niską półką supermarketu. Współcześni winiarze z Kalifornii, Argentyny, Chile, ale też mniej znanych krajów takich jak Urugwaj, czy Brazylia penetrują siedliska w poszukiwaniu idealnego terroir dla swych upraw, zwracają się ku zapomnianej tradycji, poszukują indywidualności.
W czasie kolacji będziecie Państwo mieli okazję spróbować:
I
Wino :Brut Miolo Vale dos Vinhedos (Brazylia)
Brazylijska wersja libańskiej przystawki z wołowiny i kaszy bulgur z miętą
II
Wino :Crios DO Cafayete, Salta, Susana Balbo (Argentyna)
Serowe empenadas
.
Intermezzo
Krem z karczochów z topingiem z koziego sera
III
Wino :Pinot Noir, Santa Barbara, Draper & Esquin (Kalifornia)
Carpaccio z tuńczyka podane z galaretką z czerwonego wina, kiełkami słonecznika i oliwą bazyliową
IV
Wino :Tannat Reserva Bodegas Toscanini (Urugwaj)
Stek z polędwicy wołowej podany z kukurydzianym puree, chipsami z papaii i salsą chimichurri
V
Wino :Terrunyo Carmenere Concha y Toro (Chile)
Puree z carici przekładane musem z białej czekolady
Koszt 5 daniowej kolacji z winem za osobę to 195 zł, konieczna jest wcześniejsza rezerwacja miejsc, pod e- mailem: imprezy@komunikat.net
11 maja 2010 r. Restauracja KOM, ul. Zielna 37, tel. (22) 338 63 53