Food Film Fest 2011
2 października 2011
Już niedługo w Warszawie i Poznaniu gratka dla wielbicieli kuchni i filmu. Od 21 do 23 października potrwa Food Film Fest 2011, organizowany już po raz trzeci przez Kuchnię+. W ramach festiwalu zaprezentowanych zostanie 11 dokumentów i 2 filmy fabularne związane z tematyką jedzenia. Wśród wybranych przez organizatorów filmów znalazły się także te poświęcone gastronomii i krytykom kulinarnym. Na pewno wybiorę się na „Trzy gwiazdki” czyli dokument o przyznawaniu słynnych gwiazdek Michelina, o historii „czerwonego przewodnika”, a także o jego znaczeniu w gastronomicznym środowisku. Z kolei „Tost. Historia chłopięcego głodu” to fabularna opowieść o kucharzu i krytyku kulinarnym Nigelu Slaterze, który przez wiele lat był dziennikarzem The Observer. Film oparty jest na jego autobiografii. „Jiro śni o sushi” to historia najstarszego, 85 letniego mistrza sushi na świecie, którego tokijska restauracja otrzymała 3 gwiazdki Michelina. To film o jego codziennej pracy, perfekcji i pasji. Opis wszystkich festiwalowych filmów można znaleźć na stronie Festiwalu. Filmy będą pokazywane w warszawskim kinie Kultura i w poznańskiej Muzie. Bilety na każdy z pokazów filmowych, w cenie 12 zł, można kupić w festiwalowych kinach oraz na portalu Ebilet.pl
Podsumowanie
Typ lokalu: restauracja