Degustuj i oceniaj. Zasmakuj w Oboźnej 9.

8 października 2011

Lubisz jeść i  opisywać swoje wrażenia? Chcesz zostać ekspertem kulinarnym?  Możesz wziąć udział kulinarnym programie edukacyjnym Zostań ekspertem kulinarnym. Zasmakuj w Oboźnej 9”, który rozpoczął się 7 października w Warszawie. Trzy restauracje mieszczące się pod adresem Oboźna 9: Klimaty Kulinarne Czyli Chilli, Babooshka oraz C.K. Oboźnia stworzyły ciekawą ofertę dla kulinarnych smakoszy, którzy chcą poszerzyć swoją wiedzę i umiejętności kulinarne, ale także nauczyć się jak opisywać smaki i recenzować dania. W ramach programu poszukiwacze smaków będą uczyli się jak profesjonalnie degustować jedzenie i alkohol, a także jak je potem interesująco opisywać. Będą mogli także uczestniczyć w kursach gotowania.
Pierwszym etapem programu jest konkurs, który potrwa do końca października. Aby wziąć w nim udział trzeba opisać menu degustacyjne z wybranej restauracji biorącej udział w programie.  Specjalne menu degustacyjne składające się z przystawki, dania głównego i deseru, dostępne jest w  każdej z restauracji w cenie 39 zł przez cały październik. Recenzję menu degustacyjnego należy zamieścić na fan page’u Restauracje Oboźna 9 na Facebook’u lub wypełnić specjalną kartę degustacyjną dostępną w restauracjach. Pierwszą nagrodą w konkursie są warsztaty gotowania dań kuchni włoskiej, austriackiej i rosyjskiej w Akademii Gotowania Kurta Schellera. Drugą nagrodą są warsztaty pisania recenzji kulinarnych połączone z panelem degustacyjnym prowadzone przez Monikę Kucię, dziennikarkę kulinarną, która pisała dla „Rzeczpospolitej”, „Życia Warszawy” oraz portalu kulinarnik.pl. Nagrodzonych zostanie 6 osób – po dwie opisujące poszczególne restauracje. Wyłonienie zwycięzców nastąpi 2 listopada.

Konkurs to tylko pierwszy etap programu  edukacyjnego ” Zasmakuj w Oboźnej 9” nauczającego smakoszy profesjonalnej degustacji i oceny potraw. Planowane są już kolejne wydarzenia min. pokazy kulinarne, degustacje win, kulinarne spotkania tematyczne, kolacje Chybił/Trafił z losowanym menu. W listopadzie w roli głównej programu wystąpią gęś i dynia, w grudniu odbędą się prezentacje świątecznych potraw połączone z warsztatami kulinarnymi. Także dla dzieci znajdzie się coś ciekawego, będą zabawy w stylu rosyjskim, włoskim i austriackim.

„Zachęcam do próbowania różnorodnych kuchni w ramach projektu Oboźna 9″ mówi Monika Kucia, dziennikarka kulinarna – to niepowtarzalna okazja, by w jednym miejscu kosztować tak odmiennych dań. Oboźna 9 to przestrzeń, w której zostaną zaspokojone różnorodne kulinarne zachcianki i gusty, a także miejsce, gdzie można nauczyć się, jak ze znajomością rzeczy kosztować i oceniać jedzenie i wino. A przy okazji świetnie się bawić”

Organizatorzy programu edukacyjno-kulinarnego Zasmakuj w Oboźnej chcą zachęcić Warszawskich smakoszy do pisania i mówienia o tym, jak możemy rozwijać swoje podniebienie. Będą pokazywać na czym polega opisywanie jedzenia i jak kultywować przyjemność smakowania i zabawy smakami. Zapowiada się bardzo interesująco. Mam zamiar uczestniczyć w poszczególnych wydarzeniach w ramach programu i relacjonować swoje wrażenia na blogu.

Podsumowanie

Typ lokalu: restauracja