Sylwester 2011 w Warszawie – podróż w czasie czy w przestrzeni?

20 grudnia 2011

Source: Porto PragaJuż za niecałe 2 tygodnie Sylwester. Można spędzić go spędzić w domu, w klubie, albo zdecydować się na kulinarny wieczór w jednej z  Warszawskich restauracji. Tej nocy możemy przenieść się np. w lata 20ste, 30 ste, 70te czy 80te. Możemy udać się do carskiej Rosji lub pozostać  w klimatach współczesnej Warszawy degustując dania kuchni świata. Dla każdego coś miłego. A poniżej subiektywny wybór miejsc na tę noc. Takich, które z jakiegoś powodu wydały mi się interesujące, kulinarnie, ale nie tylko.

Leniviec  ul.Poznańska 7

Ostatniego dnia 2011 roku PRL wraca na Poznańską. Leniviec zaprasza w tę noc na dancing z czasów PRL. Przebieramy się  w stroje PRL i tańczymy do muzyki z lat 80-tych.  Koszt za osobę to 130 zł. W ramach ceny jest bufet rodem z PRL (min. tatar, zimne nóźki, śledzie) wódka,  ajerkoniak  i napoje gazowane do woli. Toast o północy wzniesiemy rosyjskim szampanem, czyli będzie tak jak kiedyś.

Blue Cactus ul. Zajączkowska 11

Disco Sylwester organizowany przez restaurację Blue Cactus to z kolei powrót do lat 80-tych i 90-tych. Dj Sebastian Korsak, przedstawi muzykę taneczną z lat 80-tych i 90-tych oraz latino. W menu znajdą się klasyczne dania Blue Cactus oraz spory wybór koktajli. O północy czeka na nas  pokaz sztucznych ogni.  Cena za osobę to 290 zł za miejsce stojące, 370 zł za miejsce siedzące. Rezerwacje przyjmowane są pod mailem: ania_sikorska@bluecactus.pl .

Skwer ul.Krakowskie Przedmieście 60a

Na gorączkę sobotniej nocy czyli wieczór w klimacie lat 70-tych zaprasza restauracja Skwer. Błyszczące koszule, cekiny i afro to elementy  stroju , które warto na tę noc wygrzebać z szafy swojej lub rodziców. Wstęp za osobę to 220 zł. Cena obejmuje open bar (piwo, wino, wódka) i bufety z kuchnią polską i międzynarodową. Rezerwacje można składać pod nr. tel. 508 365 845.

Porto Praga ul.Okrzei 23

Jeśli skok 30 czy 40 lat wstecz to za dla kogoś za mało, może wybrać się do Porto Praga. Tutaj  w sylwestrową noc przeniesie się w lata 20ste,  lata 30ste. Goście ubrani w stroje z epoki mogą nauczyć się tańczyć Charlestona albo zatańczyć do muzyki klubowej.  Goga Andrzejewska wykona piosenki min. Edith Piaf, Hanny Ordonówny, Lizy Minelli. Koszt za osobę to  200 zł (w cenie finger food i open bar) lub 400 zł ( w cenie kolacja serwowana i open bar). Rezerwacje pod nr. tel. 601 327 243 lub 513 446 488.

Forteca ul. Zakroczymska 12

Do XIX wiecznej Carskiej Rosji  możemy się przenieść spędzając  Sylwestra w pochodzącej z tego samego okresu warszawskiej Fortecy. Tej nocy będą serwowane dania nawiązujące do czasów imperialnej Rosji. Zjemy min. kawior, soljankę, ostrygi, pelmieni, zająca czy jelenia.  Do tego wódka, bimber, wino musujące, wino białe i czerwone, whisky, koktajle takie jak White Russian, Black Russian, Red Russian. Wschodniego klimatu doda koncert muzyki rosyjskiej na żywo, a także minirecital ballad rosyjskich. Koszt za osobę to 450 zł. Rezerwacje: elpopo@kregliccy.pl, 22 827 23 40

Solec  ul.Solec 44

Do Solca możemy wpaść na wykwintną kolację złożoną z pięciu dań przygotowanych przez szefa kuchni Aleksandra Barona.  Zaraz po niej, od 22.00 rusza impreza i wtedy Solec mogą odwiedzić także osoby niezainteresowane kulinarnymi atrakcjami. Można będzie po prostu przyjść i się pobawić. Zagra DJ LazZZy SuzZZn – nowozelandzki producent muzyczny z ponad dziesięcioletnim stażem. Za udział w kolacji zapłacimy 190 zł ( w cenie 5 dań, karafka wina 0,25l, wejście na imprezę i rezerwacja stolika na całą noc). Za udział w samej imprezie, która rozpocznie się o 22.00 – 50 zł w przedsprzedaży, 65 zł w Sylwestra.

Tamka 43  ul. Tamka 43

Sylwester w Tamka 43 to propozycja kameralnego spotkania przy dźwiękach dobrej muzyki, w towarzystwie wybitnej kuchni. Szef kuchni Robert Trzópek przygotował na tę noc specjalne 9 daniowe menu degustacyjne  oparte na kuchni molekularnej. Cena za jedną osobę to 450 zł.  W ramach ceny zjemy 9 dań, wypijemy aperitif oraz  wina dobrane do dań, kawę, herbatę, wodę mineralną i soki. Rezerwacje można składać pod numerem : (22) 44 16 234

Podsumowanie

Typ lokalu: restauracja