Nowe miejsca: Bubbleology & Bubble Tea Cup & Go

20 kwietnia 2012

Bubble Tea to mrożony lub gorący napój na bazie bazie czarnej lub zielonej herbaty ze smakowymi dodatkami. Znajduja się w nim kuleczki tapioki, które wciągamy przez grubą słomkę. Wstrząśnięte, tworzą na powierzchni napoju bąbelki. Kulki tapioki najczęściej są czarne, ale bywają też białe i przezroczyste. Ich kolor zależy od składników, które zawierają. Czarne perły powstają ze słodkich ziemniaków, korzenia manioku i brązowego cukru. Konsystencja i smak tapioki jest podobna do popularnych „miśków”. Bubble Tea  to napój, który powstał w Tajwanie, podbił Azję, Australię, Stany, Kanadę i dotarł do Europy. Pije się go w Londyńskim Soho, w Paryżu czy Berlinie. A od niedawna dostępny jest w dwóch punktach w Warszawie. Bubble Tea Cup & Go, otworzył się 6 kwietnia na ulicy Przeskok, Bubbleology istnieje od 20 kwietnia, na Chmielnej. Bubbleology jest częścią międzynarodowej sieci, która ma swoje bary w Wielkiej Brytanii, a polski bar jest pierwszym z planowanych otwarć poza granicami Wielkiej Brytanii. Wnętrze lokalu nawiązuje do laboratorium z próbówkami, wykresami wyjaśniającymi proces powstawania napoju oraz „bubbleologami” zamiast obsługi. Bubble tea w Warszawie, podobnie jak w Londynie, podawana jest w różnorodnych smakach w przezroczystych kubeczkach, z kolorowymi słomkami. Wersja medium kosztuje 12,90 zł., a wersja large – 14,90 zł. Jeśli komuś nie wystarczy bubble tea, może zjeść w lokalu na Chmielnej specjalnego „atomowego” tosta.
.
Bubblelogy, ul Chmielna 26, otwarte codziennie od 11.00 do 23.00
Bubble Tea, Cup & Go, ul. Przeskok 2

 

Podsumowanie