Concept 13

23 lipca 2012

Concept 13 to restauracja, która powstała w oazie luksusu czyli w należącym do rodziny Likusów domu handlowym Vitkac. W jednym z ostatnich wydań angielskiego Vogue w dziale o trendach Warszawa została okrzyknięta jedną z najmodniejszych światowych stolic, a Vitkac wymieniony jako to miejsce, gdzie warto bywać. Bywam więc i ja. Z trendami w modzie nie mam za wiele wspólnego, ale chętnie sprawdzę tutejszą kuchnię.

Concept 13

Ulica Bracka, jesteśmy dwa kroki od popularnego placu Trzech Krzyży  czy ekskluzywnej Mokotowskiej. Brzmi jak idealna lokalizacja restauracji. Concept 13 to jedna z wielu restauracji Likusów, pozostale mieszczą się m.in. w Krakowie czy w Katowicach. Ich restauracje znane są z wyjątkowego designu, dobrej obsługi i wysokiej jakości jedzenia, dlatego moje oczekiwania co do tego miejsca są duże… Bardzo duże…

Najpierw próbujemy wejść od Brackiej, ale bez skutku. Musimy skierować się do wejścia od strony Al. Jerozolimskich. Idziemy tam trochę niepewnie, bo jest już późno i budynek wydaje się opustoszały. Gdy stajemy przed wejściem bezszelestnie otwierają się automatycznie rozsuwane drzwi i naszym oczom ukazują się ruchome schody, które wydają się prowadzić do nieba. Dojazd na samą górę zajmuje dłuższą chwilę, po drodze podziwiamy Warszawę nocą i mijamy zamknięte już o tej godzinie ekskluzywne sklepy. Inna opcja dotarcia do restauracji to parking w podziemiu budynku, a potem winda na samą górę. Jedząc w restauracji nie płacimy oczywiście za parking.

Restauracja mieści się na ostatnim piętrze luksusowego Vitkaca. Piętro niżej znajduje się Bar 13, gdzie można sączyć eleganckiego drinka przy wysokich stolikach czy barowych krzesłach, ale także zamówić dania z  menu restauracji. W budynku mieszczą się także luksusowe delikatesy wypełnione smakołykami z całego świata.

Wnętrze restauracji jest jasne, przestronne, oryginalne, eleganckie. Każdy element jest dopracowany, a całość robi duże wrażenie. Zamiast ścian są tu wielkie okna,  przez który rozpościera się widok na stolicę. Pełna świateł Warszawa może nie jest jeszcze tak kolorowa i rozrywkowa nocą jak Londyn, Paryż albo Berlin, ale jej wieczorno-nocne życie jest coraz bogatsze.

Concept 13 restauracja

Concept 13 wnętrze

Karta restauracji mieści się na dwóch kartkach A4. Krótkie menu często się zmienia i dopasowuje do sezonu za oknem. Obsługuje nas sympatyczny, uśmiechnięty kelner, który wie o czym mówi, szczegółowo opisuje każde danie pomagając w wyborze… Nie jest sztywny, wręcz przeciwnie, wyluzowany rzuca dowcipami. Wszystko odbywa się szybko sprawnie, bez narzucania. Przy wyborze wina kelner proponuje mi spróbowanie dwóch różnych, żebym mogła podjąć decyzję sama. Każde z nich profesjonalnie opisuje i po degustacji wiem,  że wiedział o czym mówi.

Kucharzy można podziwiać w Concept 13 jak rybki w akwarium :-).  Za szklanymi, automatycznie otwieranymi drzwiami widać kuchnię i kucharzy przygotowujących dania dla gości. Co chwilę dołącza do nich jeden z kelnerów. Postacie w białych i czarnych strojach poruszają się w akwarium jak postacie z jakieś gry. W pewnym momencie w kuchennym akwarium znajduje się aż kilkanaście osób. Wygląda to jak  punkt kulminacyjny dobrego filmu.

Concept 13

Poza zamówionymi daniami dostajemy amuse buche czyli niespodzianki od szefa kuchni, najpierw słone takie jak beza z kapusty czerwonej, przekąski o smaku ryby, gristini etc., potem  świetną roladkę cielęcą, barszcz, a na końcu kilka intrygujących słodkości. Wszystko zaskakujące, oryginalne  i wyśmienite.

Foie Gras powala mnie na kolana. Jest bezbłędne, wyraziste, smakowite. Świetnym wyborem jest także kaczka. Pietruszkowe puree dobrze komponuje się z suszonymi owocami i miękką, soczystą kaczką. Jak mówi kelner wszystkie mięsa przyrządzane są techniką sous vide dzięki czemu są takie miękkie i smaczne. Ośmiornica z kuskusem to oryginalne i również warte grzechu danie. Paski cebulki, kuskus, rodzynki, duże marynowane kapary tworzą ciekawą potrawę trochę słodką trochę kwaśną, a także wytrawną.

Drugi raz jestem w Concepcie jakiś czas później, na lunchu. Zamawiam menu lunchowe czyli zmieniający się codziennie zestaw degustacyjny składający się z 5 dań (50 zł za zestaw). Tym razem jestem w restauracji w sezonie letnim, więc jest cieplej i można usiąść na tarasie. A taras nie jest przeciętny, bo z wysokości ostatniego piętra rozpościera się widok  na centrum Warszawy. W przerwie między daniami spaceruję wzdłuż tarasu dookoła budynku oglądając stolicę z różnych stron. To jedna z niewielu restauracji w Warszawie, z której można podziwiać miasto z góry siedząc pod gołym niebem.

Concept 13

Concept 13

Jem kolejne dania z lunchowego menu Concept 13. Pierwsze przypominające w wyglądzie mielonkę, nie rzuca na kolana, ale już kolejne to świetna kuchnia Likusów, jaką pamiętam z poprzedniej wizyty. Szparagowa zupa, włoski pierożek nadziewany musem szparagowym, wołowina sous vide. Wszystko jest pyszne i najwyższej jakości. Całość zamyka niezły sernik.

Concept 13

Concept 13 lunch

Concept 13 to świetna kuchnia, nieprzeciętny wystrój, znakomity punkt widokowy na centrum miasta. To doskonałe miejsce na lunch i kolację biznesową czy też elegancką kolację we dwoje. Jeśli zastanawiasz się gdzie zabrać gościa z zagranicy, któremu chcesz pokazać Warszawę i smacznie zjeść, to Concept będzie trafionym wyborem.

Concept 13, ul.Bracka 9, tel. (22) 310 73 73

.

Więcej zdjęć z moich wizyt w Concept 13 znajdziesz na fanpage’u Restaurantica.pl na Facebooku.

 O restauracji Concept 13 pisały także: Froblog, Minta Eats