Relae Kopenhaga

19 września 2014

Pierwszy weekend września spędziliśmy w Kopenhadze. Zrobiliśmy rundkę łódką po kanałach, odwiedziliśmy słynne Tivoli, Christianię, sklep Lego, spacerowaliśmy po tutejszej Starówce. Ale nie wyobrażam sobie wizyty w Kopenhadze bez spotkania z tutejszą gastronomią. Z tą tradycyjną jak smorrebrod, o którym więcej będzie kolejnym tekście, ale także tą która wyznacza obecnie trendy na świecie. W Kopenhadze jest aż 15 restauracji z gwiazdkami Michelin, zdecydowaliśmy się na kolację w jednogwiazdkowej restauracji Relea. Jeśli planujecie wizytę w popularnych restauracjach to pamiętajcie, że niełatwo jest zrobić rezerwację i że warto zadbać o to wcześniej, bo Duńczycy tłumnie wychodzą jeść na mieście. Jeśli próbujecie zarezerwować coś w ostatniej chwili to jest bardzo trudno, żeby znaleźć wolny stolik, pierwszego wieczoru odbiliśmy się od kilku miejsc…

Relae Kopenhaga szyld

Relae może pochwalić się jedną gwiazdką Michelin, którą utrzymuje od  dwóch lat. Zajmuje też 53 miejsce na liście 100 najlepszych restauracji na świecie. Szefem kuchni jest tu Christian Puglisi, z pochodzenia Włoch, który wcześniej zdobywał doświadczenie m.in. w Nomie i w El Buli. Relae działa od lata 2010 w modnej ostatnio kopenhaskiej dzielnicy Norrebro. Kuchnia Puglisiego to kreatywna dostępna kuchnia bazująca na organicznych warzywach. Nie serwują tu jednak tylko kuchni wegetariańskiej. Codziennie restauracja serwuje dwa czterodaniowe menu – do wyboru: mięsne lub wegetariańskie. W obydwu warzywa grają jedną z kluczowych ról. Oprócz organicznego pochodzenia stawia się tu na sezonowość i karta dań dopasowuje się do tego co akurat można kupić na targu. Od godziny 8 wieczorem rozpoczyna się serwis 7 daniowego menu degustacyjnego.

Menu w restauracji Relae trzeba sobie poszukać. Razem ze sztućcami i serwetką ukryte jest w szufladzie schowanej w stole. Menu są numerowane, nasze menu ma numer 208. Za menu degustacyjne składające się z 4 dań zapłacimy 450 koron (ok. 250 zł) , w cenie jest także woda, oliwa i chleb. Inne napoje są dodatkowo płatne. Biorąc pod uwagę ceny w Kopenhadze w normalnych restauracjach (czyli bez gwiazdek), nie jest to wygórowana kwota. W tej restauracji nie posiedzimy sobie kilku godzin konwersując z przyjaciółmi, jeśli mielibyśmy taki kaprys. Czas każdego klienta jest ograniczony do 2,5 godzin o czym obsługa informuje podczas przyjmowania rezerwacji.

Wystrój i klimat restauracji Relae znacznie odbiega od innych gwiazdkowych restauracji, w których byłam. W  Relae wystrój jest prosty i rustykalny, cegły na ścianach, proste drewniane stoły i krzesła, zero obrusów. Jest tu surowo, nieformalnie i na luzie. Bez krawatów. Atmosfera jest bliższa lokalnej knajpki w okolicy niż eleganckiej restauracji fine dining.

Relae wnętrze

Po kolorowym warzywnym amuse bouche na bazie selera i kolorowych liści szefowie kuchni przynoszą nam kolejne dania. Kelnerzy zajmują się zbieraniem zamówień, talerzy, winem, natomiast potrawy serwuje nam kucharz, który je przygotował. Pierwsze danie Łosoś / skóra kurczaka / grzyby  przypomina z wyglądu trochę chrust w lesie. Cieniutko pocięte w julienne pieczarki ułożono w stosik, który szczelnie skrywa wyśmienitego, soczystego wędzonego łososia podanego na ciepło. Surowe grzyby na zimno, ciepły łosoś o dymnym posmaku i biały sos o smaku kurczaka to miłe zaskoczenie – złożone, wyraziste i godne polecenia

Relae łosoś

Kolejna potrawa Jagnięcina z Havervadgard  / boćwina / wodorosty  pokazuje, że lubią tu ukrywać przed gośćmi główny składnik dania. Różowa pocięta w cieniutkie plastry jagnięcina jest prawie całkowicie przykryta liśćmi boćwiny i wodorostami, z których jedne są zblanszowane i mięciutkie, inne ususzone i chrupkie jak chipsy. Mięso jest idealnie miękkie i soczyste, a całość perfekcyjnie dopełnia kwaśnawy sos z mocną nutą amaretto.To intrygujące danie przygotowane jest na najwyższym poziomie i pokazuje w pełni umiejętność kucharzy.

Jagnięcina relae

Sezonowość karty lokalu podkreśla Dynia hokkaido / orzechy laskowe / rokitnik. Dynia hokkaido jest słodka i mączysta, podana w dwóch strukturach – musu i kawałków pieczonej dyni. Jej smak skontrastowany jest przyjemnie z lekko kwaśnym sosem. Pomarańczową barwę dania przełamują cieniutkie orzechowe płatki spoczywające na wierzchu dyniowych warstw. To znakomite połączenie smaków.

Dynia Relae

Deser Kukurydza / majeranek to kreatywna zabawa  kucharza na temat kukurydzy. Lody o smaku kukurydzy, z odrobiną karmelu, majerankiem i liśćmi mięty posypano ziemią z popcornu. To zabawa strukturami, deser niezwykle intrygujący, lekko słodki, ale nieprzesadnie, z miętą przełamującą kukurydziany monopol. Oryginalne i odkrywcze.

Relae deser kukurydza

Relae to niepowtarzalne połączenie najwyższej jakości składników, kreatywnej kuchni Christiana Puglisi’ego z lokalnym, nienadętym miejscem na luzie. Sezonowe warzywa i owoce będące podstawą wszystkich dań, udowadniają, że można i należy je traktować z należytym szacunkiem, a nie nadawać im tylko roli marnego dodatku.

Relae, Jægersborggade 41,  Kopenhaga, Dania, tel. +45 36 96 66 09