Gdzie i co zjeść na Kefalonii?

25 czerwca 2018

Kefalonia to nie tylko piękne widoki, urocze wioski i jedne z najpiękniejszych plaż na świecie, ale także wyśmienite jedzenie. Tutejsza kuchnia wykorzystuje lokalną oliwę, świeże, sezonowe, warzywa, mięso, ryby czy produkty mleczne. Podczas naszego kilkudniowego pobytu na Kefalonii odwiedzaliśmy restauracje, tawerny,  targi z jedzeniem, a wybierając gdzie pójść, słuchaliśmy rekomendacji mieszkańców wyspy. Poniżej znajdziecie listę najciekawszych miejsc, które odwiedziliśmy i które polecamy.

Kiani Akti, Agrostoli

Pięknie położona restauracja z tarasem nad samą wodą ma długą historię. Powstała w 1930 roku jako część kompleksu kąpielowego, a w obecnym kształcie działa nieprzerwanie od 1971 i jest jednym  z popularniejszych miejsc w stolicy wyspy, wypełnionym gośćmi nawet poza sezonem.  Menu lokalu jest pełne greckich standardów, ale także kefalońskich specjałów. Warto spróbować ośmiornicy w sosie winegret, sałatki ziemniaczanej, świetnie prezentowały się też owoce morza. Oprócz dań w standardowej karcie zjecie tu dania sezonowe wypisywane codziennie kredą na tablicy, my trafiliśmy na nadziewane kwiaty cukinii, a w karcie były także świeże ryby prosto z wód otaczających wyspę.

Palia Plaka Kefalonia

Kiani Akti kwiaty cukinii

ośmiornica

Palia Plaka, Agrostoli

Restauracja położona w sąsiedztwie Kiani Akti, w dzielnicy Maistrato, ma przestronny taras z widokiem na wodę. Działająca od ponad 20 lat restauracja serwuje tradycyjne dania z Kefalonii. Co prawda po wejściu do środka lokalu nieco odstraszała prezentacja dań czekających w szklanej ladzie, ale wszystko smakowało wyśmienicie – od sałatki greckiej, przez białą fasolę (zwanej tu gigantes) w sosie pomidorowym, po lekko pikantną tsigaridię, czyli rosnące dziko zielone liście warzyw, takie jak szpinak, boćwina, szczaw, por.  Z mięsnych dań polecamy kreatopita czyli ciasto faszerowane mięsem i warzywami czy pastitsio – potrawę z mielonym mięsem,makaronem i beszamelem przypominającą w smaku i wyglądzie musakę. Koniecznie spróbujcie tutejszego przysmaku, smażonego kefalońskiego sera feta z miodem i sezamem – nie tylko pięknie wygląda ale i wyśmienicie smakuje. Porcje w Palia Plaka są ogromne więc uważajcie, żeby nie zamówić za dużo.

palia plata taras

palia plaka widok

Palia Plaka Agrostoli

Palia plaka ser feta

Sea Rock WS, Agia Efimia

Restauracja Sea Rock WS, której właścicielem jest Nikos Gonatas, to pięknie położony lokal z przestronnym tarasem z widokiem na morze i wyspę Itaka. Restauracja zlokalizowana jest trochę na uboczu, 600 m od portu w Agia Efimia. W menu znajdziemy typowe kefalońskie i greckie dania, a także ryby i owoce morza. Zjecie tu świetne souvlaki, tsigaritę z cytryną, grillowane kalmary, sałatkę grecką czy puree z fasolki z karmelizowaną cebulką, suszonymi pomidorami i chrupiącym, podsmażonym prosciutto. Restauracja organizuje także cyklicznie warsztaty kulinarne, na których można nauczyć się gotować greckie dania. Lokal działa codziennie od maja do października od 9. rano do północy.

Rock WS taras

Rock WS zielenina

grillowane kalmary

Vasso’s, Fiskardo

Restaurację Vasso’s znajdziecie robiąc sobie spacer wzdłuż urokliwego portu w Fiskardo. Vasso’s to jedna z ostatnich restauracji jakie będziecie mijać. Stoliki lokalu są ustawione zaledwie kilka kroków od jachtów zacumowanych w porcie, które można podziwiać podczas posiłku. Jeśli siądziecie przy samym nadbrzeżu to będziecie mogli podziwiać ławice ryb pływające tuż pod powierzchnią wody. W menu restauracji są tradycyjne kefalońskie dania takie jak sofigado, czyli cielęcina w sosie pomidorowym z przyprawami, saganaki (smażony ser) jak również spory wybór świeżych ryb prosto z Morza  Jońskiego.

Vassos Fiskardo

Vasso's Fiskardo

vassos

Vassos danie mięsne

En Keffalinia Organic Farm Restaurant, Lakithra

En Keffalinia w Lakithra to ekologiczna farma i restauracja prowadzona przez sympatycznych właścicieli Georgię i Michaela. Miejsce powstało w 2013 roku w gospodarstwie, w którym Georgia spędziła swoje dzieciństwo. To jedno ze smaczniejszych miejsc na wyspie, gdzie wśród kwiatów i drzew zjecie dania przygotowywane osobiście przez Michaela. Warzywa, zioła i oliwa, które wykorzystuje w kuchni pochodzą z ich farmy, a mięsa i ryby przyjeżdżają codziennie z targu w Agrostioli. Szczególnie polecamy cudowna wołowinę z sosem z czerwonego kefalońskiego wina Mavrodafni czy golonkę jagnięcą gotowaną wiele godzin w winnym sosie.  Wyśmienity jest też ser z grilla z dżemem pomarańczowym i rodzynkami. Restauracja jest czynna od maja do października codziennie od godziny 18:00. En Keffalinia to nie tylko farma i restauracja, ale także mini sklep, w którym możemy kupić ekologiczną oliwę z oliwek, przygotowywane przez właścicieli przetwory z owoców takie jak dżem pomarańczowy, figowy, truskawkowy czy z owoców morwy.

En Keffalinia ogród

Ser z dzemem truskawkowym

En Keffalonia sałatka grecka

En KEffalinia wołowina

Avithos Preview, Svoronata

Restauracja Avithos Preview oddalona jest dwadzieścia minut samochodem od Agrostoli. Istnieje od 2004 roku i prowadzi ją Panos ze swoją mamą Angelą, która jest szefową kuchni restauracji. Restauracja specjalizuje się w kuchni kefalońskiej i greckiej. Wszystkie wykorzystywane w restauracji warzywa pochodzą z organicznego gospodarstwa Ktima Avithos. Właściciel lokalu jest autorem książki Smaki Kefalonii,  produkuje także wino Robola pod marką Sarris oraz oliwę Panochori, oba produkty nagradzane w międzynarodowych konkursach. Serwowane tu dania są świeże, świetnie przyprawione, wyśmienite. Skosztujcie koniecznie saganaki z krewetkami – krewetki podane są na patelni z pikantnym sosem pomidorowym i fetą. Niebo w gębie! Doskonałe są także pieczone bakłażany z ze świeżym pomidorem i pietruszką, klopsiki mięsne w lekko ostrym sosie czy briam – pieczone  warzywa i ziemniaki w sosie pomidorowym.

Avithos preview

Avithos preview Saganaki

Targ w Agrostoli

Po świeże, sezonowe owoce – albo gdy najdzie Was ochota żeby coś jednak ugotować samemu – warto przejść się na targ owocowo-warzywny w Agrostoli. Targ znajdziecie na nabrzeżu, niedaleko portu. Nie sposób go ominąć, bo już z daleka widać kolorowe owoce i warzywa.  Jeśli chcecie kontynuować zakupy i zaopatrzyć się także w inne produkty, to niedaleko bezpośrednio z łodzi rybaków kupicie świeży połów oporządzony na oczach kupujących. Przy okazji możecie podziwiać wielkie żółwie czyhające na resztki ryb wyrzucane  z łodzi.

Targ Agrostoli

kwiaty cukinii

Targ rybny Agrostoli

Kefalonię odwiedziliśmy na zaproszenie Discover Greece.

Podsumowanie

Dodaj komentarz