Gdzie zjeść na Korfu? Kulinarny przewodnik
1 sierpnia 2018
Przemierzając kręte drogi zielonej wyspy Korfu warto zarezerwować sobie również czas na odkrywanie tutejszej kuchni. Korfu to nie tylko piękne plaże, cudowne widoki, malownicze wioski, ale także pyszne jedzenie składające się dobrych, lokalnych produktów takich jak robiona na miejscu oliwa, sezonowe warzywa, owoce, ryby, owoce morza czy mięso. Podczas naszego kilkudniowego pobytu na Korfu poznaliśmy zarówno tradycyjną jak i współczesną odsłonę tutejszej kuchni. Poniżej znajdziecie listę najciekawszych restauracji, które odwiedziliśmy na wyspie.
Chrisomalis, Korfu Town
Tawerna z długą, ponad 120-letnią historią zlokalizowana w samym sercu Starego Miasta w stolicy Korfu. To kiedyś ulubione miejsce pisarza Lawrence’a Durrella i jego rodziny czy aktora Anthony’ego Quinna. Karta restauracji jest pełna greckich klasyków i specjałów z wyspy takich jak sofrito (cielęcina w sosie czosnkowym), pastitsada (wołowina w sosie pomidorowym z makaronem), czy bourdeto (ryba w ostrym sosie pomidorowym). My skosztowaliśmy i polecamy m.in. musakę, briami (czyli grecka odmiana leczo), sałatkę grecką czy tirokafteri czyli pikantny dip z fety.
Rex, Korfu Town
Restauracja Rex zlokalizowana jest na Starym Mieście w Korfu, przy ulicy Kapodistriou. To lokal z nieco krótszą historią niż opisany powyżej, bo działa od 1932 roku. Od ponad 40 lat restauracja należy do rodziny Katsaros. To popularna miejscówka polecana przez mieszkańców Korfu, w karcie znajdziemy lokalne specjalności takie jak wyśmienite sofrito, czyli cielęcinę z sosem winno-czosnkowym czy lekki, cytrusowy filet z kurczaka z kumkwatem i makaronem orzo. Ciekawe są także współczesne wariacje na temat kuchni greckiej takie jak słone pączki nadziewane greckim serem z sosem pomidorowym i bazylią.
To Tavernaki tis Marinas, Korfu Town
Tawernę Mariny znajdziecie w dzielnicy żydowskiej niedaleko Nowej Fortecy. Przemiła, uśmiechnięta właścicielka osobiście dba o gości i krząta się między stolikami. Można usiąść w środku tradycyjnie urządzonej tawerny lub w ogródku przed lokalem. Karta restauracji jest pełna lokalnych, korfiańskich dań przygotowanych ze składników kupowanych co rano na tutejszym targu, wiec jeśli chcecie popróbować tego co oferuje kulinarnie Korfu, to dobrze trafiliście. Koniecznie spróbujcie bourdeto, czyli doskonałej świeżutkiej ryby w pikantnym sosie, oraz wyjątkowo udanej pastitsady – makaronu z wołowiną, cebulą, pomidorowym sosem i ziołami czy prostego placka nadziewanego serem.
Pomo D’oro, Korfu Town
Restauracja Pomo D’oro mieści się przy zacisznym, trochę odizolowanym od tłumów przemierzających Stare Miasto Korfu, placu Skaramanga. To nowoczesna odsłona wyspiarskiej kuchni prowadzona przez szefa kuchni Aristotelisa Mengoulasa i jego partnerkę Marię Stratakou. W menu znajdziemy autorską kuchnię Aristotelisa bedącą wariacją na temat greckich potraw z wykorzystaniem lokalnych produktów. Menu regularnie się zmienia, my trafiliśmy na świetne orzeźwiające carpaccio z ośmiornicy, saganaki (z lokalnego sera) z pieprzem i miodem i mięciutkiego kurczaka.
Papagiorgis, Korfu Town
Cukiernia i lodziarnia zlokalizowana w samym centrum Starego Miasta w Korfu. Lokal należy do rodziny Dafnis i nieprzerwanie od 1924 sprzedaje ciastka i lody przygotowywane według przekazywanych z pokolenia na pokolenie tradycyjnych receptur. Koniecznie spróbujcie lodów wytwarzanych z lokalnych, mało znanych poza wyspą produktów, takich jak kumkwat czy dzika truskawka.
Elizabeth Tavern, Doukades
Rodzinna restauracja Elizabeth Tavern działa nieprzerwanie od 1960 roku, kiedy założyła ją Elizabeth Alexaki, babcia obecnej właścicielki restauracji, która też ma na imię Elizabeth. Album i zdjęcia, które chętnie prezentuje gościom przemiła restauratorka to kawał historii lokalu. Tawerna Elizabeth mieści się w górach w uroczej miejscowości Doukades. Zjemy tu tradycyjną wyspiarską kuchnię z Korfu według przepisów babci właścicielki. Oczywiście możemy tu zjeść takie dania jak pastitsada czy sofrito, ale na początek warto zamówić świetną paprykę faszerowaną serem feta i warzywami czy grecką sałatkę, która nam się chyba nigdy nie znudzi. Znakomite jest stifado z królika w czerwonym sosie z małymi cebulkami i octem winnym czy pieczona jagnięcina prosto z pieca. Warto tez spróbować Saganaki Elizabeth, czyli sera zapiekanego z jajkiem i frytkami. Serwowanym daniom towarzyszy niezłe wino wyprodukowane przez gospodynię.
Paxinos, Benitses
Paxinos to rodzinna restauracja zlokalizowana na głównej ulicy nadmorskiej miejscowość Benitses w środkowej części wyspy. Restauracja działa nieprzerwanie od 1974 karmiąc mieszkańców i turystów tradycyjnymi greckimi i lokalnymi daniami. W karcie znajdziemy także duży wybór ryb i owoców morza. Restauracja wykorzystuje w daniach warzywa wyhodowane we własnym ogrodzie, produkuje także własne wina. Dania, które zdecydowanie możemy polecić to ośmiornica w sosie pomidorowym albo bianco, czyli ryba w bialym sosie gotowana w cytrynie i czosnku.
Eftichia, Arillas
Restauracja Eftichia położona jest tuż nad morzem w miejscowości Arillas na północy wyspy. Ta rodzinna restauracja z widokiem na morze od 20 lat karmi mieszkańców i turystów domowymi, tradycyjnymi daniami. Specjalności restauracji to wolno pieczona jagnięcina czy świeża ryba. Zamawiamy tu kleftiko czyli pieczoną jagnięcinę z pomidorami i rozmarynem oraz pastitsadę czyli wołowinę w pomidorowym sosie z makaronem. Spoza karty trafiamy na znakomite, rozpływające się w ustach placki z cukinii. Obiad możemy popić lokalnym winem czy produkowanym parę kilometrów dalej piwem Korfu Beer. Przy okazji wizyty w okolicy warto nadłożyć drogi i odwiedzić pobliski browar.
BARY, MIEJSCA Z WIDOKIEM
Cavalieri Hotel, restauracja i bar na dachu, Korfu Town
To miejsce warto odwiedzić przede wszystkim dla widoku. Warto tu wpaść choćby na kieliszek wina czy drinka, ale można zjeść tu również pełną kolację. Z restauracji rozpościera się piękny widok na miasto Korfu. Bar i restauracja działają codziennie od 18:30 popołudniu od końca maja/ początku czerwca do pierwszego tygodnia października ( w zależności od pogody).
7th Heaven Cafe, Peroulades (Logas Beach)
Bar i restauracja zlokalizowana powyżej przepięknej plaży Logas Beach w Peroulades. Idealne miejsce na zachód słońca albo przystanek w trakcie zwiedzania północnej części wyspy. Warto wpaść choćby na drinka i po cudowne widoki, stanąć na szklanym tarasie widokowym czy pohuśtać się na barowej huśtawce podziwiając okolice.
TARG
Targ z jedzeniem, Korfu Town
Obowiązkowym punktem do odwiedzenia w Korfu Town jest zlokalizowany centralnie targ z jedzeniem. Kupicie tu lokalne warzywa czy owoce takie jak kumkwaty, z których produkuje się likiery czy słodycze. Zaopatrzycie się tu także w kulinarne prezenty, które zawieziecie do domu.
Korfu odwiedziliśmy na zaproszenie Discover Greece.