Georgia i Michalis, pasjonaci eko jedzenia z farmy En Kefallinia

7 stycznia 2019

En Kefallinia – farma i restauracja ekologiczna na greckiej wyspie Kefalonia – zachwyca bogactwem owoców i warzyw uprawianych tu naturalnymi metodami. Część z nich zostaje na bieżąco wykorzystana w restauracji, reszta jest przerabiana na wyśmienite przetwory. Farmę z pasją  i miłością do natury prowadzą Georgia i Michael (Michalis), którzy w swojej restauracji pozwalają nam poznać lokalną kuchnię od najlepszej strony.

W porze lunchowej trzeciego dnia naszej kulinarnej wyprawy po Kefalonii docieramy do położonej w Lithira En Kefallinia Organic Farm – farmy organicznej i restauracji z lokalną kuchnią. Przy wejściu do domu, przy którym dumnie powiewa flaga Grecji, wita nas uśmiechnięta, niesamowicie sympatyczna właścicielka – Georgia Totolou. Georgia prowadzi farmę od sześciu lat wraz z mężem Michealem, który jest także szefem kuchni restauracji. Miejsce działa tylko w sezonie – od maja do września – a restauracja otwiera się dla gości jedynie wieczorami. Całe gospodarstwo właściciele ogarniają tylko we dwójkę i – jak mówi Georgia – zajmują się wszystkim: sadzeniem, nawożeniem, przycinaniem czy zbieraniem owoców. Tylko przy obsłudze gości restauracji pomagają im zatrudnieni sezonowo pracownicy.

Dom, w którym mieszkają i gdzie prowadzą restaurację, to rodzinny dom Georgii, w którym dorastała wraz z rodzicami i dwiema siostrami. Wspólnie z mężem odbudowali go po zniszczeniach spowodowanych przez trzęsienia ziemi na wyspie  i stworzyli w nim kuchnię i restaurację, o której długo marzyli.

En Kefallinia dom

Ekologiczny ogród

Georgia oprowadza nas po wielkim ogrodzie, który zajmuje prawie hektar i z pasją opowiada o każdej roślinie, każdym owocu i drzewie. Podziwiamy wielość i różnorodność rosnących tu warzyw, ziół i drzew owocowych. Wokół nas rosną figi, pomarańcze, mandarynki oliwki, morwy, migdały czy orzechy. Pomiędzy nimi zwraca uwagę rozległy 400-letni dąb, pod którym można usiąść i odpocząć w cieniu. Podchodzimy do grządek z ziołami, ziemniakami czy rzędów truskawek. Pomagamy zbierać dojrzałe owoce, wybieramy jajka kurom, a potem zaglądamy do przestronnej restauracyjnej kuchni, gdzie Michael przygotowuje dania na wieczór. W wielkim garnku gotuje się akurat jagnięcina w winie, a kolejna partia truskawek, które właśnie zebraliśmy, zostanie za chwilę przerobiona na ekologiczny dżem.

En Kefallinia

Restauracja w ogrodzie

Restauracja mieści się w pięknym ogrodzie tuż przy domu.  Po spacerze po  ogrodzie i myszkowaniu w kuchni siadamy w cieniu pod drzewami i wybieramy dania z krótkiej, interesującej karty. Wszystkie warzywa,  owoce, które zjemy w restauracji pochodzą z ogrodu. Tu rosną także zioła i oliwki do produkcji oliwy, a mięsa i ryby przyjeżdżają z targu w Agrostioli. En Kefallinia to jedno ze smaczniejszych miejsc na wyspie, gdzie wśród kwiatów i drzew jemy dania przygotowywane osobiście przez Michaela. W karcie znajdziemy greckie klasyki takie jak tzatiziki, fasola fava, czy sałatka grecka, ale także lokalne dania oparte na autorskich przepisach szefa kuchni z wykorzystaniem produktów z okolicy. Szczególnie polecamy cudowną wołowinę z sosem z czerwonego kefalońskiego wina Mavrodafni czy golonkę jagnięcą gotowaną wiele godzin w winnym sosie. Wyśmienity jest też ser z grilla z dżemem pomarańczowym i rodzynkami. Ze względu na produkty wykorzystywane w lokalu, restauracja „En Kefallinia” posiada certyfikat Kuchni Bio.

Przetwory ekologiczne

En Kefallinia to nie tylko farma i restauracja, ale także mini sklep, w którym możemy kupić ekologiczną oliwę z oliwek z własnych upraw, przetwory z owoców takie jak marmolada pomarańczowa, mandarynkowa, figowa, truskawkowa, z cytryn czy z owoców morwy. Wszystkie owoce do przetworów pochodzą z tutejszego ogrodu i są przetwarzane ręcznie, bez użycia chemikaliów. Produkty oznaczone marką En Kefallinia można kupić także w sklepach z lokalną żywnością na wyspie. Właściciele powoli myślą o eksporcie swoich produktów i niedawno zaczęli wystawiać się na targach poza Grecją np. w Rumunii w grudniu można było spróbować ich produktów także w Polsce na Greckiej Panoramie.

Jeśli dotrzecie na Kefalonię to nie możecie ominąć Farmy Ekologicznej prowadzonej przez Georgię i Michaela. Zarezerwujcie z wyprzedzeniem stolik (szczególnie jeśli jesteście tam w sezonie) i zjedzcie fantastyczną kolację w restauracji w klimatycznym ogrodzie popijając lokalnym winem. Do domu weźcie fantastyczną oliwę i przetwory prosto z owocowego ogrodu.

En Kefalinia Organic Farm, Lakithra, Kefalonia tel. +30 6946622576, otwarta od maja do września od 18:00 do 24:00

Kefalonię odwiedziliśmy na zaproszenie Discover Greece.

Podsumowanie