Gdzie zjeść w Barcelonie? Kulinarny przewodnik
29 kwietnia 2019
Viva Espana! Viva Barcelona! Stolica Katalonii to – obok San Sebastian i Madrytu – jedno z najciekawszych kulinarnie miast Hiszpanii. Na każdym rogu można tu znaleźć kawiarnię, bar, restaurację, cukiernię czy targ zjedzeniem. To jedna z moich ulubionych kulinarnych destynacji. To miasto, w którym mogę jeść praktycznie bez przerwy i nigdy nie mam dość. Poniżej znajdziecie listę moich ulubionych miejsc zebraną podczas ostatnich kilku wizyt w Barcelonie. Ponieważ ta lista jest dość długa, podzieliłam ją na kategorie: bary, restauracje, restauracje z gwiazdką Michelin, targi zjedzeniem i miejsca na słodko. Wszystkie miejsca umieściłam na mapce, żebyście łatwiej do nich dotarli. Smakowitej podróży! A ja niedługo wracam po więcej. Bo Barcelona kulinarnie uzależnia…
BARY
L’Anxoveta, Carrer de Sant Domènec 14-16
Niewielki bar w dzielnicy Gracia prowadzony przez starsze małżeństwo, które osobiście obsługuje gości. W karcie znajdziecie wybór tradycyjnych hiszpańskich tapas. Koniecznie spróbujcie patatas bravas czy bombas czyli kulek ziemniaczanych przypominających croquetas z mięsnym nadzieniem w środku, podawanych z pikantnym pomidorowym sosem i aioli. Praktycznie wszystko co tu zamówicie warte jest polecenia.
Bar But, Carrer de Bonavista 8
Niewielki, lokalny bar przy ulicy Bonavista w dzielnicy Gracia. To tapas bar z nowoczesnym twistem i wpływami kuchni z różnych stron świata. Nie wychodźcie stamtąd bez zamówienia tutejszej odmiany patatas bravas, które wyglądem przypominają… gofra. Ciekawe są też bao z szarpanym mięsem, ceviche, boquerones czy tatar z tuńczyka. Oprócz wysokich barowych stolików jest tu także kilka niskich, idealnych na spotkanie i pogaduchy w gronie znajomych.
El Quim de La Boqueria, Mercat de La Boqueria, Rambles 91
Najciekawszy z barów na najbardziej znanym targu w Barcelonie – La Boqueria, zlokalizowany w samym środku między kolorowymi stoiskami z jedzeniem. Można tu usiąść przy barze na wysokich krzesłach i wybierać dania z menu zaznaczając wybrane pozycje i ich ilości na kartce, którą następnie wręczamy obsłudze. Zjemy tu hiszpańskie standardy o dobrej jakości i niezłej cenie, w przyjaznym, chyba najmniej turystycznym klimacie na całej Boquerii. Miejsce ujmuje sympatyczną, uśmiechniętą obsługą i dobrym produktem pochodzącym prosto z targu.
El Nacional, Passeig de Gràcia, 24
Oryginalna przestrzeń gastronomiczna powstała w budynkach z XIX wieku, w miejscu dawnych garaży przy prestiżowej ulicy Passeig de Gracia. W środku znajdziemy cztery różne restauracje i cztery bary z tradycyjnymi daniami z różnych części Hiszpanii. Same tapasy, których próbowaliśmy „La Taperia” (jednym z tutejszych lokali), choć poprawne, nie wybijają się ponad przeciętność. Warto tu jednak zajrzeć przede wszystkim na drinka czy kieliszek wina ze względu na inspirujący wystrój i ciekawy klimat.
Tapas 24, Carrer de la Diputació 269
Popularny bar należący do znanego szefa kuchni Carlesa Abellana przyciąga tłumy od otwarcia w 2007 roku. Stworzone przez niego tapasy zjemy tu od wczesnego ranka do późnego wieczora. W lokalu nie ma możliwości rezerwacji stolika, a żeby wejść do środka, zwykle trzeba poczekać w kolejce przed wejściem. W lokalu słychać języki z całego świata, bo goście baru to głównie turyści przyciągnięci przez popularne przewodniki i portal Trip Advisor. Zjemy tu poprawne, ale dość standardowe tapasy o mocno zawyżonych cenach. Możecie zajrzeć jak będziecie w okolicy, ale moim zdaniem to trochę przereklamowane miejsce.
Pepa Pla, Aribau 41
Sympatyczny wine bar z winami naturalnymi w dzielnicy Eixample przekształcony z dawnej księgarni, z której pozostawiono ceramiczne płytki na podłodze, ściany z cegły czy półki, na których – obok książek – stanęły butelki wina. Pepa pla ma małą otwarta kuchnię, przez którą można podglądać kulisy przygotowywania naszych dań. To miejsce serwujące kreatywne tapasy inspirowane kuchnią hiszpańską w połączeniu ze smakami z różnych stron świata. Warto spróbować m.in. sałatki z pieczarek z truskawkami i wasabi – to lekkie odświeżające doświadczenie. Jeśli to miejsce Wam się spodoba możecie zajrzeć do innych lokali tych samych właścicieli: Restaurante Pla, Bar de Pla czy Cometa Pla.
Mont Bar, Carrer de la Diputació 220
Kreatywne tapasy w dzielnicy Eixample z regularnie zmienianym menu z daniami idealnymi do dzielenia. Zwraca uwagę oryginalna prezentacja dań, idealna do wstawienia w mediach społecznościowych. Urok tapasów Mont Baru nie kończy się jednak na prezentacji dań, smak jest również wyśmienity. Warto zamówić coca i foie gras doskonałe tacosy czy kolorowe, bajkowe ceviche.
Marea Baja, Avenida de les Drassanes 6
Bar z jednym z najpiękniejszych widoków w Barcelonie. Sangria czy kieliszek wina na 23 piętrze z widokiem na port smakuje wyjątkowo. W menu znajdziemy różnorodne sangrie, drinki czy wina. To cześć restauracji Marea Alta (znajdującej się piętro wyżej), w której zjecie wybitne ryby i owoce morza.
RESTAURACJE
Suculent, Rambla del Raval 43
Restauracja zlokalizowana przy ruchliwej ulicy Rambla del Raval, szef kuchni Antonio Romero (ex szef kuchni w El Bulli) łączy nowoczesne techniki z klasycznymi smakami i dobrym produktem pochodzącym z lokalnego targu. Ciekawa prezentacja dań stoi na równi z doświadczeniami smakowymi. To idealne miejsce na niezobowiązującą kolację z przyjaciółmi. Restauracja, jak wiele innych w Barcelonie zachęca do zamawiania różnych dań na środek stołu i dzielenia się nimi. Menu degustacyjne kosztuje tu od 48 do 80 euro za osobę.
Marea Alta, Av. de les Drassanes 6
Restauracja zlokalizowana na 24 piętrze Torre Colom specjalizująca się w rybach i owocach morza. Serwuje najwyższej jakości owoce morza przygotowane m.in. na grillu opalanym węglem drzewnym (charcoal). Zjecie tu m.in. ostrygi, turbota, żabnicę, kokotxas, jeżowce czy małże brzytwy przyrządzone w kreatywny sposób. Wystrój lokalu nawiązuje do wnętrza statku, a 360 stopniowy widok na Barcelonę zapiera dech w piersiach. Wydatek na osobę to ok 50-100 euro, choć w karcie są także dania przy których tą kwotę znacznie przekroczymy.
La Mundana, Carrer del Vallespir 93
Restauracja popularnego szefa kuchni Alaina Guiarda w dzielnicy Sants to hiszpańskie tapasy wymyślone na nowo z wykorzystaniem japońskich inspiracji i grilla robata. W karcie znajdziemy zimne i ciepłe przekąski – idealne do dzielenia się z przyjaciółmi. Koniecznie spróbujcie wyjątkowych patatas bravas a la Mundana – inspirowanych tradycyjną hiszpańską przekąską podaną w kreatywny sposób. Danie przypomina ciastko ozdobione kremem. La Mundana to nie tylko restauracja, ale także vermuteria, gdzie możemy spróbować kilkunastu różnych rodzajów vermutów. Za jedno danie zapłacimy od 8 do 13 euro.
Gresca, Carrer de la Provenca 230
Niewielkie bistro i bar z autorską kuchnią Rafa Penya w dzielnicy L’Eixample stawiającą na sezonowe produkty. Jego kuchnia to połączenie tradycyjnej hiszpańskiej kuchni, z kreatywnymi pomysłami i sezonowymi produktami. Lokal podzielony jest na bardziej elegancką część restauracyjną i niezobowiązującą barową, każda ma osobne menu.
Taverna Iberia Barceloneta, Carrer de l’Almirall Churruca 4
Tradycyjna restauracja w dzielnicy Barceloneta z przemiłą obsługą. Zjemy tu hiszpańskie klasyki takie jak boquerones en vinagre, patatas bravas, pimientos de padron czy świetną ośmiornicę po galicyjsku.
Taverna El Glop, Carrer de Sant Lluís 24
Tradycyjna restauracja w dzielnicy Gracia, do której warto pójść aby spróbować prawdziwej kuchni katalońskiej. To miejsce gdzie stołują się mieszkańcy Barcelony. Znajdziecie tu domową kuchnię – typowe dania z regionu serwowane w miłej atmosferze. Lokal specjalizuje się w grillowanych mięsach, ale serwuje także inne lokalne specjalności. Jeśli jesteście tu w sezonie na calcots (skrzyżowanie wiosennej cebuli z porem serwowane z sosem romanesco), czyli od grudnia do kwietnia, to koniecznie ich spróbujcie. Je się je rękami w specjalnym śliniaku zabezpieczającym przed ubrudzeniem. Taverna El Glop to popularna restauracja wśród mieszkańców stolicy Katalonii, więc koniecznie wcześniej zarezerwujcie stolik.
El Mercader de l’Eixample, Carrer de Mallorca, 239
Otwarta w 2016 roku restauracja mieści się eleganckiej kamienicy przy Carrer de Mallorca w dzielnicy Eixample. Przez cały rok możemy zjeść tu także na uroczym zielonym tarasie. To miejsce z współczesną kuchnią katalońską, skoncentrowaną na regionalnym produkcie. Właścicielom bliska jest idea zrównoważonego rolnictwa, a do przygotowania dań wykorzystują jedynie lokalne i sezonowe składniki w tym warzywa i owoce ze swojego ekologicznego ogrodu mieszczącego się w parku Collserola. Menu dzieli się na trzy części: klasyczną, która jest dostępna przez cały rok, dania tygodnia, a także dania sezonowe dostępne tylko w określonym czasie. Za danie zapłacimy tu 5-10 euro.
RESTAURACJE Z GWIAZDKĄ MICHELIN
Pakta, Calle Lleida 5
Restauracja Alberta Adrii, Pakta specjalizuje się w kuchni nikkei będącej połączeniem kuchni japońskiej z peruwiańską, wzbogaconą o kreatywne pomysły Alberta. W Pakcie możemy wybrać menu degustacyjne albo zamawiać dania z karty. Menu degustacyjne składające się z 21 dań jest warte swojej ceny, a porcje wcale nie należą do najmniejszych. Kreatywność i jakość dań została wyróżniona w 2014 roku gwiazdką Michelin, którą restauracja utrzymuje do dziś. Menu degustacyjne kosztuje 110-120 euro za osobę.
Disfrutar, Carrer de Villarroel 163
Menu degustacyjne w dwugwiazdkowej restauracji Disfrutar to kulinarne doświadczenie, którego długo nie zapomnę. Inspiracje trzech szefów kuchni restauracji: Mateu Casañas, Oriol Castro and Eduard Xatruch sięgają zarówno do lokalnych tradycji hiszpańskiej kuchni jak czerpią ze smaków z różnych stron świata. Wizyta w Disfrutar to wydarzenie angażujące wszystkie zmysły, nie tylko smak, ale także zapach, wzrok i węch. Rezerwację trzeba zrobić z wielomiesięcznym wyprzedzeniem. Do wyboru są cztery menu degustacyjne w cenie 150 lub 190 euro za osobę.
TARGI Z JEDZENIEM
La Boqueria, La Rambla, 91
Najpopularniejszy targ w Barcelonie, mieszczący się przy Ramblas to miejsce, w którym można nie tylko zrobić zakupy spożywcze, ale także coś zjeść. To miejsce bardzo turystyczne, ale nie sposób go ominąć podczas wizyty w Barcelonie. Na stoiskach kuszą m.in. owoce morza, kolorowe warzywa i owoce, wędliny, sery, przyprawy, świeże soki. W otwartych przez cały dzień tapas barach możemy posilić się od rana do wieczora.
Mercat de l’Abaceria, Passeig de Sant Joan 168
Lokalny targ w dzielnicy Garcia, gdzie robią zakupy głównie mieszkańcy dzielnicy. Kupicie tu warzywa, wędliny, sery i inne lokalne smakołyki. Ja regularnie wracałam po różnokolorowe pomidory o wyśmienitym smaku czy świeżutkie, wyśmienite truskawki.
NA SŁODKO
Chök, del Carme 3; Ramelleres 26; Av. Diagonal 208; Plaça de Catalunya 14, c / Astúries 93
Mini sieć cukierni z oryginalnym pączkami o kreatywnych nazwach i apetycznym wyglądzie. Oprócz 30 rodzajów pączków kupimy tu praliny o niesamowitych smakach (np. jagodowy czy marakuja z chilli), czekoladę, ciasteczka czy świetną oliwę o smaku czekoladowym. Słodkości Chök znajdziemy w tej chwili w 5 lokalizacjach w Barcelonie.
Bubo, Caputxes 6, Caputxes 10
Cukiernia przypominająca ekskluzywny butik albo perfumerię. Kupimy tu kolorowe ciastka przypominające małe dzieła sztuki jak i ręcznie robione czekoladki pakowane w eleganckie, niebanalne opakowania idealne na prezent. Bubo ma swoje dwa sklepy w Barcelonie, a także po jednym w Abu Dhabi i Tokio.
Rocambolesc, La Rambla 51-59
Kreatywne lody znanego hiszpańskiego pastry chefa – Jordiego Roca przy popularnym deptaku Las Ramblas w Barcelonie. Możemy wybrać lody w różnych smakach z kreatywnymi dodatkami podawane w kartonowych kubeczkach, a także lody o oryginalnych kształtach – w kształcie nosa szefa, w kształcie palca czy Lorda Wadera (każdy o innym smaku) pakowane w pudelka.
MAPA REKOMENDOWANYCH MIEJSC W BARCELONIE
Podsumowanie
Przewodnik: podsumowanie