Thassos – Gdzie zjeść? Kulinarny przewodnik po wyspie
4 lipca 2019
Thassos, niewielka wyspa grecka w północnej części Morza Egejskiego ma wiele do zaoferowania wszystkim, którzy poszukują nowych kulinarnych doświadczeń. Praktycznie każdy znajdzie tu coś dla siebie. Na wybrzeżu np. w Limenas, Limenaria, Potos zjemy ośmiornice, kalmary, krewetki czy świeże ryby, których greckie nazwy nie mają nie tylko polskich, ale czasem i angielskich odpowiedników. Restauracje położone w górskich miejscowościach to raj dla miłośników mięsa, zjecie w nich wybitną jagnięcinę czy koźlinę. We wszystkich restauracjach znajdziemy duży wybór greckich przystawek, wśród których nie zabrakło różnorodnych sałatek i dań warzywnych. Podczas naszego kilkudniowego pobytu na Thassos poznaliśmy kuchnię morza i gór. Poniżej znajdziecie listę najciekawszych restauracji, kawiarni i barów, które odwiedziliśmy na wyspie. Lista zawiera także opis i namiary do producentów oliwy i makaronu, których również warto odwiedzić podczas pobytu na wyspie.
RESTAURACJE
Klimateria Taverna, Potos
Przyjemne restauracja z przestronnym zielonym ogrodem, który na pierwszy rzut oka odstrasza mnóstwem kolorowych flag państw z różnych stron świata, które mogą sugerować, że to miejsce typowo turystyczne. Na szczęście kuchnia okazuje się być bardzo smaczna. Spędzamy tu pierwszy wieczór na Thassos racząc się klasykami greckiej kuchni. Na pierwszy ogień idzie sałatka grecka, bakłażan zapiekany z serem, zapiekany ser feta i ostre papryczki. Wieczór kończymy mięciutkimi kalmarami z grilla a na deser nie mamy już siły ze względu na późną porę i nachalne komary. Bardzo sympatyczne i smaczne miejsce, choć zanim tu przyjdziecie warto zaopatrzyć się w środek przeciwko komarom.
Simi, Limenas
Restauracja Simi, zlokalizowana w starym porcie Thassos, działa nieprzerwanie od 1952 roku i jest jedną z najbardziej znanych restauracji na wyspie. Popularny wśród mieszkańców lokal zwykle wypełniony jest gośćmi, a w sezonie ciężko tu się dostać bez rezerwacji. Restauracja z widokiem na port specjalizuje się w owocach morza oraz świeżych rybach, ale w karcie znajdziemy też dania mięsne. Baby kalmary i ośmiornica, które tu kosztujemy, są świeżutkie i idealnie przyrządzone. Zjemy tu także wyśmienite przystawki: chipsy z cukinii, pieczoną paprykę nadziewaną fetą czy fetę w cieście filo z miodem i sezamem.
A Limani, Limenaria
Restauracja przy porcie w Limenarii specjalizuje się w rybach i owocach morza. Kilku poznanych mieszkańców rekomendowało nam ją jako najlepszą restaurację rybną na wyspie. W środku lokalu możemy podziwiać obrazy namalowane przez właściciela, a na zewnątrz usiąść w ogródku z widokiem na port. Zaczynamy od typowych greckich przekąsek: najpierw na stole ląduje horiatiki (sałatka grecka), tzatziki i pasta z białej fasoli. Wyśmienitą kontynuacją jest risotto z owocami morza serwowane na zimno z wyglądu przypominające trochę naszą sałatkę jarzynową. Do gustu przypada nam również mięciutka ośmiornica gotowana przez wiele godzin w winie z cebulą czy placki z cukinii i z pomidorów serwowane z tzatzikami, jednak hitem wieczoru jest ryba drapieżna zwana Scorpino (po angielsku Scorpion fish), której próbujemy na dwa różne sposoby: gotowaną podaną z pikantną mieszanką ziół, a drugą grillowaną, podaną tylko z cytryną. Mięsista, delikatna ryba smakuje wyśmienicie w obu odsłonach.
Kostas Tavern, Kastro
Tradycyjna kawiarnia i tawerna Kostasa położona w górach w miejscowości Kastro, jest podobno jedną z najstarszych tawerm na wyspie. Warto wpaść tu na kawę czy śniadanie i usiąść w ogródku pod drzewem doświadczając relaksującej i domowej atmosfery miejsca. Możemy skusić się np. na jogurt z miodem i orzechami, a później na prosty domowy obiad przygotowywany przez żonę gospodarza. Niezależnie od tego kiedy się tam udacie, to niezwykle sympatyczny Kostas podejdzie do Waszego stolika i będzie zabawiał Was sztuczkami iluzjonistycznymi i różnorakimi zagadkami do rozwiązania. Nasz syn był tak zauroczony, że w ogóle nie chciał patrzeć w tablet. A jak uda się wam rozwiązać zagadkę (i jesteście dorośli) to może w nagrodę dostaniecie do skosztowania kieliszek lokalnego specjału jakim jest tsipouro, czyli produkowany na wyspie bimber.
Taverna Kleoniki Iatrou, Theologos
Lokal położony jest w górach, w niewielkiej miejscowości Theologos, byłej stolicy wyspy i działa tu nieprzerwanie od 35 lat. Zachwyca pięknym tarasem z widokiem na góry i miasteczko. Specjalnością restauracji są dania mięsne, a szczególnie dania z koźliny i jagnięciny. Właściciel zaprasza nas do kuchni, gdzie możemy zajrzeć do garnków, a także obserwować przygotowywanie naszego mięsa na grillu. Ucztę rozpoczynamy od nadziewanych papryczek, greckiej sałatki, grillowanego sera halloumi i placuszków ze szpinaku. Gwiazdą obiadu jest jednak mięso – próbujemy jagnięciny, koźliny i wieprzowiny prosto z rusztu w towarzystwie świeżych, domowych, ręcznie siekanych frytek. Mięso jest wyjątkowo smaczne, rozpływa się w ustach. Na deser kosztujemy Halvy, ciasto z kaszy nie mające wiele wspólnego z chałwą jaka znamy, deser jest bardzo smaczny i nie przesadnie słodki.
Pefkospilia, Skala Rachnoniou
Restauracja położona nad morzem, w północnej części wyspy polecona nam przez polską przewodniczkę mieszkającą na Thassos od wielu lat. To idealne miejsce na wyspie na podziwianie zachodu słońca i zapoznawanie się z lokalną kuchnią. My siedzieliśmy przy stoliku przy samej plaży i obserwowaliśmy jak słońce znika za górami na kontynencie. Pefkospilia to lokal z najbardziej rozbudowaną kartą, jaką widzieliśmy na Thassos, co na szczęście nie umniejsza jakości serwowanych tu dań. Koniecznie zamówcie tu bakłażana nadziewanego serami albo rozpływające się w ustach Bouyourdi, czyli zapiekankę z serów feta i gouda, zielonych pomidorów i czerwonych papryczek.
Kazaviti Tavern, Megalos Prinos
Restauracja na placu w niewielkiej wiosce położonej w górach Megalos Prinos, podobno najlepsza w okolicy. Możemy usiąść wewnątrz, ale najprzyjemniej jest na zacienionym placu pod wielkimi drzewami, które rosną tu od kilkuset lat. Specjalnością restauracji są doskonałe mięsne dania z grilla: koźlina, jagnięcina, wieprzowina. Zaczynamy od zestawu przekąsek takich jak terranosalata z rybiej ikry, pasta z białej fasoli, ser feta, dolmades (tutejsza odmiana gołąbków), placki ze szpinaku. Wybitny jest nadziewany bakłażan wypełniony warzywami serem i czosnkiem, który znika z talerza w kilka sekund. Wart spróbowania jest także soczysty kurczak podany z makaronem i warzywami, jagnięcina czy musaka.
Archodissa, Aliki
Restauracja działająca sezonowo od kwietnia do października na skalistym wzgórzu w Aliki. Lokal prowadzi sympatyczny Grek Thassos i z uroczą żoną. Polka siedząca przy stoliku obok nas opowiadała nam, że para poznała się dzięki mamie właścicielki, która była tu na wakacjach i upatrzyła sobie Thassosa na swojego zięcia. Siadamy w przestronnym ogródku z widokiem na Morze Egejskie. Nie ma tu drukowanego menu, a właściciel opowiada, które dania są akurat dostępne i które poleca. Warte skosztowania są kalmary panierowane, świetnie przyprawione kotleciki przypominające kebab czy sałatka z ośmiornicy podana z lokalnymi oliwkami i cebulką.
BARY, KAWIARNIE, LODZIARNIE:
Karnagio Beach Cafe Bar, Limenas
Klimatyczny bar zlokalizowany na plaży w Limenas. Oprócz błękitnej, niezwykle czystej wody i widoków na morze, można tu wpaść na kawę, drinka, śniadanie, lunch czy kolację. Możemy usiąść przy skałach, na dachu budynku lub wyciągnąć się na leżakach przy plaży wysypanej marmurowym białym żwirkiem.
Natura Beach Bar, Ormos Prinou
Doskonałe miejsce na relaks nad morzem. Bar mimo, że jest oddalony ze 100 metrów od morza, to zapewnia plażową, chilloutową atmosferę. Po kąpieli w morzu można usiąść w wygodnym leżaku, albo pobujać się na fotelu lub hamaku słuchając lokalnej muzyki.
Gkoumas Pastry Shop, Potos
Cukiernia w której kupicie chleb czy słodkie i wytrawne wypieki, którymi mieszkańcy Thassos raczą się zwykle na śniadanie. W ofercie m.in. Tyropita z serem feta, czy bougatsa z ciasta filo wypełnionego kremem waniliowym.
Dodoni, Limenas
Popularna lodziarnia w stolicy wyspy Limenas, lody zjemy tu w przestronnym ogródku, możemy zamówić lody także na wynos.
Sklep Sourinis, Potos, Theologos, Limenaria
Firmowy sklep z lokalnymi produktami prowadzony pod marką Sourinis, producenta słodkich przetworów, który swój zakład ma w Theologos, w górach na południu wyspy. Sklep z ich produktami znajdziemy w trzech lokalizacjach: w Potos, Theologos i Limenarii. Kupimy tu produkty takie jak orzechy w miodzie, owoce w syropie lub miodzie (np. figi, pomarańcze, orzechy, dynie), miód sosnowy, ale także inne smakołyki od lokalnych producentów.
Targ z jedzeniem, Prinos:
Jedyny targ z jedzeniem na wyspie odbywa się co poniedziałek w Prinos, my niestety się nie załapaliśmy, bo nie byliśmy na Thassos w ten dzień tygodnia, ale podobno warto się tam wybrać w poszukiwaniu lokalnych przysmaków i nie tylko. Sprawdźcie i dajcie znać jak było.
PRODUCENCI
Fabryka Makaronu: San Allote (Like Old Times), Prinos
San Allote – Like Old Times to powstała w 2018 roku w Prinos mała fabryczka, gdzie młode małżeństwo zajmuje się produkcją tradycyjnego makaronu. Produkują tu kilkanaście rodzajów makaronu o różnym składzie, w tym także smakowych. Po wcześniejszym umówieniu możemy zobaczyć proces produkcji, wziąć udział w warsztatach gotowania i zakupić makaron na miejscu.
Muzeum Oliwy: Sotirelli, Panagia
Sotirelli to rodzinna marka oliwy, która jest produkowana na wyspie od pokoleń. Pierwsza fabryka oliwy Sotirelli powstała w 1915 i bazowała na młynie wodnym, który napędzał maszynę wyciskającą oliwę. W 1968 fabryka przeszła na napęd elektryczny i tak funkcjonowała do 2007 roku. W tej chwili w miejscu starej fabryki funkcjonuje muzeum oliwy, gdzie można obejrzeć stare maszyny (także te napędzane wodą), zapoznać się z procesem produkcji, obejrzeć film (także w polskiej wersji językowej), a także dokonać zakupów oliwy, oliwek i produktów spożywczych i kosmetycznych na bazie oliwy. My mamy okazję poznać Kleopatrę, która należy do rodziny Sotirelli i oprowadza nas po muzeum.
Muzeum producenta oliwy organicznej: Vieltha, Prinos
Rodzinna firma Vieltha została założona 20 lat temu i specjalizuje się w produkcji ekologicznej oliwy z oliwek zwaną Cardiofilos. Produkują również nieorganiczną oliwę z pierwszego tłoczenia o tradycyjnej złotej barwie pod nazwą Chrysolado. W Prinos możemy obejrzeć muzeum oliwek, zapoznać się z ich różnymi odmianami, a także zakupić oliwę do domu. Oprócz oliwy możemy tu kupić oliwki, pasty z oliwek, oliwy z ziołami, czy olej balsamiczny.
Wyspę Thassos odwiedziliśmy na zaproszenie Discover Greece.
Tu znajdziesz Informacje praktyczne na temat Thassos: jak dojechać, gdzie nocować, co zobaczyć etc.