Gdzie zjeść na Korsyce? Kulinarny przewodnik po Île de Beaute

7 sierpnia 2019

Podróżując po Korsyce odkrywamy nie tylko jej wyjątkową przyrodę, ale także oryginalne smaki. Ta francuska wyspa położona na południe od Francji i na zachód od Włoch, mimo że czerpie z wpływów obu krajów, ma swoją własną, lokalną kuchnię, którą warto poznać. Kuchnia Korsyki odzwierciedla jej niezwykłe górzyste krajobrazy, zielone pastwiska z owcami, lesiste wzgórza z dzikimi świniami, czystymi rzekami pełnymi pstrągów, kasztanowcami czy bogactwem grzybów w sezonie jesiennym. To także wybrzeże pełne owoców morza i wyśmienitych ryb. W czasie naszej wyprawy odwiedziliśmy wiele restauracji, barów, lodziarni i innych miejsc związanych z jedzeniem. Gdzie według nas warto zjeść podczas podróży po Korsyce? Których miejsc nie można ominąć i czego warto spróbować?

Lista miejsc jest wyjątkowo długa, więc te najlepsze oznaczyłam plusami. Znajdziecie tu nie tylko restauracje, ale również lokalnych producentów, targi z jedzeniem, lodziarnie, winnice. Wszystkie miejsca zaznaczyłam na mapie, którą znajdziecie pod artykułem.

LEGENDA:
+ warto odwiedzić jeśli będziecie w okolicy  ++bardzo dobra kuchnia, warto odwiedzić   +++ miejsce warte podróży, koniecznie , moje ulubione miejsca na Korsyce

RESTAURACJE:

Chez Vincent ++, 12 Rue Saint-Michel, Bastia

Restauracja położona tuż przy cytadeli, z tarasem z pięknym widokiem na morze i port. Czekając na jedzenie można obserwować przypływające do portu promy i statki. Zjecie tu niezłe pizze, ale także codziennie zmieniane dania dnia – wyśmienite ryby, owoce morza, sałatki czy dania mięsne.

Chez Vincent

Chez Vincent Korsyka

Korsyka Chez Vinzent

Le Sampiero+,  place du Donjon, Bastia

Jedna z niewielu restauracji w Bastii, gdzie jedzenie podadzą Wam także w czasie sjesty. Trafiamy tu trochę przypadkiem, bo większość innych restauracji jest w tym czasie zamknięta. Mimo turystycznego menu wypełnionego kolorowymi zdjęciami dań, zjemy tu przyzwoicie. Warto spróbować lokalnych przysmaków takich jak penne z serem brocciu i szynką prizzutu (odpowiednik włoskiego prosciutto), czy sałatkę morską z owocami morza, ryżem i lodami cytrynowo-miętowymi. Obsługa nieźle mówi po angielsku.

La Sampiero Bastia

La Sampiero Bastia 2

La Sampiero makaron Bastia

La Sassa++, Monte de la Tour, Nonza

Ta restauracja położona na skalistej półce tuż przy genueńskiej wieży w Nonza to klimatyczny choć przestronny lokal pod gołym niebem. To jednocześnie jedna z najpiękniej położonych restauracji, które odwiedziliśmy na Korsyce. Warto zatrzymać się tu choć na chwilę, na drinka czy wino, bo widok z tarasu na czarną plażę Nonza zapiera dech w piersiach. Karta stanowi przegląd międzynarodowych standardów takich jak ceviche z tuńczyka czy burger. Większość dań przygotowywanych jest na grillu, w kuchni pod gołym niebem. Warto spróbować tu lokalnej specjalności – canneloni z serem brociu i truflami. Wieczorami możemy podziwiać stąd zachody słońca, a później bawić się przy muzyce na żywo lub granej przez DJ’a.

La Sassa

La Sassa 2

La Sassa tuńczyk

La Sassa szaszłyk

La Vista+, Immeuble Ancienne Poste, Saint Florent

La Vista zlokalizowana jest na centralnym placu Saint Florent, nie sposób jej przeoczyć. To przede wszystkim bar, który wypełnia się ludźmi wieczorami. Kuchnia nie jest tu wyszukana, ale warto wpaść na deskę bardzo dobrych korsykańskich tapasów z kieliszkiem wina i podziwiać zachód słońca.

La Vista

La Vista deska

La Vista pion

Le Petit Caporal++, port de Plaisance, Saint Florent

Restauracja w porcie w Saint Florent polecona przez lokalsów. Warto spróbować muli à la marinière z frytkami, wyśmienitego steka z tuńczyka czy penne alla Siciliana z tuńczykiem, pomidorami, oliwkami i anchois.

La Petit Caporal

La Petit Caporal tuńczyk

Ferme Campo di Monte +++, Murato

Wizyta w Ferme Campo di Monte to najciekawsze kulinarnie  doświadczenie naszego wyjazdu. Choć niełatwo tu dotrzeć bo restauracja położona jest w górach i bez samochodu 4×4 trudno Wam będzie tam dojechać, to kolacja (bo lokal jest czynny tylko wieczorem) tutaj jest zdecydowanie warta tej wyprawy. W tej restauracji nie ma menu. Płacicie 56 Euro za osobę, a połowę tego za dziecko i w tej cenie macie pięcio-daniowe menu i wszystkie napoje włącznie z winem. Zjecie tu lokalne przysmaki przygotowywane przez matkę i córkę. My trafiliśmy tutaj na zupę korsykańską, korsykańską lasagnę, gulasz cielęcy, talerz wędlin i serów, wybór lokalnych deserów. Uwaga na wielkość porcji – są nie do przejedzenia! Pamiętajcie, żeby wziąć gotówkę, bo w tej restauracji kartą nie zapłacicie. Jeśli jednak zapomnicie – nie martwcie się – uśmiechnięta obsługa poda Wam adres najbliższy temu gdzie się tego lub następnego dnia wybieracie, żebyście mogli zapłacić za kolację. Jak powiedział manager – dewizą restauracji jest rozwiązywanie problemów a nie ich wywoływanie.

Ferme Campo di Monte

Ferme widok

Ferme gulasz

Ferme sery

Ferme zupa

La Voute +, Sant Antonio

Zwiedzając Sant Antonio warto zatrzymać się w jednej z urokliwych restauracji z niezwykłym widokiem na miasto i góry. Zjemy tu świetne canneloni z serem brocciu, sałatkę korsykańską czy carpaccio z bakłażana.

L’ancura+, Sagone 

Cudownie położona nad samym morzem restauracja specjalizująca się w daniach rybnych jest zwykle wypełniona gośćmi, z których większość stanowią lokalni mieszkańcy. Z widokiem na morze i łódki idealnie  zgrywa się tradycyjna zupa rybna serwowana w wazie, z oddzielnie podanymi dodatkami – czosnkiem, tartym serem i sosem. Warte uwagi są także kolorowe pomidory z burratą czy chrupiące placki z cukinii.

Lancura Sagone

Sagone woda

Lancura zupa

Lancura pomidory

Epicerie Leca++, Rue du Colonel Fieschi, Cargese

Sklep z wędlinami, serami i innymi lokalnymi korsykańskimi specjałami i niewielkim barem gdzie możemy ich spróbować w towarzystwie lokalnych win. Żeby mieć najlepszy przegląd tego co mają najlepsze, polecamy zamówić talerz Epicerie Leca, na którym znajdziemy różnorodne wędliny (coppa, lonzu, saucissons, jambon crue), sery, terrine, tapenady, dżemy i pikle. Najlepiej smakują z lokalnym winem!

A Piaghja+, Cargese 

Bardzo dobry wybór, jeśli chcecie spędzić dzień na plaży w Cargese. W tej położonej tuż przy plaży restauracji zjemy mule, ryby, sałatki oraz pain du bandit, czyli  grillowane pieczywo z serem, szynką, oliwkami i sałatką. Do lekkich plażowych dań i leżakowania na słońcu idealnie pasuje różowe korsykańskie wino.

U Campanile – Chez Pascale++, 12 Rue Saint Charles, Ajaccio

Tak jak większość restauracji na Korsyce to miejsca, które wyszukałam lub zostały mi przez kogoś polecone, tak do tej trafiliśmy przypadkowo – siedziało tu sporo ludzi nie wyglądających na turystów, zwolnił się akurat jeden stolik, usiedliśmy. W karcie sporo świetnych lokalnych przysmaków takich jak: omlet à la brousse z serem brocciu, cannelloni z brocciu, deska lokalnych wędlin, terrina czy gulasz z dzika.

Le Frere++, Domaine Kiesale, Casalabriva

Restauracja sezonowa, czynna od kwietnia do września, położona na odludziu, ale w niedalekiej odległości od starożytnego miasta Filitosa. Szefem kuchni jest tu Henri Abbatucci, właściciel lokalu, w którym zjemy organiczne produkty od jego dwóch braci – wołowinę rasy Vache Tigre i wino z Domaine Comte Abbezi. Siadamy w pięknym ogrodzie otoczonym zielenią. Mimo, że nie jest to lokal przy głównej trasie, czy w dużym mieście warto wpaść jeśli jesteście w okolicy.Wędliny czy mięsne dania są tu może nienajtańsze, ale wyśmienite.

La Frere

Ferme de Minora +, Vallée de l’Ortolo Lieu-dit Minora, Sartene

Farma po drodze między Sartene a Bonifacio. Zjemy tu pod gołym niebem w uroczym choć trochę zaniedbanym ogrodzie. Przyjemnie jest usiąść na ręcznie robionych, wygodnych krzesłach w zacienionym ogrodzie. Zjemy tu świetny talerz lokalnych wędlin. W krótkiej karcie znajdziecie dania bazujące na produktach pochodzących z farmy m.in świetną jagnięcinę. Ferme de Minora to proste, smaczne jedzenie w przystępnej cenie.

Kissing Pigs++,5 Quai Banda del Ferro, Bonifacio

Restauracja Kissing Pigs zlokalizowana w porcie Bonifacio to miejsce z przyjazną atmosferą oraz wspaniałym widokiem na port (koniecznie wybierzcie miejsce na tarasie). Oferuje kuchnię korsykańską łączącą nowoczesność i tradycję. Zamówimy tu lokalne wędliny, specjalnością są także dania przygotowane i serwowane w garnkach takie jak: dziczyzna, jagnięcina, wieprzowina. Do jedzenia możemy dobrać jedno z 60 różnych win korsykańskich znajdujących się w karcie.

Kissing Pig Bonifacio

Kissing pig

Da Passano+++, 53 Quai Jérôme Comparetti,  Bonifacio

Jedna z najciekawszych restauracji na Korsyce położona w porcie w Bonifacio. Korsykańskie produkty podawane są tu w nowoczesny, kreatywny sposób, pięknie się prezentują, a co najważniejsze smakują rewelacyjnie. Dania są podawane w formie tapas, idealne żeby się nimi dzielić.  Warto spróbować m.in. zaserwowanego na kościach risotto z truflami, linguini z krabem podanew skorupie kraba, ośmiornice czy małże świętego Jakuba z warzywami i cytrusami.

Da Passano

Da Passano Korsyka

Da Passano krab

Da Passano Korsyka

Da Passano jedzenie

Da Passano

Cantina Doria++, 27 Rue Doria, Bonifacio 

Mieści się  w położonej w części miasta położonej nad portem. Rustykalny wystrój łączy się tu z bardzo sympatyczną obsługą. Mimo, że w lokalu jest tłoczno to czujemy się dobrze zaopiekowani, trochę tak jakbyśmy odwiedzili bliską rodzinę. Ich domowa kuchnia jest wyśmienita. Warto spróbować zupy korsykańskiej, ale także innych korsykańskich klasyków w przystępnych cenach. Porcje są ogromne, więc nie przesadzajcie z ilością zamówionych dań. Miejsce jest zawsze pełne, lepiej więc zrobić wcześniejszą rezerwację.

A Casa Corsa+,Porto Vecchio

Sympatyczne miejsce w Porto Vecchio z dużym ogrodem i widokiem na port. Zjemy tu dania kuchni korsykańskiej, francuskiej i śródziemnomorskiej takie jak canelloni z brocciu czy dzik po korsykańsku.

A casa Corsa

LODZIARNIE

Paoli Gourmet++, 6 rue des Tarrasses, Bastia

Lodziarnia zlokalizowana w centrum Bastii produkująca autorskie lody rzemieślnicze bazujące na mleku z lokalnych kóz i krów rasy Jersey hodowanych na Korsyce. Koniecznie skosztujcie oryginalnych lokalnych smaków takich jak: lody z sera brocciu, kasztanów, muscatu z Cap Corse, miodu szafranowego i wielu innych.

Rocca Serra++, 17 Quai Comparetti, 17, rue Doria, Bonifacio

Lodziarnia, którą w 1986 roku otworzył w marinie w Bonifacio François Rocca-Serra. To najpopularniejsza lodziarnia w Bonifacio, która doczekała się także drugiej lokalizacji przy ulicy Doria w starej, położonej na wzgórzu części miasta. Znajdziemy tu tradycyjne smaki bazujące na lokalnych produktach, ale także dopasowane do aktualnych trendów uwzględniające potrzeby osób na diecie: wegan, diabetyków. Dodatkową zaletą lodziarni jest przestronny taras z widokiem na port. W sezonie spodziewajcie się długiej kolejki!

Rocca Serra

Rocca Serra

La Gelateria de Saint Florent ++, Saint Florent

Najpopularniejsza i polecana przez mieszkańców wyspy lodziarnia La Galateria de Saint Florent położona jest niedaleko portu. Jeśli chcecie poznać lokalne smaki spróbujcie lodów z brocciu czy kasztanowych. Znajdziemy tu też takie ciekawe propozycje smakowe jak likier z myrte, muscat du cap, orzechy z Korsyki, maquis, kasztany czy figi.

Pierre Geronimi++, Sagone

Na deser lub w ramach przerwy w plażowaniu w Sagone warto wybrać się do jednej z najsłynniejszych lodziarni na wyspie – Pierre Geronimi. Ich lody są dostarczane m.in. na dwór książęcy w Monako. Tutejszy wybór smaków  skłania do kolejnych odwiedzin. Zjemy tu m.in. lody z myrte, figi, agrumes de corse, kasztanów, ale także wytrawne smaki takie jak musztarda, seler, bazylia, wódka, whisky czy szampan. Poza Korsyką lody Pierre Geronimi zjemy w Monaco, Paryżu i Grenoble.

TARGI Z JEDZENIEM

La Marche Central+++, place Foch, Ajaccio

Targ w Ajaccio znajdziecie w samym centrum miasta przy placu Foch. Odbywa się codziennie poza poniedziałkami w godzinach 8:00-12:00. Można na nim kupić korsykańskie wędliny, sery, oliwki, owoce, warzywa, ciasteczka i inne pyszności, a także posilić się na jednym ze stoisk z gotowym jedzeniem. Koniecznie spróbujcie lokalnych serów czy pączków z brocciu.

PRODUCENCI, WINNICE

Domaine Orsini+++, Calenzana

Na północy wyspy  po drodze z Calvi do Calenzany warto zatrzymać się w Domaine Orsini. To miejsce, gdzie produkuje się lokalne specjały takie jak słodycze, wina, likiery, dżemy, konfitury czy miody. Zanim zrobimy zakupy w tutejszym sklepie, przy specjalnych stołach degustacyjnych możemy spróbować praktycznie każdego produktu, który tutaj powstaje. Warte zainteresowania są szczególnie kremy z kasztanów, dżemy i konfiturt , ale także niezłe wina czy nalewki. Zakupy są tu dla nas szczególnie proste, bo spotykamy dwie pracujące tutaj Polki, których mężowie służą w Legii Cudzoziemskiej.

Domaine Orsini

Domaine Orsini

Domaine Orsini

Orenga de Guffory+++, Patrimonio

To rodzinna winnica biologiczna w regionie Patrimonio działająca od ponad 50 lat. Właściciel, Henri Orenga de Gaffory posiada obecnie 56 hektarów winnic.  Za uprawę win odpowiedzialny jest Polak, pan Piotr, który oprowadza nas po winnicy i zdradza sekrety produkcji wina, a także życia na Korsyce. To najciekawsza winnica jaką odwiedziliśmy na Korsyce ze świetnymi winami we wszystkich kolorach – białymi, czerwonymi i wyjątkowymi różowymi. Wycieczki z przewodnikiem odbywają się w poniedziałki i piątki o 10:30, najlepiej się wcześniej umówić. Na zakupy po wino można się wybrać codziennie od 9:00 do 19:00.

Orenga de Gaffory

Orenga de Gaffory

Orenga de Gaffory

Orenga de Gaffory

Domaine Yves Leccia ++, Morta Piana

Yves Leccia to młoda winnica o powierzchni 15 hektarów działająca od 2004 roku w regionie Patrimonio na północy Korsyki. Wpadliśmy tam tylko na krótką degustację i zakupiliśmy też kilka butelek. Winnicę można odwiedzać od czerwca do października od poniedziałku do soboty w godzinach 9:00–13:00 i 15:00–19:00. W innych terminach trzeba się wcześniej umawiać.

Maison L.N. Mattei Cap Corse++, 15 Boulevard du Général de Gaulle, Bastia

Firmowy sklep marki lokalnego trunku Cap Corse L.N. Mattei. Cap Corse to ziołowy aperitif produkowany z drzewa chinowego dostępny w różnych wersjach smakowych. Można tutaj nabyć kilka butelek, a także skosztować tego trunku w specjalnie zaaranżowanym barze. Warto tu wpaść także dla pięknych wnętrz.

MAPA REKOMENDOWANYCH MIEJSC NA KORSYCE

Podsumowanie

Dodaj komentarz