Pumpui Thai Food – autentyczne smaki Tajlandii na Mokotowie

21 lutego 2020

Pumpui Thai Food, jedna z nowszych tajskich restauracji  w Warszawie, otworzyła się 1,5 roku temu  przy ulicy Dąbrowskiego na Mokotowie. Lokal widać z daleka – kolorowe logo z nazwą miejsca i uśmiechniętą pucołowatą buzią zwracają uwagę przechodniów. Logo nawiązuje do nazwy lokalu, bo pumpui po tajsku to pyzaty, pucołowaty. Zamiast tradycyjnego wystroju, w środku czekają na nas dość surowe, nowoczesne wnętrza przyozdobione egzotycznymi grafikami i zdjęciami z Tajlandii. Ciepłej i orientalnej atmosfery nadają miejscu zawieszone gęsto pod sufitem bambusowe lampy. Moją uwagę przyciąga mapa lokali w Bangkoku polecanych przez właścicieli zawieszona na jednej ze ścian.  To rezultat ich podróży po Tajlandii w poszukiwaniu lokalnych smaków.

Pumpui to lokal bardziej o klimacie barowym niż restauracyjnym. Średnio wygodne wydają się być wysokie długie ławy, które zwykle zapełniają się dopiero gdy nie ma innych wolnych miejsc. Dużo lepiej jest  usiąść przy jednym ze standardowych stolików przy wejściu lub w głębi lokalu. Przestrzeń jest tu niewielka więc jeśli chcecie mieć pewność, że znajdzie się dla Was miejsce, lepiej zrobić rezerwację. Latem w ogrodzie będzie czekała na Was dodatkowa przestrzeń w sezonowym ogródku na tyłach lokalu.

Krótkie menu inspirowane wyjazdem do Bangkoku

Menu otwartej w lipcu 2018 roku  restauracji ewoluowało. Przy obecnym  właściciele współpracowali z Wiktorią z bloga Pyza Made in Poland i stworzyli je po wspólnym wyjeździe do Bangkoku.

W krótkim menu znajdziemy znane tajskie dania takie jak curry (żółte, czerwone, zielone), pad thai czy zupę tom kha. Są także mniej popularne w Polsce propozycje: masamman curry, sałatka z zielonej papai, wołowina w sosie pieprzowym czy pad see ew.  W karcie jest informacja, że każde danie można na życzenie zamówić w wersji bardziej doprawionej. Do tego można zamówić tajskie piwo albo wino (nietajskie :)) w przystępnych cenach serwowane na kieliszki (od 8 zł), w karafkach (26 zł za 0,5 l) lub na butelki (od 49 zł za butelkę).

Smaki jak w Tajlandii

Pumpui odwiedzam dwukrotnie. Za każdym razem zaczynam od bardzo udanej popularnej tajskiej sałatki som tam czyli sałatki z zielonej papai (19 zł) odświeżającej,  chrupiącej, idealnie zbalansowanej. Sałatka z pomelo (18 zł)  z prażonymi wiórkami kokosowymi, orzechami arachidowymi, czosnkiem i pastą chilli wydaje się interesująca, prażony kokos przyjemnie chrupie, ale to zupełnie nie moje smaki. Na początek idealny jest także lekko pikantny szpinak wodny z woka (16 zł) z chilli, suszonymi krewetkami i czosnkiem.

Spośród dań głównych największym odkryciem jest bogaty w smaku pad see ew (32 zł) czyli kurczak z makaronem ryżowym, szpinakiem, jajkiem i sosem sojowym. Szeroki makaron ryżowy jest sprężysty, a całe danie niezwykle wyraziste i aromatyczne. Ciężko się od niego oderwać. Miła niespodzianka czeka mnie także po zamówieniu massaman curry z wołowiną (39 zł) – to jedno z moich ulubionych dań poznanych podczas wyjazdu do Tajlandii. Danie jest lekko pikantne, można wyczuć w nim nuty trawy cytrynowej, galangalu czy tamaryndowca.  Wśród składników nie zabrakło także orzeszków arachidowych, tajskiej szalotki czy taro  czyli tropikalnego kuzyna naszego ziemniaka.

Pasty do wszystkich rodzajów curry przygotowuje się na miejscu w lokalu, co bardzo doceniam, bo dużo łatwiej jest pójść na łatwiznę i korzystać z gotowych past. Curry podawane jest w kolorowych garnkach, dopasowanych do barwy potrawy. Oprócz massaman próbujemy też czerwonego  curry z krewetkami, a także z wołowiną (37 zł). Po otwarciu czerwonej pokrywki odkrywam aromaty tajskich ulic, a w środku znajduję takie składniki jak bambus, tajski bakłażan, tajską bazylię, liście kafir czy bakłażan groszkowy. Nie ma tu polskich zastępników, a autentyczne tajskie produkty, co czuć przy każdej łyżce dania.

W zupełnie inne nuty smakowe i aromaty uderza wyśmienita wołowina w sosie pieprzowym (29 zł) trochę ze zbyt dominującą nutą pieprzową (ale na własne życzenie, bo prosiłyśmy o ostrą), chrupiąca fasolką szparagową, czerwoną cebulą, szczypiorkiem, podana z ryżem jaśminowym.

Pumpui Thai Food to bardzo udana alternatywa zimowego wyjazdu do Tajlandii. Na talerzach autentyczne tajskie produkty, ręcznie robione curry czuć tu w każdym daniu. A aromatyczne, wyśmienite dania o wyrazistych smakach powodują, że pierwsza wizyta na pewno nie będzie ostatnią.

Pumpui Thai Food, ul. Dąbrowskiego 15a, Warszawa Mokotów, tel. 512 021 473

Podsumowanie

Kuchnia: tajska

Ceny: 20-40 zł

Typ lokalu: restauracja

Dodatkowe wymagania: ogródek letni

Okazja: babskie ploty, lunch, na drinka, spotkanie w grupie, spotkanie z przyjaciółmi

Dodaj komentarz