Castilla la Mancha – co i gdzie zjeść? Kulinarny przewodnik

11 maja 2022

Kastylia-La Mancha (hiszp. Castilla-La Mancha) nie jest najbardziej rozchwytywanym przez Polaków kierunkiem podróży do Hiszpanii. Ten region nie leży nad morzem, więc nie spędzimy tu czasu wygrzewając się na słońcu na plaży czy podskakując w morskich falach. Ma za to inne zalety szczególnie ważne dla miłośników wina i dobrego jedzenia.

Gastronomia Kastylii-La Manchy to tradycyjne potrawy przyrządzane z prostych, podstawowych składników, to kuchnia dopasowana do warunków pracy w polu. W daniach z tego regionu dominuje mięso z drobnej dziczyzny, wieprzowina, ziemniaki, czosnek. Z uwagi na brak dostępu do wybrzeża w kuchni Kastylii nie znajdziemy wielu dań rybnych, chociaż powszechnie używa się solonego dorsza i tuńczyka w puszce. To także największy region produkcji wina nie tylko w Hiszpanii, ale i na świecie obejmujący prawie 200 tysięcy hektarów winnic.

CO ZJEŚĆ? TRADYCYJNE DANIA Z REGIONU KASTYLIA-LA MANCHA

PISTO MANCHEGO

Pisto Manchego to regionalna wersja ratatouille, danie którego bohaterem są sezonowe warzywa takie jak pomidor, papryka, cebula,  cukinia czy bakłażan. Wszystkie składniki należy pokroić w drobną kostkę, a warzywa pomału gotować na patelni z oliwą z oliwek. W niektórych miastach Kastylii do pisto dodaje się także zmiażdżony czosnek z kminkiem czy mięso.  Wersji tego dania jest nieskończenie wiele, każda gospodyni, każdy kucharz ma własny przepis.

MIGAS DE PASTOR

Potrawa tradycyjnie uważana za danie pasterskie przygotowywana na bazie czerstwego, podsmażonego chleba, z kawałkami chorizo, mięsa, jajkami, papryką, czosnkiem oraz oliwą z oliwek. Oprócz składników wytrawnych w tym daniu często występują słodkie akcenty, takie jak pestki granatu, winogrona czy kawałki mandarynki.

GAZPACHO MANCHEGO = GALIANO

Gazpacho kojarzy nam się zwykle z popularnym chłodnikiem pochodzącym z Andaluzji.  Gazpacho Manchego niewiele ma z nim wspólnego. Kastylijskie gazpacho to danie przypominające gulasz, który zawiera kawałki ciasta cenceña, bulion oraz drobno posiekane mięso takie jak kurczak, zając, królik lub kuropatwa. W niektórych rejonach La Manchy sezonowo dodaje się  do gazpacho także różne grzyby np. kurki. To typowe danie kuchni pasterzy wspomniane jest przez Cervantesa w Don Kichocie, gdzie nazywane było Galiano.

DUELOS Y QUEBRANTOS

To tradycyjne danie, które również opisywał w swoim dziele Cervantes, to połączenie jajecznicy, chorizo,  szynki i boczku wieprzowego. Czasami dodaje się do niego również podroby. Danie to często podaje się w glinianym naczyniu.

BIZCOCHADA MANCHEGA

Bizcochada manchega to typowy deser z okolic La Manchy, z prowincji Ciudad Real, który przygotowywany jest z ciast Alcazar nasączonych mlekiem. Do ciasta dodaje się cukier, wanilię  i cynamon. Deser jest bardzo delikatny i bardzo słodki, je się go łyżką.

CO ZJEŚĆ? TYPOWE PRODUKTY Z REGIONU KASTYLIA-LA MANCHA

QUESO MANCHEGO

Ser Manchego o wyrazistym smaku to najbardziej znany ser w Hiszpanii wytwarzany z mleka owiec rasy manchega. To ser dojrzewający od 30 dni do nawet dwóch lat, a jego produkcja jest chroniona  geograficznym znakiem pochodzenia. Queso Manchego ma słodko-pikantny smak, jemy go najczęściej w towarzystwie szynki serrano, a także wina. Świetnie sprawdza się zarówno także w kanapkach i sałatkach.

SZAFRAN

La Mancha to region, gdzie uprawia się szafran –  jedną z najbardziej cenionych przypraw na świecie ze względu na wymagający sposób produkcji. Szafran z tego regionu posiada oznaczenie o chronionej nazwie pochodzenia (D.O.P.), jest używany do przygotowywania wielu przepisów kuchni hiszpańskiej i regionalnej kuchni z Castilli – manchego.

OLIWA

Jedną z najważniejszych gałęzi przemysłu w regionie jest produkcja oliwy. Kastylia-La Mancha to drugi pod względem wielkości obszar uprawy oliwek w całej Hiszpanii. Aż 4 regiony produkcji oliwy w La Manchy posiadają oznaczenie D.O.P: Montes de Toledo, Campo de Montiel, Aceites de La Alcarria i Montes de Calatrava,

WINO

Region Kastylia-La Mancha to największy region winiarski na świecie. Z 200 tysiącami hektarów upraw winorośli stanowi połowę areału całej Hiszpanii. Jest to również region eksportujący najwięcej wina w całej Hiszpanii i to właśnie stąd pochodzi co czwarte wino opuszczające granice Hiszpanii. Więcej o winnicach i winie z La Manchy znajdziecie w kolejnym artykule, który już wkrótce pojawi się na blogu.

GDZIE ZJEŚĆ?

La Vina E, Alcazar de San Juan, plaza de España

La Viña E zlokalizowana w Centrum Alcázar de San Juan, na Plaza de España to miejsce na niezobowiązujące spotkania w gronie rodziny lub przyjaciół przy kieliszku wina i dobrym jedzeniu. Historia miejsca sięga aż 1917 roku kiedy pradziadek obecnych właścicieli założył tawernę w miejscu, w którym mieści się ona do dziś dnia. Oprócz tawerny był także właścicielem kilku winnic, które nazywał  literami alfabetu (winnica A, winnica B…). Dlatego swój lokal nazwał La Viña „E”. Obecnie La Viña E to popularne miejsce spotkań przy winie, to kuchnia koncentrująca się na produkcie wysokiej jakości. Możemy tu zjeść regionalne dania łączące tradycję i nowoczesność. Ten lokal także winiarnia z szerokim wyborem win na kieliszki z regionu La Mancha, ale także z innych regionów Hiszpanii. Ucztę tutaj warto zacząć od pieczywa z pomidorami i oliwą,  queso manchego i szynki cerrano. Koniecznie spróbujcie ich wersji pisto Manchego z sadzonym jajkiem i papryczkami padron. Warta grzechu jest także Ensalada de pedriz (sałatka z kuropatwą).

La Antigua, Tomelloso C/ Don Víctor Peñasco, 112

Restauracja La Antigua znajduje się w Tomelloso, w pobliżu areny walki byków i mieści się w starym kastylijskim domu. Na piętrze znajduje się bar i sala na 40 osób. Drugie piętro składa się z pięciu prywatnych sal restauracyjnych. Mamy okazję jeść obiad w jednej z takich sal. Próbujemy tu typowych dań z rejonu La Mancha takich jak migas, gazpacho manchego w towarzystwie lokalnych win.

Las Musas, Campo de Criptana, C/ Barbero, 3

Restauracja położona w w Campo de Criptana, w samym sercu La Manchy, w niezwykle malowniczym miejscu pomiędzy gigantycznymi wiatrakami Cervantesa. To przestronny lokal z kilkoma salami i przestronnym i słonecznym patio ze stolikami na zewnątrz. Próbujemy tu lokalnych win, a także typowych dań z La Manchy takich jak marynowana wieprzowina, duelos y quebrantes, baranina, a na deser czekała na nas niesamowicie słodka, ale uzależniająca bizcochada czyli biszkopt w mleku.

Hospederia Casa de la Torre, El Toboso, C/ Antonio Machado, 16

Odwiedzając krainę Don Kichota, warto zatrzymać się w Casa de la Torre w Toboso. To XVII-wieczny dom wyposażony są w meble z XVIII i XIX wieku wypełniony pamiątkami związanymi z Don Kichotem, zbieranymi latami przez właścicielkę. Do dzieła Cervantesa nawiązuje też menu restauracji, która obsługuje klientów hotelu. Można tu skosztować dań kuchni z La Manchy w połączeniu z lokalnymi winami. Zjemy tu np. pisto manchego czy salpicon, o których pisał autor  Don Kichota.

 

Region Castilla la Mancha odwiedziłam na zaproszenie Ambasady Hiszpańskiej  i przedstawicieli regionu Castilla La Mancha.

Podsumowanie

Dodaj komentarz