Dziki Ryż – najlepsze zielone curry w Warszawie

15 marca 2007

Ostatnio wybrałam się do Dzikiego Ryżu w zimowe piątkowe popołudnie. Było minus 15, a ja wyciągnęłam przyjaciółkę na plener fotograficzny do łazienek, więc nieźle tam zmarzłyśmy. Dziki Ryż był dla nas więc nie tylko okazją do zjedzenia czegoś, ale także do ogrzania się. Rozpoczęłyśmy więc od gorącej herbaty, która podawana jest tu w sporym dzbanku, potem zamówiłyśmy danie główne – ja kurczak zielone curry z ryżem (koszt 26 zł), moja kumpela tofu zielone curry (24 zł). Trochę poczekałyśmy na nasze danie główne, ale w tym czasie rozgrzewałyśmy się herbatką. Gdy na stół wkroczyło jedzenie, zapachniało egzotyką. Zapach curry, zmieszany z innymi przyprawami unosił się nad stołem i zachęcał do konsumpcji. Zielone curry jest godne polecenia, nie brakuje w nim wszystkich niezbędnych składników i przypraw, jak trawy cytrynowej, kolendry, mleczka kokosowego, a mam wrażenie, że jest tam jeszcze coś (nie wiem co), co wyróżnia to curry spośród innych. Moim zdaniem to najlepsze zielone curry w Warszawie, a spróbowałam już niejednego, bo to moje ulubione danie kuchni tajskiej. I rachunek nieporównywalnie mniejszy niż w innych miejscach oferujących kuchnię tajską w których byłam. Wystrój miejsca prosty, poprawny, ale nie zapada w pamięć, jedyne co pamiętam to ciekawe lampy, mogłoby być trochę bardziej egzotycznie. Obsługa poprawna, sympatyczna ale nie rzuca na kolana, czasem trzeba było troszkę za długo poczekać zanim ktoś podszedł do stolika. Podsumowując: godne polecenia azjatyckie przysmaki w przystępnych cenach 🙂

Dziki Ryż ul. Puławska 24b tel. (22) 848 00 60

 

Podsumowanie

Dzielnica: Mokotów

Kuchnia: azjatycka, chińska, japońska, orientalna, tajska

Ceny: 20-40 zł

Typ lokalu: restauracja

Okazja: lunch