Chianti – próbuję menu kurkowe
10 sierpnia 2008
Uwielbiam kurki i dania z kurek, dlatego co roku z utęsknieniem czekam na menu kurkowe, które pojawia się w Warszawskich knajpach w okolicach sierpnia. W tej chwili na pewno menu kurkowe jest w Chianti, Jazz Bistro i The Olive. Szczegółowe menu można znaleźć w mojej notce dotyczącej menu kurkowego. Rozpoczęłam sezon od spróbowania dań w Chianti. Usiedliśmy w ogródku na Foksal, ja wybrałam kurki duszone w śmietanie ze świeżym koprem (38 zł) a Pat gnocchi z kurkami i cukinią (38 zł). Oba dania były znakomite i rozpływały się w ustach. Warto spróbować. Na deser oboje skusiliśmy się na pucharek owoców leśnych (jagody i maliny) z mascarpone (i migdałami) (18 zł), również były wyśmienite i pięknie podane. Obsługa w Chianti jak zwykle super profesjonalna, potrafi doradzić, uprzejma i na poziomie. Żeby nie było jednak za słodko to był jeden minus tej wizyty: zamówiłam kieliszek wina domowego i niestety musiałam go zwrócić, gdyż z kieliszka wydobywał się dziwny zapach, pochodzący prawdopodobnie od naczynia a nie wina. Zgłosiłam to kelnerce i dostałam nowy, ale drobny niesmak pozostał. Ale na dania z kurek na pewno jeszcze tu wrócę.
Chianti ul. Foksal 17, tel.(022) 828 02 22
Zobacz także:
Gdzie na kurki w Warszawie? Menu kurkowe