Jak rozpoznać dobrą restaurację ?
14 czerwca 2009
Najważniejszy jest zapach. W restauracji musi apetycznie pachnieć – twierdzi krytyk kulinarny Maciej Nowak. Z kolei Piotr Adamczewski zanim usiądzie do stolika, stara się wejść do kuchni, a także odwiedza toaletę w lokalu. Jeśli te miejsca odstraszają, nie decyduje się na posiłek. Dobra restauracja, zdaniem znawców gastronomii zaproszonych do programu Dzień Dobry TVN, ma krótką kartę menu, tylko kilka pozycji. Bogate karty przekładają się często na nieświeże dania, gdyż restauracja nie jest w stanie utrzymać dużej ilości świeżych składników. Nowak jest fanem sezonowego menu, które pojawia się w kartach coraz większej liczby restauracji.
Ceni w nich to, że restauratorzy korzystają z produktów sezonowych i lokalnych, a dania dostosowują do pór roku i naszego nastroju. Według ekspertów nie powinno się odwiedzać knajp pustych, choć ja nie do końca się z tym zgadzam, gdyż w czasie kryzysu jest takich w Warszawie coraz więcej i nie zawsze pusty lokal oznacza słabą jakość. Co do knajp wypełnionych po brzegi to zdania ekspertów są podzielone. Adamczewski, uważa że przy zbyt dużym obłożeniu jakość potraw ulega znaczącemu obniżeniu. Nowak chętnie wpada z wizytą właśnie do takich restauracji. W programie oprócz knajpowego entuzjasty – Nowaka i dostrzegającego zarówno plusy i minusy polskiej gastronomii Adamczewskiego wystąpił także dziennikarz Gazety Wyborczej Wojciech Staszewski, autor artykułu: „Wasze ciała to wesołe miasteczka„, który rozpoczął ciekawą dyskusję o polskiej gastronomii na gazetowym forum .
Podsumowanie
Typ lokalu: restauracja
Fajny ten wywiad. Podoba mi się zestawienie Adamczyka z Nowakiem. Nie często się pojawiają razem przecież i widać, że się różnią zdaniem w kilku miejscach.
Ciekawe jakież to zasoby internetu zawierające oceny restauracji prowadzący mieli na myśli, a których nazwy nie wymienili… 🙂
miejmy nadzieję że nie gastronauci.pl – tendencyjne, nieprawdziwe opinie. Działalność portalu jest skandaliczna, oszukujecie ludzi, wybierajac publikacje, które wam odpowiadają, a ignorując i nie publikując opinii negatywnych. Cedzicie opinie, jakby zależały one od sponsorów-wstyd.
fro: też mi się podobał ten wywiad, mniej artykuł z wyborczej który podlinkowałam, a który może wielu odstraszyć od jedzenia w restauracjach. a ja też nie lubię jadać w pustych knajpach, nawet jak jest smacznie:) ja jestem bliższa bardziej optymistycznemu podejściu Nowaka. Wiadomo trzeba uważać na to co się je, ale przede wszystkim się tym cieszyć 🙂
ola: ciekawe, ciekawe czyżby chodziło o …. gastronautów?
no nie wiem, nie wiem 😉
prawdziwego smakosza
nie odstraszy ani pusta sala
ani toalety drugiej świeżości
:::
są świątynie jedzenia
i kapliczki jadania
:::
Olu
dobrze wiemy, że Maciej
żyć nie może bez zerknięcia w Gastronautów
:::
całe szczęście, że panowie różnią się opiniami
@brzucho „są świątynie jedzenia i kapliczki jadania” – piękne!
Brzucho, dzięki za piękny jedzeniowy poemat i zapraszam do kolejnych odwiedzin u mnie:)