Jak rozpoznać dobrą restaurację ?

14 czerwca 2009

dNajważniejszy jest zapach.  W restauracji musi apetycznie pachnieć – twierdzi krytyk kulinarny Maciej Nowak. Z kolei Piotr Adamczewski zanim  usiądzie do stolika, stara się wejść do kuchni, a także odwiedza toaletę w lokalu. Jeśli te miejsca odstraszają, nie decyduje się na posiłek. Dobra restauracja, zdaniem znawców gastronomii zaproszonych do programu Dzień Dobry TVN,  ma krótką kartę menu, tylko kilka pozycji. Bogate karty przekładają się często na nieświeże dania, gdyż restauracja nie jest w stanie utrzymać dużej ilości świeżych składników. Nowak jest fanem sezonowego menu, które pojawia się w kartach coraz większej liczby restauracji.

Ceni w nich to, że restauratorzy korzystają z produktów sezonowych i lokalnych, a dania dostosowują do pór roku i naszego nastroju. Według ekspertów nie powinno się odwiedzać knajp pustych, choć ja nie do końca się z tym zgadzam, gdyż w czasie kryzysu jest takich w Warszawie coraz więcej i nie zawsze pusty lokal oznacza słabą jakość. Co do knajp wypełnionych po brzegi to zdania ekspertów są podzielone. Adamczewski, uważa że przy zbyt dużym obłożeniu jakość potraw ulega znaczącemu obniżeniu. Nowak chętnie wpada z wizytą właśnie do takich restauracji. W programie oprócz knajpowego entuzjasty – Nowaka i dostrzegającego zarówno plusy i minusy polskiej gastronomii Adamczewskiego wystąpił także dziennikarz Gazety Wyborczej Wojciech Staszewski, autor artykułu:  Wasze ciała to wesołe miasteczka, który rozpoczął ciekawą dyskusję o polskiej gastronomii na gazetowym forum .

 

Podsumowanie

Typ lokalu: restauracja