Gęsina w restauracji Mirador
16 listopada 2009
Na Św. Marcina zagościła w Warszawie Gęsina, a to dzięki akcji organizacji Slow Food, która ma na celu promocję w naszym kraju polskiej gęsi owsianej. To właśnie młoda polska gąska przyciągnęła mnie w Dzień Niepodległości do Restauracji Kręglickich Mirador. W karcie tej hiszpańskiej restauracji znalazły się trzy potrawy z gęsiny, z których wypróbowaliśmy dwa dania główne. Kosztowaliśmy rewelacyjne udko gęsi na marchewce z figami i imbirem (42 zł) podane z wyśmienitym sosem na bazie balsamico. Gąska była mięciutka, znakomicie przyrządzona i świetnie zgrana z dodatkami. Gęś pieczona z pomarańczami i
cynamonem, gruszką i serem Manchego (45 zł) podana w kokilce olśniła nas wyborną kompozycją smaków. Mile zaskoczyło połączenie polskich składników, egzotycznych owoców i przypraw, z hiszpańskimi dodatkami. To danie wywołało wojnę na widelce przy naszym stole, a zawartość dość sporego naczynia zniknęła w oka mgnieniu. Wygląda na to, że gęsia kampania PRowa dotarła do warszawiaków. W narodowe święto Mirador był pełen gości, a my mieliśmy dużo szczęścia, że godzinę przed przyjściem udało nam się zarezerwować ostatni wolny stolik. Kilka innych osób musiało odejść z kwitkiem. Akcja Gęsina na Św.Marcina potrwa do 21 listopada, więc kto ma ochotę skosztować tego pysznego mięsa w warszawskich restauracjach powinien się pospieszyć.
Mirador, ul. Grzybowska 2, tel.(22) 436 34 34 (restauracja zamknięta)
Zobacz także: