Sokotra – kuchnia z Jemenu

7 listopada 2012

Sokotra to należąca do Jemenu wyspa położona na Oceanie Indyjskim, na południe od Półwyspu Arabskiego. To także nowa restauracja na Wilczej serwująca kuchnię jemeńską i hinduską. Do tej pory w Warszawie nie spotkałam lokalu z kuchnią z Jemenu. Ta jest pierwsza. Tak niewiele jest u nas lokali serwujących dania z tych mniej popularnych krajów… A szkoda… Od razu przychodzą mi na myśl uliczki Londynu gdzie można spotkać restauracje z  daniami z prawie każdego zakątka świata. Zazdrosne są to wspomnienia… U nas królują Włochy, trochę Hiszpanii, Chiny, ewentualnie Tajlandia, Indie… Kuchnia indonezyjska, która jest hitem od lat w Niemczech czy Londynie, u nas jest reprezentowana przez jedną restaurację – zlokalizowaną w centrum handlowym… Kiedyś była na Kruczej restauracja z kuchnia australijską (dania z kangura, strusia i krokodyla), ale działała niecały rok… Kuchnia jemeńska jest u nas zupełnie nieznana, więc wzbudza zaciekawienie…

Sokotra kuchnia jemeńska

Sokotra zaskakuje od wejścia nie tylko rzadko spotykaną kuchnią, ale także oryginalnym wystrojem. Uwagę przyciąga umieszczony we wnętrzu słup średniego (albo niskiego?) napięcia. Dostrzegamy też niebanalne, różnorodne lampy. Elementy surowe łączą się z ciepłymi i tworząc bardzo przyjemne otoczenie…Elementem wyróżniającym lokal jest na pewno przytulny kącik na podwyższeniu, gdzie można usiąść na kolorowych poduszkach i zjeść na podłodze… Ciekawe rozwiązanie…

sokotra

W menu lokalu oprócz kuchni jemeńskiej są także dania hinduskie. Karta podzielona jest na dwie części, z lewej widnieją dania jemeńskie a z prawej potrawy hinduskie. Ponieważ kuchnia jemeńska jest mi prawie nieznana, skupiam się na lewej stronie karty. Zaciekawia zupa z soczewicy (7 zł), pikle z rzepy (10 zł), czy okra z baraniną (20 zł). W menu jest dużo propozycji typu „danie jednogarnkowe”…

Kuchnia jemeńska to przede wszystkim przyprawy. Najczęściej stosuje się w niej kminek, kardamon, kurkumę, szafran czy kolendrę. Do wielu dań dodaje się również czosnek i chili. Jemeńskie potrawy zawierają najczęściej warzywa, fasolę, soczewicę, zboża i ryby. Popularne jest również mięso – kurczak, wołowina i baranina. Z uwagi na okupację otomańską kuchnia Jemenu ma dużo naleciałości tureckich.

Zaczynamy od Sambusa z wołowiną (15 zł). Dostajemy doskonale przyprawione, smakowite, chrupiące rożki  z cienkiego ciasta wypełnione siekaną wołowiną. Pat jest nimi zachwycony. Towarzyszy im lekko pikantny sos z pomidorów i chilli. Sos jest porywający, tak, że przy pomocy pity czyszczę półmisek do ostatniej kropelki. Hummus (10 zł), który jemy również na przystawkę jest odpowiedniej konsystencji, wyważony, lekko kwaskowaty, taki jak lubię. Mushakkal z kurczakiem (20 zł) to kawałki duszonego kurczaka duszone z warzywami. Danie podane jest na metalowej patelni, w środku znajduję okrę, pomidory, paprykę, bakłażana, cukinię i słodkiego ziemniaka. Pikantność, bogactwo przypraw i niezapomniany smak, to wszystko mieści się na niewielkiej patelni. Zgodnie z rekomendacją kelnera z arabską chustką pod szyją, zamawiamy też sizzler z kurczakiem (25 zł) czyli gorący półmisek, spotykany w restauracjach indyjskich. Na gorącej podstawie ułożony jest wielki liść kapusty wypełniony różnorodnymi warzywami i  mięsem. Oba dania główne są smaczne i sycące, choć dla mnie sizzler jest ciut za pikantny, ale  stosunek wielkości porcji oraz ich jakości do ceny doskonały.

Sokotra restauracja Wilcza

Sokotra humus

Sokotra

Z Sokotry wychodzimy bardzo zadowoleni i najedzeni. Na pewno nas tu zapamiętali, bo Smakuś tak się dobrze tu poczuł, że zdążył zrzucić z murku dwie doniczki z papryczkami (Droga Restauracjo: to my jesteśmy od tych doniczek – przepraszamy raz jeszcze 🙂 ). Na szczęście właściciele byli przewidujący, wybierając zamiast glinianych, doniczki metalowe. Strata po takim zrzucie to tylko garść ziemi i troszeczkę bałaganu. Restauracjo Sokotra – uwaga na doniczki, bo my planujemy jeszcze wrócić! 🙂

Sokotra, ul. Wilcza 27, tel. 22 270 27 66

Więcej zdjęć z naszej wizyty w restauracji Sokotra znajdziecie na fanpage’u Restaurantica.pl na Facebooku.