Il Caminetto

19 listopada 2013

Il Caminetto

Gdzie jest najlepsze włoskie jedzenie w Warszawie? Gdzie można zjeść najlepszą pizzę, makaron czy inne włoskie dania?. To pytania często stawiane przez moich znajomych czy czytelników bloga. Pojawienie się nowych restauracji takich jak Mąka i Woda czy Mamma Marietta powoduje, że temat wraca jak bumerang.  Bo prawie każdy ma swoje ulubione włoskie miejsce. Wy też macie? Wśród miejsc, które w takich dyskusjach się przewijają często pojawia się Il Caminetto  – restauracja od ośmiu lat prowadzona przez Włocha Waltera Cherubini  na Saskiej Kępie. Najwyższy czas wrócić tam ponownie żeby zobaczyć jak radzi sobie po latach w starciu z nowymi lokalami, które powstają w Warszawie ostatnio jak grzyby po deszczu.

Nie jest to moja pierwsza wizyta w tym miejscu, poprzednią, przed sześcioma laty wspominam dość pozytywnie, choć czas zatarł już smakowe szczegóły. Restauracja mieści się w niezbyt wyględnym pawilonie, który pamięta chyba czasy PRL i nie zachęca do wspięcia się po schodach na pierwsze piętro. Gdy wejdziemy do środka, jest trochę lepiej, o ile ktoś gustuje w tradycyjnych włoskich wnętrzach z ceglanymi ścianami i dość ciasno ustawionymi stolikami przykrytymi kraciastymi obrusami. Na pewno wystrój jest spójny, a klimatu dodaje ustawiony na wprost wejścia Il Caminetto, czyli kominek. Lokal w Święto Niepodległości jest wypełniony ludźmi. Co chwila do środka wchodzą kolejni chętni włoskich smaków. Przychodzą tu ludzie w różnym wieku, jest sporo rodzin z dziećmi. Niektórzy jedzą trzydaniowy  obiad, inni tylko pizzę.  Jest gwarno, głośno, jak we włoskiej tratorii.

Il Caminetto

Il Caminetto

W karcie domowa, regionalna kuchnia z Umbrii, skąd pochodzi właściciel restauracji. Menu wydaje się nie kończyć. To istna książka, która ma wiele rozdziałów. Mam ochotę na rybę, przyglądam się więc daniom rybnym i owocom morza. Kelnerka uprzedza nas, że jedyną dostępna rybą jest dziś sola mrożona i jej nam nie rekomenduje. Świeże ryby i owoce morza dostępne są od czwartku do soboty. To uczciwe postawienie sprawy i bardzo podoba mi się takie podejście. W takiej sytuacji wybawieniem jest dla nas menu sezonowe umieszczone na dwóch pierwszych stronach menu, dziś do wyboru są dwie dodatkowe sezonowe karty – dania z dyni i dania ze ślimaków.

Restauracja Il Caminetto słynie z domowych makaronów. Nie możemy więc ich nie spróbować. Ravioli z dynią (28 zł) to ugotowane idealnie, al dente pierożki nadziewane dyniowym musem, podane z liśćmi szałwii. Danie byłoby bardzo udane, gdyby nie zepsuła go ogromna ilość słodkiej posypki, która całkowicie przyćmiła smak dania… Było ono tak słodkie, że nie sposób było zjeść więcej niż kilka pierożków.

Sałatka z dynią i wędzonym łososiem (29 zł) nie poprawia mi humoru, to danie smutne i zupełnie bez polotu. Z dyniowej karty wybieramy także Polędwiczkę wieprzową (39 zł) z pulpą słodkiej dyni, marynowaną w sosie pieczeniowo-dyniowym. Wizualnie co prawda nie prezentuje się najciekawiej, ale smakuje bez zarzutu, mięso jest mięciutkie, a sos dobrze przyprawiony.

Najciekawszą propozycja są dziś Ślimaki ala Spoletina (36 zł) w pomidorowym, pikantnym sosie. Ślimaki nie są zbyt częstym gościem w karcie restauracji, dobrze że ktoś umie je smacznie przyrządzić.

Il Caminetto

Il Caminetto

Il Caminetto

Il Caminetto to miejsce włoskie, a włoskie jedzenie smakuje najlepiej z dobrym winem. Jeśli akurat nie macie ochoty wypić całej butelki, możecie wyjść stąd rozczarowani. Na kieliszki dostępne jest tylko jedno wino domowe, półwytrawne, lekko musujące. Bardzo przeciętne i dla mnie zbyt słodkie. Po zakończeniu obiadu dostajemy digestif, cytrynowy likier Limoncello, podobno własnej produkcji. To bardzo miły gest, który coraz rzadziej zdarza się w restauracjach.

Z Il Caminetto wychodzę trochę trochę rozczarowana. Nie jest to z pewnością najlepsza włoska kuchnia w Warszawie. Znam wiele innych włoskich miejsc w Warszawie, które karmią ciekawiej i smaczniej. Aczkolwiek znam takich, którzy dla pizzy i makaronów wracają do Il Caminetto bardzo często, więc może następnym razem zdecyduję się na bardziej klasyczne dania kojarzone w Polsce z włoską kuchnią…

Il Caminetto, ul. Zwycięzców 46, Warszawa, Saska Kępa, tel. 22 672 55 96

Podsumowanie

Dzielnica: Praga Południe

Kuchnia: włoska

Ceny: 20-40 zł

Typ lokalu: restauracja

Dodatkowe wymagania: ogródek letni

Okazja: spotkanie w grupie, spotkanie z przyjaciółmi, z dziećmi