Top 3 najlepsze dania stycznia 2015
31 stycznia 2015
W styczniowej liście najlepszych dań mamy dominację L’Enfant Terrible, na liście znalazły się aż dwa dania z menu degustacyjnego, które opisałam w zeszłym miesiącu – Sandacz & Jabłko i Przegrzebki i Grzaniec. Trzecie danie które szczególnie zapamiętałam w styczniu to wegetariańskie danie na bazie ziemniaków i okry, które skosztowałam w Curry House na Bielanach.
1. Sandacz & Jabłko – L’Enfant Terrible
Sandacz & Jabłko to moje danie główne z pięciodaniowego menu degustacyjnego, którego skosztowałam niedawno w restauracji L’Enfant Terrible. Sandacza podano poduszce z fenkuła pociętego w kształt tagliatelle, ponadnormatywnie dużej łazanki i chipsa z jabłka. Danie było delikatne, lekkie, a jednocześnie pełne smaku i wysublimowane.
2. Przegrzebki & Grzaniec – L’Enfant Terrible
Przegrzebki & Grzaniec to kolejne z dań z menu degustacyjnego w L’Enfant Terrible, które szczególnie mnie zachwyciło. To mało oczywiste połączenie: przegrzebki, chrupiąca kapusta, krem z grzańca. Najpierw zaciekawił mnie chrupiący chips z kapusty, pod którym kryły się delikatne przegrzebki, ziemniak z wytrawną nutą i redukcją kremu z grzańca. Smaki były proste, trafnie zestawione, a jednocześnie zaskakująco ciekawe.
3. Aloo Bhindi Bgaji – Curry House
Dotarłam wreszcie do Curry House na Bielany, gdzie wybierałam się już od dłuższego czasu. Wszystkie dania były znakomite, ale zdecydowanie wrócę tam na danie wege Aloo Bhindi Bgaji (19 zł). Ziemniaki i okra były gotowane w indyjskich przyprawach z wiórkami kokosowymi i kawałkami imbiru. Znalazłam w daniu całe bogactwo indyjskich przypraw, danie było chrupiące, pikantne, wyśmienite.
Podsumowanie
Przewodnik: podsumowanie, rankingi
curry house na Żeromskiego jest super, tani nie jest, z zewnątrz wygląda jak napis „nawet nie wchodź” , ale jedzenie jest przepyszne i przede wszystkim prawdziwe