Top 3 najlepsze dania stycznia 2015

31 stycznia 2015

W styczniowej liście najlepszych dań mamy dominację L’Enfant Terrible, na liście znalazły się aż dwa dania z menu degustacyjnego, które opisałam w zeszłym miesiącu – Sandacz & Jabłko i Przegrzebki i Grzaniec. Trzecie danie które szczególnie zapamiętałam w styczniu to wegetariańskie danie na bazie ziemniaków i okry, które skosztowałam w Curry House na Bielanach.

1. Sandacz & Jabłko – L’Enfant Terrible

Sandacz & Jabłko to moje danie główne z pięciodaniowego menu degustacyjnego, którego skosztowałam niedawno w restauracji L’Enfant Terrible. Sandacza podano poduszce z fenkuła pociętego w kształt tagliatelle, ponadnormatywnie dużej łazanki i chipsa z jabłka. Danie było delikatne, lekkie, a jednocześnie pełne smaku i wysublimowane.

Lenfant_20

2. Przegrzebki & Grzaniec – L’Enfant Terrible

Przegrzebki & Grzaniec to kolejne z dań z menu degustacyjnego w L’Enfant Terrible, które szczególnie mnie zachwyciło. To mało oczywiste połączenie: przegrzebki, chrupiąca kapusta, krem z grzańca. Najpierw zaciekawił mnie chrupiący chips z kapusty, pod którym kryły się  delikatne przegrzebki, ziemniak z wytrawną nutą i redukcją kremu z grzańca. Smaki były proste, trafnie zestawione, a jednocześnie zaskakująco ciekawe.

Lenfant-Terrible-5

3. Aloo Bhindi Bgaji – Curry House

Dotarłam wreszcie do Curry House na Bielany, gdzie wybierałam się już od dłuższego czasu. Wszystkie dania były znakomite, ale zdecydowanie wrócę tam na danie wege Aloo Bhindi Bgaji (19 zł). Ziemniaki i okra były gotowane w indyjskich przyprawach z wiórkami kokosowymi i kawałkami imbiru. Znalazłam w daniu całe bogactwo indyjskich przypraw, danie było chrupiące, pikantne, wyśmienite.

Curry_House_25_original

 

Podsumowanie

Przewodnik: podsumowanie, rankingi