La Strada

1 lutego 2015

Zielony Żoliborz. Okolica, w której chętnie bym zamieszkała. Bo zielono, bo spokojnie, a jednak blisko wszędzie. Obok włoskiej restauracji  La Strada  przejeżdżałam codziennie przez kilka miesięcy, gdyż niedaleko mieści się przedszkole Smakusia. La Strada parę miesięcy temu przeniosła się tu z Pragi. Na Pragę było mi nie po drodze, Żoliborz to prawie pod domem… Czas na odwiedziny!

W niedzielne popołudnie restauracja jest pełna, prawie wszystkie stoliki są zajęte. Przychodzą tu całe rodziny, z większymi bądź mniejszymi pociechami, pary w różnym wieku, od studentów aż po żoliborskich seniorów. Wnętrze to dominacja cegły, szarości i drewna.  W tle nienachalnie rozbrzmiewa włoska muzyka. To miejsce przyjazne rodzinom z dziećmi, dla dzieci jest niewielki kącik z zabawkami, specjalne krzesełka, a w łazience przewijak.

La Strada z zewnątrz

Długie, kilkustronnicowe menu wymaga dłuższej chwili zastanowienia. Znajdziemy tu wszystko co w każdej włoskiej restauracji znaleźć można – antipasti, zupy, sałatki, makarony, pizze, dania główne mięsne i rybne. Karta jest standardowa, nie znajdziecie tu nic czego nie byłoby w innych włoskich restauracjach w Warszawie. Sympatyczna kelnerka jest bardzo pomocna, a my dość szybko wybieramy nasze dania.

La Strada bar

La STrada wnętrze

Zaczynamy od Carpaccio z piersi kaczej (32 zł). Delikatne różowe mięso pocięte w cieniutkie plasterki, podane z dodatkiem oliwy truflowej, kaparów, parmezanu i oliwek znika z talerza w kilka sekund. Ta aromatyczna przystawka o wyrazistym smaku rozbudza nasz apetyt. Dalej jest równie dobrze. Kolejna przystawka – Mozarella con prosciutto crudo (27 zł) – to otoczona plastrami prosciutto zapiekana mozarella z sosem pomidorowym w piecu opalanym drewnem. To bardzo proste danie w połączeniu z sosem  i pomidorkami cherry smakuje rewelacyjnie.  Smakuś pochłania całą Pizzę prosciutto cotto (24zł) z sosem, mozarellą i szynką wieprzową, bez mrugnięcia okiem. Kiedy jej próbuję, wiem dlaczego nie zostawia ani kawałka.

La strada carpaccio

La Strada mozarella

Spaghetti con nero di sepia con prosciutto e rucolla (33 zł) to czarne makaronowe nitki z surową szynką prosciutto crudo, rukolą i pomidorkami cherry. Smaki uzupełnia sos z białego wina i sos śmietanowy. Makaron nie jest co prawda idealnie al dente, trochę za długo czasu spędził w garnku, ale i tak smakuje wyśmienicie. Podana w całości na gorącej patelni  Dorada zapiekana (51 zł) z cukinią, pomidorkami, białym winem to miła kropka nad i dzisiejszej wizyty w La Stradzie. Delikatna ryba o białym mięsie rozpływa się w ustach. Towarzyszą jej cukinia, czosnek, ziemniaki, pomidorki koktajlowe i papryczka chilli. Mocny aromat czosnku i pikantne nuty chilli w połączeniu z doskonale przyrządzoną i soczystą rybą powodują, że otrzymujemy danie niezwykle udane o wyrazistych, mocnych nutach smakowych. Ciekawym dodatkiem, który zamawiam do ryby jest tagliatelle z marchewki i cukinii.

La Strada spaghetti

La Strada dorada

La Strada to tradycyjne menu, które nie zaskakuje kreatywnością, nie nastawiajcie się tu na jakieś kulinarne niespodzianki. To proste smaki, dobra uczciwa kuchnia i sympatyczna atmosfera. Jeśli zastanawiacie się gdzie wybrać się na rodzinny obiad, a jesteście akurat w okolicy, La Strada nie powinna Was zawieść.

La Strada, ul. Felińskiego 52, Warszawa, Żoliborz, tel. 22 633 03 84

2 Responses to La Strada

  1. Leszek Nowak says:

    Tak jest, przepysznie tam jest!

  2. marghe says:

    Bywałam w lokalu na Pradze i było poprawnie. Dobrze wiedzieć, że nadal jest ok
    ps. kilka błędów Ci się wkradło : mozzarella. rucola i seppia

Dodaj komentarz