Enoki Street Food
31 maja 2015
Enoki to popularne w kuchni japońskiej białe grzyby o długich, cienkich nóżkach. To także główny element wizerunkowy nowego miejsca z kuchnią japońską – Enoki Street Food. Ten niewielki lokal z barowymi wysokimi krzesłami i trzema stolikami przed wejściem pojawił się niedawno przy ruchliwej Chmielnej. Do środka zaprasza zdjęcie apetycznego ramenu umieszczone na potykaczu przy stolikach. Mimo, że miejsce działa od niedawna, już cieszy się popularnością. Na zewnątrz stoliki są zajęte, siadamy więc w środku przy oknie, z widokiem na ulicę. Mimo, że to typowy bar, a dania podawane są w jednorazowych pojemnikach, to projekt wnętrza nie został potraktowany po macoszemu – świadczą o tym ciekawie rozmieszczone rysunki na ścianach, czy wszechobecne grzyby enoki w różnych postaciach (łącznie z dużym logo na podłodze).
Enoki Street Food specjalizuje się w makaronie ramen, który można tu zjeść w kilku różnych odsłonach np. z kim-chi, wieprzowiną, kalmarem i ośmiornicą czy kaczką. Krótkie menu zawiera także spring rolls, chińskie pierożki, kimchi oraz dwa desery. W każdym daniu (poza deserami) znajdziemy grzyby enoki. Dania popijemy sokami (różne smaki) z logiem Enoki na butelce.
Bardzo sympatyczna i uśmiechnięta obsługa poleca nam ramen sashimi, oprócz tego zamawiamy jeszcze spring rolls i duck rice noodles. Kim-chi i sok dostajemy gratis w ramach naszej pierwszej wizyty (to bardzo miły gest). Najpierw płacimy przy barze z widokiem na otwartą kuchnię, a potem dostajemy urządzenie z numerem, który dźwiękiem i światełkami zawiadamia nas kiedy dania są gotowe do odbioru. Kim-chi i spring rolle pojawiają się po kilku minutach. Kim-chi (8 zł) jest idealnie ukwaszona, wytrawna, porządnie pikantna, jej pełny smak można poczuć szczególnie po chwili od spróbowania. Fresh spring rolls (16 zł) wypełnione są grzybami enoki, marchwią, ogórkiem, kolendrą, białą rzepą i podane z sosem sojowym do maczania. To lekka, świeża rozbudzająca apetyt przekąska.
Polecany przez obsługę Sashimi ramen (26 zł) to makaron ramen z sashimi, krewetkami, jajkiem, pak choi, kiełkami groszku i fasoli mung oraz z… grzybami enoki. Zupa jest bogata w smaku, treściwa, doskonała. Prawdziwą gwiazdą jest jednak Duck rice noodles (26 zł), czyli bezglutenowa zupa z makaronem ryżowym z pieczoną kaczką, grzybami shitake, pachnotką, pak choi, kiełkami fasoli mung i… grzybami enoki. Ta aromatyczna, niezwykle esencjonalna zupa ma słodki, lekko pikatny smak, kaczka jest mięciutka i wyśmienita. To danie bogate, wielowarstwowe, które ciężko zamkąć w kilku przymiotnikach. Rewelacja !
Jestem pewna, że Enoki Street Food zamiesza w śródmiejskiej gastronomii. Wysyp ramen barów w stolicy wydaje się być nieunikniony – podobnie jak niegdyś w przypadku sushi czy wszechobecnych burgerów. Kolejki po ramen na Chmielnej? To bardzo prawdopodobny scenariusz.
Enoki Street Food, ul. Chmielna 2, Warszawa, Śródmieście
Podsumowanie
Dzielnica: Śródmieście
Ceny: 20-40 zł
Typ lokalu: bar
Przewodnik: nowe miejsca
Dodatkowe wymagania: ogródek letni
Okazja: lunch, spotkanie z przyjaciółmi
Bylem,jadlem na Chmielnej – PYCHA !!!
pycha tylko czemu tak cholernie drogo?
to samo w domu przyrządzimy 5 razy taniej
mi nie smakowalo. zbyt tluste wszystko.