Artyści od kuchni
28 lutego 2016
Na ruchliwej Powązkowskiej z daleka wyróżnia się kolorowy mural projektu Piotra Młodożeńca umieszczony na jednym z budynków osiedla Artystyczny Żoliborz. Tuż pod muralem w połowie lutego pojawił się wielobarwny szyld nowej restauracji – Artyści od kuchni. Kolory są obecne nie tylko na szyldzie, są w także bardzo mocnym akcentem wystroju. Niebiesko-zielono-żółta jest ściana naprzeciwko wejścia, czerwone i niebieskie są obicia krzeseł, kolorowe motywy znajdziemy też w podłodze i na barze, kolorowy jest zegar na ścianie. Na stołach stoją czerwone i żółte tulipany, a jedną ścianę zajmują kolorowe butelki z napojami. Wystrój jest prosty, ale spójny. Na ścianach mamy również rozmieszczone zdjęcia artystów, aktorów, reżyserów, są także kulinarne sceny z filmów.
W karcie jest równie ciekawie. Artyści od kuchni postawili na kuchnię polską. Nie znajdziecie tu jednak tatara z wołowiny, schabowego czy żurku, jest za to zupa chrzanowa, ser huculski czy gulasz z dzika. Cenowo jest bardzo przystępnie. Przystawki nie przekraczają 20 zł, a dania główne są w przedziale 20 – 40 zł. Mimo, że lokal jest świeżo po otwarciu, wszystko przebiega bardzo sprawnie, obsługa jest uśmiechnięta i miła, a dania szybko i bez pomyłek docierają do stolika.
Pozytywnie zaskakuje nas Sałatka z fioletowych ziemniaków (18 zł) z truflowymi ziemniakami, domowym majonezem, malinami i porzeczkami. Zwykle sałatki ziemniaczane nie wygrywają konkursów piękności, a ta mogłaby bez problemu stanąć w finale. Smak dania też nie rozczarowuje. Słodkie ziemniaki w domowym wytrawnym majonezie przełamane są przez owocowe nuty malin i porzeczek, które orzeźwiają to nie najlżejsze przecież danie. To niezwykle odkrywcza i wyśmienita propozycja. Chrzanowa (12 zł) to zupa na bazie białych warzyw z dodatkiem chrzanu, pora, jajka na miękko i ziół. Jest gęsta, sycąca, z wyraźną nutą chrzanu, który jednak nie dominuje całego dania jak to często ma w zwyczaju, bo jest dosyć łagodna w smaku. Bardzo oryginalne danie.
Przyjemne są też chrupiące Placki ziemniaczane ze skorzonerą (23 zł) przygotowane z drobniutko startych ziemniaków, podane z boczniakami, młodymi liśćmi szpinaku i jogurtem. Główne dania mięsne podane są w gustownych pomarańczowych garnczkach z domowym pieczywem. Mimo, że porcje wyglądają niewinnie, to jednak są to zdecydowanie propozycje na większy głód. W garnku z Gulaszem z dzika (35 zł) znajduję także dodający umami dojrzewający boczek, borowiki, zioła (m.in. jałowiec), gotowaną marchewkę. Wytrawny sos na bazie wina doskonale podkreśla wyrazisty smak idealnie miękkiego mięsa. Polecany przez kelnera Królik duszony (38 zł) jest aromatyczny, pachnie ziołami. Królicze mięso jest mięciutkie i delikatne a sos śmietanowy i duszone warzywa tworzą zgraną i udaną smakowo kompozycję.
Karta deserów zachęca lodami anyżowymi i sękaczem z ganache czekoladowym i owocowym sosem. Niestety sękacz, na który mamy ochotę, akurat nie jest dostępny, zamawiamy więc ciasto marchewkowe, a w prezencie od szefa kuchni dostajemy dodatkowo czekoladowo-kokosową pralinę. Oba desery są podane z jadalnymi kwiatami chryzantemy. Szczególnie przypada mi do gustu ciasto marchewkowe, mocno cynamonowe, nie przesuszone i nie za słodkie. Czekoladow0-kokosowa kula jest ciut za twarda uniemożliwiając spożywanie jej sztućcami, smakuje jednak bez zarzutu.
„Kucharzy mamy artystów” informuje obsługujący nas kelner. Trudno mi się z tym nie zgodzić, wszystkie dania są pięknie podane, a przede wszystkim oryginalne i pełne smaku. W restauracji Artyści od Kuchni zjemy prawdziwą polską kuchnię w niebanalnej odsłonie po naprawdę bardzo przystępnych cenach.
Artyści od kuchni, ul. Dygata 3, Warszawa, Żoliborz, tel. 22 114 99 06
Podsumowanie
Dzielnica: Żoliborz
Kuchnia: polska
Ceny: 20-40 zł
Typ lokalu: restauracja
Przewodnik: nowe miejsca
Okazja: babskie ploty, lunch, spotkanie w grupie, spotkanie z przyjaciółmi