Winsky – słoneczne smaki nad Wisłą
10 czerwca 2018
Winsky, restauracja połączona z barem z WINem i whiSKY otwarta jesienią nad Wisłą rozkwita z nadejściem wiosny, bo właśnie w słońcu odkrywa swoje wszystkie atuty. Z eleganckiego, klubowego, ale ciemnego miejsca przenosimy się do słonecznego ogródka z widokiem na Wisłę i Stadion Narodowy.
Winsky Wine’n’Whisky bar, restauracja i bar zlokalizowany w budynku The Tides tuż nad Wisłą to miejsce o różnych obliczach. To klimatyczny, ale trochę mroczny bar w zimie, a latem ogród nad Wisłą z widokiem na Stadion Narodowy. To także menu dopasowane do pory roku. Szefem kuchni restauracji jest Mariusz Wołosewicz, który łączy w karcie polskie produkty z inspiracjami z różnych stron świata. Menu restauracji Winsky to niewielkie talerzyki z przekąskami na zimno i ciepło stworzone do dzielenia się ze znajomymi. Karta regularnie się zmienia wykorzystując sezonowe produkty i zachęcając do kolejnych odwiedzin. Opisując Winsky nie sposób zapomnieć o winach, które można zamawiać na kieliszki wybierając spośród wystawionych butelek w enomaticu albo butelek ustawionych na pólkach. Zgodnie z nazwą za barem znajdziemy również spory wybór whisky z różnych stron świata, na różnych poziomach cenowych.
Karta jesień / zima
Winsky po raz pierwszy odwiedzam niedługo po otwarciu i podczas kilku wizyt kosztuję większość dań z karty. Szczególnie dobrze wspominam uzależniający Ser i trufle (31zł) z ciągnącym serem posypanym truflą, z czoskiem i grzanką. Tą serowo-czosnkowo-truflową bombę smakową zamawiam tu nie raz. Foie gras brulee (37 zł), mimo że z wyglądu przypomina popularny francuski deser, to wytrawny pasztet ze słodkimi nutami pochodzącymi m.in. z rodzynek namoczonych w winie Sauternes. Świeży Tuńczyk podany z kremem z awokado, wasabi i sałatką z rzepy, glonów i kiełków to bardzo ciekawa inspiracja kuchniami Azji. Niełatwo zapomnieć także oryginalnej Jagnięciny z warzywami i galaretką miętową (29zł) o słodkich nutach i interesującym miętowym akcencie.
Karta wiosenna
Karta wiosenna to zupełnie inne, lżejsze smaki. Dużo jest, ryb, owoców morza i więcej propozycji wegetariańskich. W karcie widać, że za oknem słońce, a wiosna wdarła się przebojem na talerze. W daniach znajdziemy m.in. szparagi, rabarbar, młode warzywa (młode pory, botwinkę, młodego selera), wiosenną truflę i czosnek niedźwiedzi. W szczegółowo oznaczonym menu łatwo odnajdą się osoby poszukujące dań wegetariańskich, wegańskich, bez glutenu czy zawierających różne alergeny. Dla każdego znajdą się odpowiednie propozycje.
Na stole pojawiają się kolejne zamówione talerzyki. Twaróg (22 zł) to ser robiony na miejscu, szparagi, sezam, śnieg z czosnku niedźwiedziego i orzechy. Lekko, sezonowo i cudnie podane. Jeszcze piękniej prezentuje się lekko marynowany śledź (19 zł) z esencją z pomidorów, sorbetem z Krwawej Mary i sałatką z młodego selera. To odświeżające danie idealne na wiosenne czy letnie upały. W podobnej tonacji wizualnej i smakowej jest ceviche z makreli (28 zł) z quinoą, owocami, chilli, fenkułem i oliwą. Jest poprawne choć nie jest to najlepsze ceviche jakie jadłam. Opalony filet z makreli (22 zł) ciekawie łączy się z orzeźwiającymi nutami rabarbaru, żelu z jabłka, winegret, jest tu też sałata i popcorn. Podoba mi się to sezonowe połączenie rabarbaru z rybą. Jeśli macie ochotę na odrobinę egzotyki sięgnijcie po spring rollsy z kaczką (19 zł) warzywami julienne, kiełkami, grzybami, mango i ziołami. Niby dość popularne danie, ale w odsłonie Winsky na wysokim poziomie.
W Winsky nie zabrakło popularnych w maju szparagów. Pojawiają się w karcie nie tylko w daniu zimnym z twarogiem, ale także na ciepło. Zielone Szparagi (27 zł) podane są tu z kaczym jajem, wiosenną truflą, domowym majonezem, serem owczym i sosem vierge. Szparagi są idealnie chrupkie, a dodatki lekkie, wiosenne i dobrze dobrane. Kanapka z jagnięciną (26 zł) z wyglądu przypomina burgera, ale w środku maślanej bułki znajdziecie szarpaną łopatkę, wędzonego bakłażana, aioli z harissą i tahini. Kanapka jest lekko pikantna dzięki dodatkowi harissy, a składniki świetnie skomponowane. Stek (34 zł) to polski antrykot, ziemniak z ogniska, pomidor, chimichurri, palony rozmaryn. Idealny stopień wysmażenia medium rare i proste dobre dodatki.
Winsky to obecnie najciekawsze kulinarnie miejsce nad Wisłą. To dobra kuchnia, profesjonalna obsługa, a do tego ogródek z widokiem. Czego chcieć więcej?
Winsky Wine’n’Whisky bar, ul. Wioślarska 10, Warszawa, Śródmieście, tel. 881 688 222
Podsumowanie
Dzielnica: Śródmieście
Kuchnia: międzynarodowa
Ceny: 20-40 zł
Typ lokalu: bar, restauracja, winiarnia
Przewodnik: nowe miejsca
Okazja: babskie ploty, lunch, na drinka, spotkanie w grupie, spotkanie z przyjaciółmi