Warszawska – piękne talerze w pięknych wnętrzach

16 grudnia 2018

Warszawska, nowa restauracja otwarta niedawno w podziemiach pieczołowicie odrestaurowanego Hotelu Warszawa robi wrażenie już od przekroczenia jej progu. Nowoczesne, starannie dopracowane wnętrza rozbudzają apetyt na to co pojawi się na talerzach. Czy smak dań dorówna wysmakowanym wnętrzom?

Hotel Warszawa otworzył swoje progi dla gości po bardzo długim remoncie. W budynku pamiętającym czasy przedwojenne mieści się także restauracja Warszawska. Zarówno hotel jak i restauracja to kolejne miejsce w imperium hotelowo-gastronomicznym rodziny Likusów. Szefem kuchni Warszawskiej jest Dariusz Barański, który przez ostatnie lata prowadził inną restaurację tych samych właścicieli – Concept 13 w Vitkacu. W Concepcie bywałam nie raz, zwykle na pięcio-daniowych  lunchach w cenie 50 zł, czasem wieczorem albo na zamkniętych wydarzeniach.

Podobnie jak Concept 13, nowa restauracja zaskakuje oryginalnym wystrojem.  Surowe, trochę loftowe klimaty łączą się z drogimi materiałami i dbałością o szczegóły. Wysokie, przestronne pomieszczenie robi duże wrażenie na odwiedzających. Stoliki w restauracji są odpowiedniej odległości od siebie, więc niezależnie od liczby gości mamy tu poczucie prywatności. Przez przeszklone drzwi kuchni możemy podglądać kucharzy przy pracy.

Warszawska wnętrze

Warszawska restauracja wnętrze

Restauracja Warszawska bar

Warszawska restauracja z góry

Menu idealne do dzielenia

Menu restauracji podzielone jest na cztery części – przekąski, talerze, dodatki i desery. Podział i nazwy poszczególnych części menu nie są jednak zbyt jasne i nie bardzo pomagają w wyborze. Kartę rozpoczyna krótka lista przekąsek takich jak chrupka z kurczaka,  cykoria z orzechami i grzankami oraz talerz wędlin. Kolejne zimne i ciepłe przekąski, ale również duże dania znajdują się w dziale Talerze. Są tu zarówno małe propozycje jak i dania dwuosobowe. W dodatkach z kolei znajdziemy kolejne małe talerze, które mogą być dodatkami do dań sensu stricto, ale także samodzielnymi daniami.  Wszystkie pozycje w karcie to idealne dania do dzielenia się, nie patrzmy wiec co jest przystawką, talerzem, a co dodatkiem. Sugerujemy pójść większą grupą, wybrać wszystko co nam się spodoba  i ile wspólnie damy radę zjeść. Dania zamawiamy  na środek stołu i próbujemy wszystkich po kolei. Wtedy najlepiej zrozumiemy tutejszą kuchnię.

Zanim dostajemy nasze zamówienie, na stole pojawiają się amuse bouche, a także własnej roboty chleb na zakwasie serwowany z masłem. Ciężko przestać go jeść…

Restauracja Warszawska dania

Co zamówić na początek?

Na początek warto skusić się na charcuterie: selekcję wędlin (37 zł). W ramach tej przystawki dostajemy deskę z kilkoma różnymi rodzajami wędlin (m.in. karczek, salami i lardo) robionymi na miejscu w restauracji. Jestem pod wrażeniem ich jakości i chętnie zakupiłabym je do domu. Niezwykle delikatny i zaskakujący w smaku jest marynowany węgorz z miętą  (21 zł) – to jedno z najpiękniejszych dań w Warszawskiej z rybą zwiniętą w kształt ślimaka z zielonym ziołowym przybraniem dookoła. Ryba ma lekkie cytrusowe nuty, z wyczuwalną miętą. Nie jestem specjalną fanką tutejszej kaszanki z papryką i marynowanymi cebulkami  (17 zł), to dla mnie za mocne – chociaż ciekawe – połączenia smakowe, wolę jednak tradycyjną polską kaszankę z kaszą gryczaną. Warto skusić się za to na rilette wieprzowe (12 zł), które co prawda prezentuje się dość skromnie i jest schowane pod grubą warstwą pestek słonecznika, ale w smaku jest bogate i wyraziste. Wegetariańską alternatywą rilette, idealnie pasującą do pieczonego tu chleba na zakwasie, jest pasztetówka grzybowa (21 zł). Pod pięknym carpaccio z pieczarek kryje się grzybowy mus o kremowej konsystencji, aromatyczny i pełen umami.

Warszawska charcuterie

Warszawska węgorz

pasztetówka grzybowa

A dalej?

Niezwykle wciągające są pierogi z pikantną metką wieprzową  (31 zł), które wyglądają jak mini ravioli, z cieniutkim, prawie przezroczystym ciastem i charakterystycznym, lekko pikantnym mięsnym nadzieniem przypominającym w smaku chorizo. Delikatne, maślane kopytka z wędzonym masłem i grzybami (27 zł) rozpływają się w ustach i uzależniają. Talerze w cenie powyżej 58 zł za danie to dania sporego kalibru i można się nimi spokojnie najeść. Cały talerz zajmuje sznycel wieprzowy  (58 zł) – idealnie rozbity, cieniutki, soczysty w środku i z chrupiącą panierką. Serwowany jest z sosem tatarskim podanym w uroczym słoiczku, a dodatkowo można zamówić do niego np. smażone ziemniaki. Bezbłędnie przygotowana jest także smażona biodrówka jagnięca  (71 zł). Moim ulubionym dużym daniem jest gotowany sandacz z sosem maślanym (67 zł) – soczysty, o białym mięsie, z wyśmienitym sosem beurre blanc i lekko kwaśną nutą pochodzącą od kiszonki ukrytej pod chrupiącym liściem kapusty. Niezwykle dostojnie prezentuje się kurczak pithivier z grzybami i szpinakiem (89 zł) podawany jako danie dla dwóch  osób. To danie, którego nie można tutaj ominąć nie tylko ze względu na atrakcyjny wygląd. Tak podany kurczak jest harmonijny w smaku i zaspokoi nawet bardzo wysublimowane podniebienia. Warstwy mięsa, grzybów i szpinaku zapieczone są w cieście francuskim, a całość samodzielnie wzbogacamy  o dodatkowe smaki polewając sosem.

Warszawska kopytka

Warszawska sandacz

Warszawska kurczak pithivier

Dodatki? Przecież to genialne dania

W karcie dodatki potraktowane są trochę po macoszemu, bo przecież  nazwa sugeruje, że możemy je ominąć, ale te w restauracji Warszawska zasługują na szczególną uwagę. Można je zamówić zarówno na przystawkę jak i wraz z daniami głównymi. Każdy z nich kosztuje od 8 do 12 zł i jest tak naprawdę mini daniem. Warto zamówić wszystkie i samemu się przekonać. Moje ulubione – a spróbowałam wszystkich ośmiu – to pieczony por z sosem maślanym (10 zł), koper włoski z gruszką i lardo (12 zł), słodko kwaśne ogórki (8 zł), odświeżająca i chrupiąca sałatka z kalarepy, z jabłkiem, orzechami laskowymi i miętą (8 zł).

Warszawska sałatka z kalarepy

Warszawska por

Piękne wnętrza i piękne talerze

Warszawską odwiedziłam jak na razie trzy razy i zjadłam większość dań z karty, a niektóre więcej niż raz. Wrażenie zrobiło na mnie dopracowane i wysmakowane wnętrze lokalu, sympatyczna i uśmiechnięta obsługa, ale przede wszystkim to, co na talerzu. Dania w Warszawskiej są nie tylko estetycznie podane, ale nieprzekombinowane i pełne smaku. Warszawska to miejsce, na które Warszawa czekała.

Warszawska, Hotel Warszawa, pl. Powstańców 9, Warszawa, Śródmieście, tel. +48 22 470 03 00