Kawala i okolice – Gdzie zjeść? Kulinarny przewodnik

25 września 2019

Kawala (Kavala), piękne miasto w północnej Grecji na wybrzeżu Morza Egejskiego z widokiem wyspę Thassos to nie tylko urocze uliczki Starego Miasta, oryginalny akwedukt, interesujące muzeum tytoniu czy twierdza na wzgórzu. To także tawerny z wyśmienitą kuchnią, która ze względu na bogatą historię miasta łączy smaki Zachodu z wpływami Wschodu pochodzącymi od uchodźców z Kapadocji, Azji Mniejszej czy Pontos. Gdzie warto zjeść w Kawali i w okolicach? Jakie cukiernie, lodziarnie czy bary trzeba odwiedzić? Do jakich winnic wybrać się na degustację wina?

RESTAURACJE W KAWALI

Psaraki, Ethnikis Antistaseos 3, Kavala

Restauracja położona nad morzem na krańcu portu, z widokiem na port w Kavali i samo miasto. Podobno to  jedna z popularniejszych restauracji w mieście, ciężko się tu dostać bez rezerwacji. Specjalnością lokalu są świeże ryby  i owoce morza przyrządzane na różne sposoby. Na początek warto spróbować grzanek z marynowanymi szprotkami, nadziewanego bakłażana czy grillowanego sera halloumi, a potem kontynuować z kotlecikami z ośmiornicy, wyśmienitą ośmiornicą z cebulą gotowaną w winie czy świetnym saganaki z mulami (mule podane w sosie pomidorowym, z dodatkiem fety i ziół). Wszystko jest wyjątkowo smaczne, a dodatkowo pięknie podane.

To Araliki, Poulidou 33, Kavala

Rodzinna restauracja na Starym Mieście w Kavali polecona przez naszego przewodnika, którą prowadzi Grek Yassos. Specjalizacją lokalu są grillowane mięsa w różnych odsłonach, a mieszkańcy przychodzą tu m.in. na kotlety jagnięce, kebaby, czy souvlaki. Naszą kolację zaczynamy od sera feta  w cieście filo i miodzie z sezamem i sałatki greckiej, by potem miękko przejść do mięsnej uczty. Kosztujemy wyśmienite grillowane mięsa takie jak souvlaki z kurczaka, kotleciki z wieprzowiny, doskonale przyprawiony kebab, kurczak „tigania” w żółtym, musztardowym sosie podany na patelni czy kebab z mielonej jagnięciny i cielęciny, w sosie jogurtowo-pomidorowym z ziołami, podany z pitą. To jedne z lepszych mięsnych dań podczas naszej wyprawy.

Orea Mitilini, Plateia Karaoli Dimitriou 36, Kavala

Restauracja położona przy porcie, niedaleko Starego Miasta. Na pierwszy rzut oka miejsce wygląda na  mocno turystyczne – w ciągu dnia zatrzymuje się tu dużo wycieczek z biur podróży, a dopiero późno wieczorem schodzą się lokalni mieszkańcy. Do wizyty w tym miejscu przekonuje nas przewodnik, który oprowadzał nas po okolicach i który sam często się tu stołuje. Restauracja specjalizuje  się w rybach i owocach morza, choć zjemy też tu i dania mięsne. Warto skosztować zapiekanego bakłażana, pikantnych pieczonych papryk czyli sałatki z kapusty z marchwią, selerem, papryką, czosnkiem i vinegret. Oryginalne, rzadko spotykane gdzie indziej i bardzo smaczne są souvlaki z miecznika czy okra zapiekana z fasolką w pomidorach.

Panos Zafira, Plateia Karaoli Dimitriou 20, Kavala

Restauracja położona przy nadbrzeżu portowym niedaleko Orea Mitilini, której nazwa pochodzi od dwóch Greków, którzy powrócili z emigracji i założyli restaurację w 1965 roku. Pod sufitem suszą się sardynki uważane za lokalny smakołyk. Warto tu wpaść na ryby a zwłaszcza na lokalną specjalność, czyli tzw. zamężne sardynki (pieczone po dwie ryby złączone razem), czy wyśmienitą płaszczkę w cytrynowym sosie. Doskonała jest także sałatka z kapusty czy z bakłażana. Wino leją tu pod korek, nie patrząc na żadne miarki.

Balaouro, Thassou 19, Limanaki Sfageion, Kavala

Pięknie położona nad morzem restauracja rodzinna działająca od 2004 roku. Restaurację znajdziemy w rejonie Sfegaia, w malowniczej dzielnicy portowej Kawali. Jest to podobno ulubione weekendowe miejsce mieszkańców miasta. Warto przyjść w miarę wcześnie by zająć jeden ze stolików nad samym morzem tuż przy zacumowanych tu łodziach. To raj dla miłośników ryb  i owoców morza – w karcie znajdziemy m.in. małże, ośmiornice, homary, kalmary, mątwy i niekończącą się listę warzywnych dodatków na ciepło i zimno. Godne uwagi są m.in. souvlaki z wieprzowiny, mały rekin w oliwie, cytrynie i ziołach, bakłażan pieczony z serem feta i czosnkiem, sałatka z kapusty w vinegret czy saganaki z krewetkami w pomidorowym sosie.

RESTAURACJE W OKOLICACH KAWALI

Isalos, Nea Peramos

Tradycyjna grecka tawerna położona przy krańcu nadmorskiej miejscowości Nea Peramos (20 minut samochodem od Kawali) przy nadmorskiej drodze w kierunku Salonik. Ten rodzinny lokal, gdzie właściciel jest szefem kuchni, specjalizuje się w rybach i owocach morza. Wyjątkowo smaczna i soczysta jest świeżo złowiona lokalna ryba lufar / błękitek rosto z grilla, wyśmienita jest płaszczka w sosie cytrynowym, obłędne risotto z mulami i krewetkami  z mocno kwaśna nutą. Jemy tu też inne dobrze przyrządzone dania: mule w sosie winnym z ziołami i papryką, marynowane sardynki, ośmiornicę z grilla, sałatkę grecka,  sałatkę z ikry.

Glykanissos, Nikis 57, Nea Peramos

Urokliwa restauracja nad samym morzem w Nea Peramos. Zjemy tu greckie dania w nowoczesnej odsłonie i oryginalnie podane. Warto spróbować m.in. carpaccio z ośmiornicy, wędzoną makrelę, risotto z grzybami i oliwą truflową czy lekką sałatkę z owocami morza. Nie wiem czy tak jest też w sezonie, ale podczas naszej wizyty obowiązywała tu totalna siga siga (czyli „później… później”). Każda osoba dostała dania w innym czasie, a jednego z dań głównych, grillowanej ryby, w ogóle się nie doczekaliśmy. W ramach rekompensaty dostaliśmy deser gratis.

Philippeio, Krinides

Hotel i restauracja położona w sąsiedztwie  liczącego dwa i pół tysiąca lat starożytnego miasta Philippoi, warto się tu zatrzymać przed lub po zwiedzeniu miasta. Z restauracji rozpościera się widok na góry i starożytne mury. Kuchnia  bazuje na lokalnych produktach, właściciele mają swoją farmę, w której uprawiają warzywa i owoce, robią także swoje dżemy, oliwę i inne przetwory. Restauracja gości nas oryginalnymi oliwkami w tempurze, których nie spotkamy tu wszędzie, świetny jest makaron z warzywami, przypominający orzo, talerz grillowanych mięs z cytryną  i musztardą, ser kozi w cieście filo z sezamem serwowany z miodem czy sałatka horiatiki.

KAWIARNIE, CUKIERNIE, LODZIARNIE

Allotino, Erithrou Stavrou 32,Kavala

Tradycyjna cukiernia z pysznymi wypiekami działająca w Kavali od 1996 roku.  W kilku sklepach pod tą marką działających w Kavali kupimy codziennie wypiekane ciasta, ciasteczka, torty. Warty spróbowania jest lokalny przysmak  kourabiedakia, czyli kruche migdałowe ciasteczka.

Cafe Briki, Poulidou 76, Kavala

Położona na górze na Starym Mieście kawiarnia cieszy się popularnością zarówno wśród lokalnych mieszkańców jak i turystów ze względu na ciekawy wystrój, świetną kawę, a przede wszystkim na widok z tarasu na całe miasto. Wpadnijcie tu choćby na kawę czy drinka, żeby nacieszyć się niecodziennym widokiem.  W karcie znajdziecie kawy na ciepło i zimno w wielu różnych odsłonach  w tym m.in. frappe z rożnymi dodatkami, ale także inne napoje alkoholowe, bezalkoholowe, desery czy lody.

Lodziarnia Chasoulaki Bekou, Omonias 39, Kavala

Najstarsza lodziarnia w mieście, założona w 1946 roku. Kupimy tu lody w kilkudziesięciu smakach w tym nawiązujące do tradycyjnych greckich smaków, a także lokalnych owoców. Oprócz lodów w ofercie jest kawa i greckie słodycze.

Marmelo Pastisserie, El. Venizelou 1, Kavala

Cukiernia Marmelo powstała w Kavali w 2011 roku. Kupimy tu słynne ciastka kourabie, które wytwarzane są według tradycyjnej receptury w wersji standardowej i wersjach smakowych. Ciastka pakują tu w eleganckie pudełka, które idealnie nadają się na prezent z wakacji. Zjemy tu lub kupimy na wynos ciasta i ciastka zarówno greckie jak i inspirowane światowymi klasykami takie jak tarty owocowe, czekoladowe, cytrynowe, mille feuille, tiramisu i inne.

BARY

1901, Th. Poulidou 33, Kavala

Klimatyczny, nowoczesny wine bar z industrialnym wystrojem zlokalizowany  na Starym Mieście otwarty jest od rana do późnej nocy, ale wypełnia się ludźmi szczególnie wieczorami. Można delektować się tu lokalnym winem czy modnymi koktajlami słuchając muzyki i przyglądając spacerującym po Starówce przechodniom.

WINNICE

Ktima Biblia Chora Winery, Kokkinochori

Winnica Ktima Biblia Chora o powierzchni 48 hektarów mieści się 50 kilometrów na południowy-zachód od Kawali u stóp góry Pangeon w wiosce Kokkinochori. Założyli ją w 1998 r. enolodzy Vassilis Tsaktsarlis i Vangelis Gerovassiliou w 1998. Skosztujemy tu różnorodnych win pod marką Biblia Chora, Plagios, Ovilos, Areti, Biblinos i inne. Winnicę można zwiedzać po wcześniejszym umówieniu się.

Simeonidis Estate, Eleochoriou

Simeonidis Estate to rodzinna winnica o powierzchni 7 hektarów zlokalizowana w Eleochoriou, około 30 minut drogi samochodem od Kawali u stóp gór Pageo. W winnicy produkowane są takie wina jak: Malagouzia, Chardonnay, Sauvingnon Blanc, Merlot, Idipnos, Diadochos, Dakri Ampelou, Iliostalaktos white, Iliostalaktos Red, Kokkino fili rose,. Winnicę można odwiedzić po wcześniejszym umówieniu się. Nam o rodzinnej firmie opowiada sympatyczna córka właściciela.

Kavalę odwiedziliśmy na zaproszenie Discover Greece.

 

MAPA REKOMENDOWANYCH MIEJSC W KAVALI I OKOLICACH

Podsumowanie

Dodaj komentarz