Kieliszki na Próżnej

16 listopada 2015

Kieliszki wiszą tu nad barem tworząc intrygującą konstrukcję, która wygląda bardziej na element designu niż część użytkową. Na kieliszki można tu kupić dosłownie każde z licznie dostępnych w karcie win, co jest nieczęsto spotykane w Warszawie. Jesteśmy w nowej restauracji Kieliszki na Próżnej zlokalizowanej w odremontowanej kamienicy przy Próżnej. Lokal zachęca do odwiedzin nie tylko gorącą kulinarnie lokalizacją, ale przede wszystkim długą listą win i autorską kuchnią z wieloma polskimi akcentami. W ciągu pierwszego miesiąca po otwarciu zaglądam do Kieliszków aż trzykrotnie.

kieliszki na próżnej wnętrze

Wystrój w restauracji Kieliszki na Próżnej jest starannie przemyślany. Najmocniejszym akcentem są fascynujące rzędy kieliszków zawieszonych pod sufitem. Przyciągają wzrok tak, że aż mam ochotę je policzyć. Oryginalne są też lampy i kwiatowe wzory na ścianach. Na barze stoi wielki bukiet krwistoczerwonych kwiatów. Możemy usiąść tu na wygodnych kanapach przy niewielkich stolikach wzdłuż ściany, a jeśli przyszliśmy tylko na wino, to przysiąść na wysokich stołkach przy barze.

Karta menu, nie za krótka i nie za długa, zawiera dużo małych przystawkowych propozycji, którymi można się dzielić i które świetnie komponują się z oferowanymi winami. Dużo jest tu akcentów sezonowych i polskich takich jak grzyby leśne z patelni, kapuśniak, śledzie czy tatar. W menu są też oczywiście dania główne, ale stanowią w zasadzie część poboczną i kosztujemy ich dopiero przy drugiej wizycie. Najciekawiej jest zamówić za pierwszym razem kilka różnych przystawek i tzw. talerzyków, dzielić się ze współtowarzyszami, próbować, smakować, a potem zamawiać kolejne. Profesjonalna, sympatyczna i – co ważne – uśmiechnięta obsługa potrafi doradzić co wybrać i doskonale zna meandry menu. Od niedawna w Kieliszkach na Próżnej dostępne jest także menu lunchowe. Za 35 zł dostaniemy 2 talerzyki lub przystawkę do wyboru z karty i codziennie inne danie główne. Trudno nie wspomnieć tu także o winach, w końcu jesteśmy w Kieliszkach… Wielostronicowa karta win rozpoczyna się od win na kieliszki serwowanych w porcjach 75 ml  i 150 ml, w cenach jednak dość wygórowanych jak na Warszawę, bo od 22 zł za 150 ml kieliszek białego tokaja, a kontynuuje winami z całego świata, które możemy zamówić zarówno na butelki (od 90 zł za butelkę) jak i na kieliszki (1/5 ceny butelki).

Kieliszki na Proznej bar

Kieliszki na Proznej okno

Na początek warto zacząć od niewielkich przekąsek zwanych tu talerzykami. Świńskie uszy z sosem paprykowym (12 zł) są z wierzchu chrupiące, a w środku miękkie, towarzyszy im ciekawy, paprykowy sos. Ich jedzenie jest niezmiernie uzależniające. Konserwa wieprzowa domowej roboty z marynowanym ogórkiem (8 zł) nie powoduje co prawda, że spadają mi buty z zachwytu, ale odnajduję tu elementy wspominkowe – przypomina trochę harcerskie i rodzinne wypady pod namiot w latach 80-tych. Fajnie jest wrócić do tych wspomnień w czasach, kiedy już od dawna nie jesteśmy skazani na konserwy… Nie można wyjść z Kieliszków na Próżnej bez skosztowania Pierożków z ogonami wołowymi (14 zł). Delikatne cienkie ciasto jest tylko dodatkiem, nie dominuje nad niezwykle smakowitym, pełnym smaku mięsnym nadzieniem. To wszystko posypane jest szczypiorkiem, który uzupełnia danie o  świeże i wiosenne nuty.

Kieliszki na Próżnej świńskie uszy

Kieliszki na Próżnej konserwa

Kieliszki na Próżnej, pierożki

Kolejnym żelaznym punktem programu podczas wizyty w Kieliszkach są właściwe przystawki. Niezwykle ciekawa jest Kalarepa z boczkiem i bułką tartą (19 zł). To dość oryginalne połączenie, chrupiące, intensywne, charakterne.  Idealnie przygotowany jest także Jesiotr z kaszanką gryczaną i jajkiem (32 zł), w którym trzy pozornie mało pasujące do siebie składniki razem budują coś niezwykle ekscytującego. W jesienny czy zimowy wieczór fajnie jest rozgrzać się dobrą zupą. Niedawno pisałam o najlepszych zupach, które rozgrzeją nas w zimne dni i w tym zestawieniu znalazł się cudowny Kapuśniak z golonką i skwarkami (18 zł), który jadłam właśnie w Kieliszkach. Znalazłam w nim mięciutką, rozpływającą się w ustach golonkę, kwaśną kapustę i chrupiące skwarki. Słodko-kwaśne nuty uzupełniają się tu idealnie tworząc bezbłędną rozgrzewająca zupę.

Kieliszki na Próżnej Kalarepa

Kieliszki na Próżnej jesiotr

Polskie akcenty w karcie silnie reprezentuje Śledź ze śmietaną, ziemniakami i burakiem (24 zł) – w połączeniu z lubczykową oliwą intensywny smak śledzia i słodycz buraka zyskuje inny wymiar. Pozytywnie i słonecznie nastraja fascynująca Pasztetowa z foie gras z bułką maślaną (35 zł). Jest delikatna, wyrazista, o aksamitnej strukturze, z przełamującą gładkość posypką z foie gras. Słodka konfitura przyjemnie kontruje wytrawne smaki.

Kieliszki na Próżnej śledż

Kieliszki na Proznej pasztetowa

Uczta w Kieliszkach mogłaby się właściwie skończyć na talerzykach i przystawkach, różnorodnych, fascynujących i pełnych smaku, ale podczas jednej z wizyt z ciekawości sięgam też po dania główne. Dorsz z ziemniakami ze szczypiorkiem, koprem włoskim i cytryną (46 zł) jest soczysty, rozpada się na płatki, towarzyszące mu ziemniaki o intensywnie maślanym smaku i anyżkowe nuty kopru włoskiego stanowią doskonałe dopełnienie. Przyjemnie przypieczoną skórkę i idealnie miękkie wnętrze ma Kurczak zagrodowy z pieczona marchewką i sałatą rzymską (39 zł). To lekka, zdrowa propozycja, która spodoba się nawet osobom na diecie.

Kieliszki na Próżnej kurczak zagrodowy

Kieliszki na Próżnej są niezmiernie wciągające. Wciąga przyglądanie się rzędom kieliszków zawieszonych pod sufitem, wciąga jedzenie. Jeśli raz tu wejdziecie, będziecie wracać aby spróbować kolejnych dań z kreatywnej i dobrze skomponowanej karty. Dzielcie się talerzykami, skosztujcie przystawek, napijcie się wina. Z pewnością wrócicie.

Kieliszki na Próżnej, ul. Próżna 12, Warszawa, Śródmieście, tel. 501 764 674

 

Dodaj komentarz