Letnie menu w Chianti – kwiaty cukinii
5 lipca 2009
Oryginalne letnie menu wprowadził do menu szef kuchni włoskiej restauracji Chianti, Miriano Baldacci . Bohaterem wakacyjnej karty są mało u nas znane kwiaty cukinii. Możemy min. spróbować kwiatów cukinii w cieście piwnym (32 zł), carpaccio z ośmiornicy z kwiatami cukinii (43 zł) , parpadelle lub czarne tagliattelle z kwiatami cukinii (42-44 zł), kotleciki cielęce z kwiatami cukinii i gorgonzolą (48 zł) . Sezonowe menu można spróbować w Chianti przez ok. 2 tygodnie.
Chianti, ul. Foksal 17, tel. (22) 828 02 22
Podsumowanie
Kuchnia: włoska
Brzmi bajecznie. Jadłam raz kwiaty cukinii i wspomnienia mam absolutnie kwiatowe 😉 Nie tylko pięknie wyglądają, ale są też pyszne w smaku. Może zdążę spróbować też tych w Chianti.