Autorskie Bistro

28 maja 2013

Targówek. Dzielnica raczej uboga w gastronomiczne punkty dobrej jakości. Podjeżdżamy pod pawilon jakich wiele na nowych osiedlach. Podobne pawilony zwykle sąsiadują z oddziałem banku, pralnią i innymi punktami usługowymi. Zwykle po osiedlowych pawilonach nie oczekuję zbyt wiele… Nie oczekiwałam też zbyt dużo od nowej restauracji powstałej niedawno na Św. Wincentego – Autorskie Bistro & Cafe. Pierwsze zaskoczenie po dotarciu na miejsce to czekające na nas wolne miejsce parkingowe. Trzy oznaczone miejsca pod samym lokalem są zarezerwowane dla gości restauracji. Drugie pozytywne zaskoczenie to kącik dla dzieci.

Autorskie Bistro

Jest co prawda minimalny i zrobiony niewielkim kosztem, ale jest. Tablica, dywan, krzesełka, dziecięcy stolik, samochodziki dla dzieci wystarczą jednak żeby zająć na raz nawet kilkoro dzieci. Kolejne zaskoczenie to popularność miejsca. W niedzielne ciepłe popołudnie zajęte są wszystkie stoliki w ogródku i część w środku. Miejsce cieszy się sporą popularnością  także wśród rowerzystów – obok przebiega dosyć uczęszczana ścieżka rowerowa. Wystrój jest prosty, estetyczny choć mało zapadający w pamięć. Moją uwagę zwracają czarno-białe historyczne zdjęcia  Targówka nadające miejscu lekko nostalgicznego kontekstu.

Autorskie Bistro

Kolejne zdziwienie to interesujące doświadczenia szefa kuchni.  Jest nim Piotr Wielgo, który pracował jako kucharz ciesząc  wysublimowane podniebienia dyplomatów na przyjęciach w ambasadach Belgii, Portugalii… Był także szefem kuchni w ambasadzie USA.  Jego autorską kartę rozpoczynają śniadania, które można zjeść tu o dowolnej godzinie (nawet kolacyjnej!). Nie znajdziemy tu konkretnego śniadaniowego menu. Za 14 zł szef kuchni przygotuje dla nas swoją autorską propozycję. Dalej przechodzimy przez tapasy czyli przekąski do wina i piwa, przystawki (bruschetta, carpaccio, tatar w dwóch odsłonach), sałaty i dania główne.  W menu są także makarony (21-24 zł) i kilka deserów. Szef kuchni wprowadza także cyklicznie nowe propozycje spoza karty, dopasowane do sezonu i oczekiwań klientów.  Ciekawe wydają się być cukiniowe placki z wędzonym łososiem (21 zł), ale jak mówi kelnerka na dziś się  już skończyły, więc nie dane nam jest ich tym razem spróbować.

Autorskie Bistro

Spośród przystawek wybieramy Bruschettę  z pastą oberżynową (11 zł). Pieczone bakłażany z dodatkiem kremowego serka, oliwy z oliwek i bazylii podane są na świeżo grillowanych grzankach. Już sam wygląd kanapek z jasną pastą przyozdobioną krwiście czerwonymi pestkami granatu to miód na duszę estety. Smakosz doceni z pewnością  nieoczywiste połączenie bakłażanowej pasty z orzeźwiającymi pestkami granatu. Jest ciekawie i z pazurem. Bryzol z polskiej wołowiny, na grillowanym bakłażanie, ze szparagami (24 zł) pachnie dobrym, chudym mięsem, jest dobrze przyprawiony. Mięso ma dobry smak, choć konsystencja kotleta jest dla mnie trochę zbyt zbita, ja wolę pulchniejsze i ciut miększe. Mięso dobrze komponuje się z zaproponowanymi dodatkami, kotlet ułożony jest na plastrze bakłażana, a wokół jest sezonowo – czyli otacza je wianuszek świeżych szparagów. Grillowana pierś z kurczaka zapiekana z pomidorem i roladą ustrzycką (28 zł) To smakowite, mięciutka  grillowana pierś z kurczaka, a następnie zapiekana w piecu z pomidorem i wędzonym serem. Danie proste ale dobrze wykonane i z ciekawymi dodatkami.

Autorskie Bistro

Autorskie Bistro

Z menu dla najmłodszych (rosół, chicken fingers i naleśniki) wybieramy naleśniki według propozycji szefa kuchni (14 zł).  Dostajemy przepyszne naleśniki z serem, niesłodkie, wypełnione owocami, delikatne. Jak dobrze, że nie wszyscy przesładzają dania dla dzieci. Jesteśmy pod wrażeniem. Lody Autorskie (14 zł) opisywane przez kelnerkę jako puchar lodów z owocami i śmietaną, trochę rozczarowują… lody smakują bez zarzutu, ale owoce to kilka kawałków pokrojonego jabłka, śmietany jest kropelka…

Do dań, jeśli ktoś nie jest zmotoryzowany, można zamówić Pilsa Raciborskiego z nalewaka. To świetne, jasne piwo, ze słodką nutą, niewielką goryczką, idealnie schłodzone i chyba nadal rzadko spotykane w lokalach. Pat był nim zachwycony.

Autorskie Bistro & Cafe to promyk słońca w miejscu gdzie gastronomia jeszcze nie świeci. Kuchnia jest prosta i smaczna, a ceny adekwatne do okolicy czyli bardzo przystępne…

Autorskie Bistro & Cafe, ul. Św. Wincentego 95, tel. 515 038 973

3 Responses to Autorskie Bistro

  1. mali*ciouş says:

    Połączenie bakłażana i granatu jest jak najbardziej oczywiste w kuchni arabskiej 😉 Prawie po sąsiedzku, może uda mi się tam wpaść póki szparagowy sezon trwa.

    • Jacek says:

      Mieszkam blisko od wielu lat, ale dopiero powyższy opis skłonił mnie do jego odwiedzin. Nie zawiodłem się a nawet zachwyciłem. Dobrze skomponowane wnętrze w którym świetnie się czułem, pasująca muzyka, miła i uważna obsługa i pięknie podawane jedzenie to dodatek do smaków, które tam spotkałem. Na pięć różnych potraw które spróbowałem (od zupy z soczewicy – mniam, do deseru) trzem dałem 9/10. Moim zdaniem warto odwiedzić to miejsce.

  2. Habz says:

    Ostatnio jedliśmy tam z przyjaciółmi i zapowiadało się nieźle (przystawki całkiem smaczne – ja zjadłem cukinię z czymś tam…) ale skończyło się tym, że dostaliśmy – wszyscy zamówiliśmy po burgerze – jakieś stare mięso czy nie wiem co to było. Nikt z nas tego nie zjadł do końca.

Dodaj komentarz