Top 3 – najlepsze dania stycznia 2014

31 stycznia 2014

W moim nowym cyklu co miesiąc będę wybierała trzy dania, które najbardziej zapadły mi w pamięć, takie po które mam ochotę wrócić do danego miejsca, żeby skosztować ich ponownie. Te dania szczególnie polecam i warto ich spróbować.

3 best

Wilczy Głód – Smażone trójkąty z ciasta filo (27 zł) to jedno z wielu dań, które miałam okazję spróbować w otwartej niedawno restauracji przy Wilczej. Wypełnione są szpinakiem, kaszą gryczaną i fetą. Przez cienką warstwę ciasta prześwituje fantastycznie udane nadzienie, jedne z najlepszych  jakie jadłam. Ma idealnie wywarzone proporcje między składnikami, które dają  zbalansowany smak. Jeśli wybieracie się do Wilczego Głodu, koniecznie ich spróbujcie. To żelazny punkt tutejszej karty.

wilczy-glod-2

Sepia – Grillowana pierś z kaczki z pieczonym batatem, kapustą, granatem i sosem z czerwonego wina (40 zł). Kaczka podana w przeniesionej ostatnio z Bemowa do Marek restauracji Sepia pokrojona była na cienkie kawałki odkrywając mięciutkie, różowe mięso, które rozpływało się w ustach. Towarzysząca kaczce kapusta z granatem i sosem z czerwonego wina  była orzeźwiająca i odkrywcza, całość dopełniały niepospolite bataty. Doskonałą kaczkę jedliśmy tu dwukrotnie i z pewnością nie było to nasze ostatnie spotkanie z tym daniem w Sepii.

sepia-5

Le Bistro Rozbrat – Policzki wieprzowe gotowane w czerwonym winie (33 zł). Policzki, które kosztowałam w otwartej niedawno restauracji francuskiej na Rozbrat były mięciutkie, delikatne, zanurzone w słodko-wytrawnym sosie na bazie czerwonego wina i mocną nutą świeżego tymianku. To była fantastyczna mięsna eksplozja.

le-bistro-rozbrat-4

Podsumowanie

Przewodnik: rankingi