Top 3 najlepsze dania marca 2014
8 kwietnia 2014
Krem z topinamburu, ośmiornica z ragout warzywnym i ziemniakiem i sabich to trzy dania, które najbardziej mi smakowały spośród opisanych na blogu w marcu.
Krem z topinamburu (12 zł) – restauracja Videlec
Topinambur niby modny, ale jednak nie tak wcale często pojawia się w menu restauracji. Kremem z topinamburu rozpoczęłam obiad w otwartej niedawno na Ochocie restauracji Videlec. Podany był z oliwą truflową, orzeszkami pini i chipsem z buraka, miał aksamitny, lekko słodkawy wyrazisty smak i aksamitną, kremowa konsystencję. Krem miał wysublimowany smak, był przygotowany idealnie.
Ośmiornica z ragout warzywnym i ziemniakiem (44 zł) – restauracja Cud Miód
Ośmiornicę uwielbiam i zamawiam prawie wszędzie gdzie pojawia się w karcie. Rzadko jednak jest dobrze zrobiona, przyprawiona i nie gumowata. Ta w nowej restauracji Cud Miód zaskakuje wielkością porcji. Stosunek ceny do jakości jest bardzo przyjemny. Mięciutkie macki ośmiornicy są przygotowane idealnie, a towarzyszą im dobrze przyprawione warzywa.
Humus w wersji Sabich (17 zł) – Hummusbar
Sabich to danie na bazie hummusu, w którego skład wchodzą: bakłażan, hummus, jajko, pastę shug i pita. Miałam okazję skosztować go w nowym barze przy Żelaznej – Hummusbar. Ciepły hummus podany jest z bakłażanem, polany oliwą i tahini, posypany papryką. Towarzyszą mu sosy tahini i wyśmienity pikantny shug (czyli pasta z chilli). Danie smakuje doskonale, ma gęstą konsystencję i mocną nutę sezamową.
Podsumowanie
Przewodnik: podsumowanie, rankingi