Top 3 najlepsze dania czerwca 2014

2 lipca 2014

W czerwcu wybór najlepszych dań był niezwykle trudny, gdyż odwiedziłam sporo ciekawych miejsc, a dwa wręcz rewelacyjne. Każde z wybranych dziś dań zamawiałam w restauracji dwa razy. Mimo mnogości dań w karcie były tak dobre , że nie mogłam się oprzeć. Dwukrotnie skusiłam się na otwarte ravioli z selera, kalafiorem i letnią truflą w Ale Wino, boskie było także risotto z letnią truflą w tej samej restauracji. Trzecie wybrane danie to polędwica z dorsza z restauracji Dwie Trzecie.

Otwarte ravioli z selera, kalafior, letnia trufla – Ale Wino (26 zł)

To danie przygotowane przez nowego szefa kuchni Ale Wino – Sebastiana Wełpę, które tak mnie zauroczyło, że kilka dni po pierwszym razie, zamawiałam je ponownie, tym razem na lunch. Mimo makaronowej nazwy, danie nie nic wspólnego z makaronem. Cienkie płatki selera wypełnione są pysznym kalafiorowym nadzieniem i przykryta plasterkami trufli. To lekka warzywna potrawa, delikatna, idealna na lato 

Ale Wino

Risotto z letnią truflą (35 zł) – Ale Wino (35 zł)

Ravioli to nie jedyne danie, którego kosztowałam w Ale Wino dwukrotnie. Zaintrygowało mnie też danie proste z wyrafinowanym dodatkiem – risotto z  letnią truflą. To danie szlachetne, aromatyczne, mocno maślane, mocno truflowe, bezbłędne.

Ale Wino risotto

Polędwica z dorsza (pietruszka, botarga, topinambur)  – Dwie Trzecie  (39 zł)

Podczas moich trzech wizyt w restauracji Dwie Trzecie spróbowałam większość karty, najbardziej zapamiętałam polędwicę z dorsza, o białym mięsie rozpadającym się na płatki. Danie idealnie przyrządzone o oryginalnych dodatkach, które znakomicie dopełniają smak ryby.

Dwie Trzecie dorsz

 

Podsumowanie

Przewodnik: podsumowanie, rankingi