Top 3 najlepsze dania czerwca 2014
2 lipca 2014
W czerwcu wybór najlepszych dań był niezwykle trudny, gdyż odwiedziłam sporo ciekawych miejsc, a dwa wręcz rewelacyjne. Każde z wybranych dziś dań zamawiałam w restauracji dwa razy. Mimo mnogości dań w karcie były tak dobre , że nie mogłam się oprzeć. Dwukrotnie skusiłam się na otwarte ravioli z selera, kalafiorem i letnią truflą w Ale Wino, boskie było także risotto z letnią truflą w tej samej restauracji. Trzecie wybrane danie to polędwica z dorsza z restauracji Dwie Trzecie.
Otwarte ravioli z selera, kalafior, letnia trufla – Ale Wino (26 zł)
To danie przygotowane przez nowego szefa kuchni Ale Wino – Sebastiana Wełpę, które tak mnie zauroczyło, że kilka dni po pierwszym razie, zamawiałam je ponownie, tym razem na lunch. Mimo makaronowej nazwy, danie nie nic wspólnego z makaronem. Cienkie płatki selera wypełnione są pysznym kalafiorowym nadzieniem i przykryta plasterkami trufli. To lekka warzywna potrawa, delikatna, idealna na lato
Risotto z letnią truflą (35 zł) – Ale Wino (35 zł)
Ravioli to nie jedyne danie, którego kosztowałam w Ale Wino dwukrotnie. Zaintrygowało mnie też danie proste z wyrafinowanym dodatkiem – risotto z letnią truflą. To danie szlachetne, aromatyczne, mocno maślane, mocno truflowe, bezbłędne.
Polędwica z dorsza (pietruszka, botarga, topinambur) – Dwie Trzecie (39 zł)
Podczas moich trzech wizyt w restauracji Dwie Trzecie spróbowałam większość karty, najbardziej zapamiętałam polędwicę z dorsza, o białym mięsie rozpadającym się na płatki. Danie idealnie przyrządzone o oryginalnych dodatkach, które znakomicie dopełniają smak ryby.
Podsumowanie
Przewodnik: podsumowanie, rankingi