Kuchnia Otwarta

2 lutego 2016

Kuchnia otwarta w restauracji to zaufanie i przejrzystość. Taka kuchnia pozwala nam zajrzeć za restauracyjne kulisy, a kucharzom narzuca pewne standardy zachowań, bo to co ujdzie na zapleczu, w oczach klienta może nie być zaakceptowane. Lubię restauracje, które pozwalają gościom na podglądanie procesu przygotowania dań (ostatnio tak było w Ramen Girl Amen), lubię widzieć kto i jak pracuje nad moim talerzem. Kuchnia Otwarta to także nazwa nowej restauracji w Miasteczku Wilanów, przestronnego miejsca z dużą i oczywiście otwartą kuchnią.

Kuchnia otwarta z zewnątrz

Otwarta niedawno restauracja w sobotnie popołudnie nie może narzekać na brak gości. Przestronny kącik dla dzieci przyciąga rodziny z maluchami. Najmłodszym dedykowana jest tu nie tylko przestrzeń w lokalu, ale także specjalne, nadzwyczaj rozbudowane menu dla dzieci. Menu dziecięce jest przystosowane do potrzeb małego klienta również wizualnie, a dla tych co jeszcze nie umieją czytać, są małe zdjęcia wspomagające podjęcie decyzji. Dzieci mogą sobie również wybrać ulubiony dodatek (frytki, kasza), a także ulubioną surówkę. Z karty dla dorosłych (bez zdjęć) dowiemy się, że w restauracji zjemy dania kuchni polskiej z akcentami międzynarodowymi takie jak rosół , filety smażonego śledzia, tatar, pierogi czy grillowany schab z kapustą. Karta została stworzona przez Tomasza Królikowskiego (wcześniej szefa kuchni Słonego), ale w lutym karta ma się zmienić gdyż nowy szef kuchni Michał Molenda przygotowuje swoje autorskie menu.

Kuchnia otwarta wnetrze wilanów

Kuchnia otwarta logo Wilanów

Kuchnia otwarta bar Wilanów

Zaczynamy od  Sztuki wołowej pręgi w rosole z warzywami (20 zł). To przyjemny, esencjonalny rosołowy wstęp z warzywnymi akcentami i kawałkiem dobrze przygotowanego mięsa. Ceviche z dorsza marynowanego (28 zł) nie przypomina ceviche, które do tej pory jadłam np.  serwowanego na placu Grzybowskim w Ceviche Barze. To sałatkowa wariacja na temat ceviche. Mamy tu mizunę, komosę ryżową, jest marynowany pocięty w kostkę ogórek i delikatnie, cudownie zamarynowany dorsz pocięty w cienkie płaty. To jedna z ciekawszych sałatek jakie ostatnio jadłam. No może darowałabym sobie te kiełki na wierzchu, ale to  orzeźwiające i znakomite danie.

Kuchnia otwarta pręga wołowa

Kuchnia otwarta Ceviche Wilanów

Ragout z gęsi biłgorajskiej (30 zł) z kluskami dyniowymi, serem bursztyn, serwowane jest z płatkami sera carskiego i szałwi. Zmielone mięso, a także towarzyszące mu warzywa są wyraziste i doskonale przyprawione, może mięso jest ciut za twarde, ale nie przeszkadza to w doznawaniu przyjemności z jedzenia. To fajne i niezwykle sycące danie. Do Kuchni Otwartej szczególnie warto  przyjść na Kotleciki jagnięce z grilla (48 zł) wykończone w piecu, a podane z puree marchewkowym z pomarańczą, czarną soczewicą, pesto z mięty i czosnku. Mięso jest różowe, miękkie, aromatyczne. Dodatki nie dominują, a podkreślają smak świetnego mięsa. Kuchnia otwarta rogout Wilanów
Kuchnia otwarta jagnięcina Wilanów

Kuchnia Otwarta.  Moje pierwsze wrażenia są bardzo pozytywne. To miejsce  z  otwartą kuchnią,  otwarte na rodziny z dziećmi i po prostu smaczne.  Chętnie tu wrócę skosztować autorskiego menu nowego szefa kuchni.

Kuchnia Otwarta, ul.Klimczaka 1, Royal Wilanów, tel. 602 241 079